Η φλόγα της αιμοδοσίας έφτασε στην Κομοτηνή

Τρείς ποδηλάτες διασχίζουν όλη τη χώρα για να μεταφέρουν το μήνυμα της προσφοράς

Το μήνυμα του εθελοντισμού και της προσφοράς αίματος το συνάνθρωπό μας μετέφεραν στην Κομοτηνή το μεσημέρι της Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου τρείς ποδηλάτες από το Αγρίνιο, οι οποίοι διασχίζουν την χώρα στο πλαίσιο της καθιερωμένης πανελλήνιας λαμπαδηδρομίας με τη φλόγα της αγάπης.

Οι ποδηλάτες ξεκίνησαν από τον Έβρο, συνέχισαν στην Κομοτηνή και αφού διανύσουν την Θράκη και την Μακεδονία, θα συνεχίσουν προς την Ήπειρο και θα γυρίσουν νότια, καταλήγοντας στο Σύνταγμα, στην Αθήνα.

Οι τρείς ποδηλάτες είναι ο Δημήτρης Φάβας, ο Κώστας Μαμασούλας και ο Θόδωρος Αποστολόπουλος, που πραγματοποιούν αυτή τη δράση σε συνεργασία του Συλλόγου Αιμοδοτών Αγρινίου και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Πάντα απαραίτητη η εθελοντική αιμοδοσία

Οι τρείς τους αποφάσισαν να κάνουν αυτή την ποδηλατοπορεία, σημείωσε ο κ. Δημήτριος Φάβας, για να διαδώσουν το μήνυμα του εθελοντισμού της αιμοδοσίας, αλλά και για να δώσουν σε όλους να καταλάβουν ότι κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστούν αίμα, είτε για τον εαυτό τους είτε για κάποιο δικό τους, για αυτό είναι καλό σε κάθε σπίτι να υπάρχει τουλάχιστον ένας αιμοδότης.

Οι τρείς ασχολούνται με ποδηλασία μεγάλων αποστάσεων, οπότε η διαδρομή δεν τους δυσκολεύει ιδιαίτερα, και είναι πιο εύκολο να μεταφέρουν το μήνυμα αυτό σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

Κλειδί η ευαισθητοποίηση των πολιτών

Τους ποδηλάτες υποδέχτηκαν τα μέλη του Συλλόγου Αιμοδοτών Ροδόπης, με τον πρόεδρο κ. Κώστα Δημητρακόπουλο να τονίζει πως πρέπει όλοι να γίνουμε συνειδητά εθελοντές αιμοδότες, γιατί το αίμα δεν αγοράζεται ούτε πουλιέται, αλλά δίνεται μόνο από ένα άνθρωπο στον πάσχοντα.

«Πρέπει όλοι να γίνουμε εθελοντές αιμοδότες, να δίνουμε δύο φορές το χρόνο, γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες και συνεχείς» σημείωσε.

Βέβαια η Θράκη είναι πρωτοπόρα στην προσφορά αίματος, δίνοντας το 1/3 πανελλήνια εθελοντικού αίματος, όμως αυτό θα πρέπει να επεκταθεί σε όλη τη χώρα για να έχει αποτέλεσμα.

Ο σύλλογος κατά καιρούς κάνει εκκλήσεις για συγκεκριμένες ομάδες αίματος, στις οποίες τα μέλη του, που ανέρχονται γύρω στις 2.000 ανταποκρίνονται σε αυτές, ενώ δίνουν και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σημαντικό θα ήταν επίσης, τόνισε, να συνδεθούν ηλεκτρονικά τα νοσοκομεία μεταξύ τους, ώστε το υπουργείο ανά πάσα στιγμή να έχει γνώση των αναγκών σε αίμα, και των μονάδων που απαιτούνται σε κάθε περιοχή.

Άλλωστε θεωρεί πως πλέον το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο στην παροχή αίματος, αλλά στη διαχείρισή του.

Τόνισε πάντως πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενημέρωση των πολιτών για την ανάγκη τακτικής αιμοδοσίας, παίρνοντας παράδειγμα από την μεγάλη προσέλευση με αφορμή την καταστροφή στο Μάτι.

Τα μέσα ενημέρωσης στην περιοχή μας, σημείωσε, συμπαρίστανται στον σύλλογο και ενημερώνουν το κοινό, για αυτό και υπάρχει αυτό το τόσο θετικό αποτέλεσμα, και πιστεύει πως αν υπάρξει αντίστοιχη ευαισθητοποίηση από το πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης, τότε θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και πιο τακτική προσέλευση.

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 12/9/2018}