Κατάθεση στεφάνων για την Ημέρα του ΟΗΕ στην Κομοτηνή

Στην επέτειο των 73 χρόνων από την ίδρυση του Οργανισμού

Με το μήνυμα της συναδέλφωσης των λαών να είναι σήμερα όχι απλά επιθυμητό, αλλά απαραίτητο, παρόλα αυτά και πιο μακριά από ποτέ, γιορτάστηκε σε όλο τον κόσμο η Ημέρα του ΟΗΕ, 73 χρόνια μετά την ίδρυσή του.

Την ημέρα τίμησε και η Κομοτηνή, με κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία, που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης, 24 Οκτωβρίου.

Η προσδοκία του «Εμείς οι λαοί»

O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, με αφορμή την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, έστειλε πολλαπλά μηνύματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, τη μείωση των ανισοτήτων, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή και την προάσπιση της ειρήνης.

«Η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών σηματοδοτεί τα γενέθλια του ιδρυτικού Xάρτη μας – το έγγραφο ορόσημο που ενσωματώνει τις ελπίδες, τα όνειρα και τις προσδοκίες του «εμείς οι λαοί»» αναφέρει εισαγωγικά ο κ. Γκουτιέρες και τονίζει πως κάθε μέρα, οι γυναίκες και οι άνδρες των Ηνωμένων Εθνών εργάζονται για να δώσουν πρακτική σημασία σε αυτόν τον Χάρτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει την αποφασιστικότητα του Οργανισμού διαμηνύοντας πως  «παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια, δεν τα παρατάμε ποτέ».

«Η ακραία φτώχεια μειώνεται, αλλά παρατηρούμε την ανισότητα να αυξάνεται. Ωστόσο, δεν εγκαταλείπουμε, διότι γνωρίζουμε πως μειώνοντας την ανισότητα αυξάνουμε την ελπίδα, τις ευκαιρίες και την ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Η κλιματική αλλαγή κινείται ταχύτερα από εμάς, αλλά δεν εγκαταλείπουμε γιατί γνωρίζουμε ότι η δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι ο μόνος δρόμος» συνεχίζει ο ίδιος αναλυτικά κάνοντας έπειτα ειδική μνεία στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως βασική προϋπόθεση για την ειρήνη.

«Δεν εγκαταλείπουμε γιατί γνωρίζουμε ότι κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί αξίζει μια ειρηνική ζωή»

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται σε τόσα πολλά μέρη. Αλλά δεν εγκαταλείπουμε, διότι γνωρίζουμε πως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ειρήνη» επισημαίνει χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως παρά τον πολλαπλασιασμό των συγκρούσεων «δεν εγκαταλείπουμε γιατί γνωρίζουμε ότι κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί αξίζει μια ειρηνική ζωή».

«Την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, ας επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας. Για να ανακτήσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη. Για να θεραπεύσουμε τον πλανήτη μας. Για να μην μείνει κανένας πίσω. Για να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια για τον καθέναν και για όλους, ως Ηνωμένα Έθνη» καταλήγει ο ίδιος.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, 25/10/2018}