Μάχη κατά του παραεμπορίου στη Λαϊκή Αγορά Κομοτηνής

90 παραγωγοί και 130 επαγγελματίες δραστηριοποιούνται νόμιμα στη λαϊκή αγορά Κομοτηνής, έντονο το φαινόμενο του παραεμπορίου – Ο νέος αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Τζιχάν Ιμάμογλου απαριθμεί τις ενέργειες που έχουν γίνει

Τον έντιμο παραγωγό και επαγγελματία που δραστηριοποιείται νόμιμα στη Λαϊκή Αγορά Κομοτηνής, Αιγείρου και Σιδηροχωρίου, θέλει να στηρίξει ο Δήμος Κομοτηνής, μέσω της αντιδημαρχίας Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης. Η πραγματικότητα είναι δύσκολη για τους 90 παραγωγούς και 130 επαγγελματίες βιομηχανικών προϊόντων και προϊόντων γης, που δραστηριοποιούνται στη Λαϊκή Αγορά Κομοτηνής, καθώς κάθε εβδομάδα έχουν να αντιπαλέψουν όχι μόνο το “στενό” πορτοφόλι του μέσου Κομοτηναίου, αλλά και το παραεμπόριο που είναι υπαρκτό φαινόμενο.

Παραεμπόριο και αυξημένοι έλεγχοι
Ο “Χ” συνομίλησε με το νέο αντιδήμαρχο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Κομοτηνής, που ανέλαβε από 1η Μαΐου, Τζιχάν Ιμάμογλου. Ο ίδιος αναγνώρισε το πρόβλημα, αλλά εξήγησε ότι γίνονται επεμβάσεις προς την σωστή κατεύθυνση, στον απόηχο και σχετικής συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους τριών σωματείων (παραγωγών και επαγγελματιών) που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή. “Τα προβλήματά τους έγκεινται κυρίως στο παραεμπόριο. Ο Δήμος μας προσπαθεί να πατάξει το φαινόμενο κι έχει κάνει έναν σχετικό σχεδιασμό“, είπε ο αντιδήμαρχος, εξηγώντας ότι το φαινόμενο υπάρχει και στις τρεις λαϊκές, και σε αρκετές περιπτώσεις είναι μη ελεγχόμενο “και σε αυτό πρέπει να συνδράμουν όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας“. 

Ο Τζιχάν Ιμάμογλου αποκαλύπτει ότι από τότε που ανέλαβε έχει δώσει εντολή για δύο επιτόπιους ελέγχους, οι οποίοι έχουν καρποφορήσει. “Ήδη έχω δώσει την εντολή ελέγχου για δύο Σάββατα, με εκθέσεις βεβαίωσης παράβασης και πρωτόκολλα κατασχέσεων. Καταγράφηκαν περίπου τρεις πράξεις συστάσεων, τρία πρακτικά κατασχέσεων και δύο επιβολές προστίμων περίπου και στις δύο φορές“, είπε. Αυτοί οι έλεγχοι, εκτός από τα άμεσα αποτελέσματά τους, δημιουργούν κι ένα γενικότερο αποτρεπτικό κλίμα, καθώς οι παρανομούντες γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή τα προϊόντα τους μπορούν να κατασχεθούν.

Επομένως, έχουμε ως προτεραιότητα την πάταξη του παραεμπορίου γιατί είναι ένα ‘αγκάθι’ στη νόμιμη τοπική ανάπτυξη του εμπορίου της πόλης μας και, κατά δεύτερον, άμεσος σκοπός μας είναι η διαμόρφωση του χώρου της λαϊκής αγοράς με τέτοιο τρόπο ώστε η είσοδος και η αποχώρηση των πωλητών να γίνει με πιο σωστό τρόπο, με την τοποθέτηση μηχανισμών εισόδου-εξόδου“, λέει. 

“Στοίχημα” η καθαριότητα και η ευταξία της Λαϊκής
Εκτός από το παραεμπόριο “στοίχημα” της αντιδημαρχίας, σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Καθαριότητας, είναι η καθαριότητα του χώρου, δηλαδή οι επαγγελματίες να αντιληφθούν ότι δεν πρέπει να αφήνουν …εμπόλεμη ζώνη κάθε μεσημέρι Σαββάτου. “Σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γιάννη Μουρτίδη, προσπαθούμε να ‘αναγκάσουμε’ τους πωλητές, να εισέρχονται στον χώρο της λαϊκής αγοράς και να εξέρχονται συγκεκριμένες ώρες. Επίσης, προβαίνουμε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια καθαριότητας κάθε Σάββατο. Ο ίδιος ο κος Μουρτίδης έχει πάει κι έχει δώσει σακούλες σε παραγωγούς και επιχειρηματίες για την περισυλλογή των απορριμμάτων“, σημειώνει ο αντιδήμαρχος, υπερτονίζοντας και το εξής: “Ωστόσο, ο πολιτισμός έρχεται πρώτα από μέσα μας. Αν ο πωλητής δεν μπορεί να αναγνωρίσει πως εκεί που βγάζει το ψωμί του πρέπει να κρατάει τον χώρο καθαρό, ο ελεγκτικός μηχανισμός ή η επιβολή κυρώσεων δεν έχουν πολύ μεγάλη σημασία“. Επίσης, σημειώνει ότι ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση των στεγάστρων και “κάνουμε ό,τι μπορούμε για τον καλλωπισμό των εγκαταστάσεων“.

Σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός

Την έγκρισή του, κατά πλειοψηφία, στο νέο κανονισμό Λειτουργίας Λαϊκής Αγοράς  της πόλης της Κομοτηνής, του οικισμού Αιγείρου και του οικισμού Νέου Σιδηροχωρίου έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής στα τέλη Μαΐου. Ο κανονισμός τέθηκε, από εγκρίσεως, σε λειτουργία. “Ο κανονισμός είναι εξισορροπημένος με αυτά που προτάσσει ο νόμος“, σημειώνει ο Τζιχάν Ιμάμογλου.

Ο αντιδήμαρχος απαριθμεί τί ορίζει ο νέος κανονισμός “τη λειτουργία – σε πρακτικό επίπεδο – της αγοράς, την οριοθέτηση, την διαγράμμιση, δίνει τους ορισμούς για το τί εστί υπαίθριο εμπόριο, μεταποιημένα προϊόντα, παραγωγός και πωλητής υπαιθρίου εμπορίου, περιγράφει το πλαίσιο και τις ημέρες/ώρες λειτουργίας, την ανάγκη διαφύλαξης του χαρακτήρα της που συνίσταται στην προμήθεια του καταναλωτικού κοινού κυρίως με αγροδιατροφικά προϊόντα, τα διατεθειμένα προϊόντα βάσει του νόμου περί ασκήσεως υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, την συμμετοχή των ενδιαφερομένων, τους όρους λειτουργίας (π.χ. απαγόρευση αυθαίρετης αλλαγής θέσεων κλπ), μνημονεύει ρητά τις οριοθετημένες θέσεις των πωλητών με την υποχρέωση οι πωλητές να μην παρεκκλίνουν από αυτές – το οποίο είναι κι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας, μνημονεύονται και οι υποχρεώσεις των ίδιων των πωλητών όπως η απαγόρευση υπεκμίσθωσης, την εγγραφή του αριθμού άδειας και μητρώου κ.ά., την διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας και, κυρίως, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, την ύπαρξη εποπτών και τις κυρώσεις“.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 26/6/2018}