Κλειστά τα σύνορα «Αγ. Κων/νος» – Ανοιχτή με προϋποθέσεις η Νυμφαία

Αθ. Τσώνης: «Δειγματοληπτικοί οι έλεγχοι για κορωνοϊό με μονοήμερη καραντίνα– 14ήμερη για τους θετικούς-Καμιά για μονοήμερες στη Βουλγαρία»

Αγωνιούν οι επαγγελματίες τουρισμού για το καθολικό άνοιγμα των συνόρων και πιο συγκεκριμένα από την δίοδο του «Αγ. Κων/νου» Ξάνθης και από την Νυμφαία Ν. Ροδόπης, από όπου διέρχονται και οι περισσότεροι επισκέπτες από την Βουλγαρία, οι οποίοι αποτελούν και τον βασικό κορμό των παραθεριστών της περιοχής (παραλιακή ζώνη).

Όμως κλειστά μέχρι… νεωτέρας (τουλάχιστον) θα παραμείνουν τα σύνορα από την τοποθεσία «Άγιος Κωνσταντίνος», αφού η περιοχή του Εχίνου του Δήμου Μύκης, από όπου διέρχεται ουσιαστικά ο επισκέπτης, τελεί υπο μερική καραντίνα, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Θανάσης Τσώνης, τονίζοντας από την μια ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από Βούλγαρους και Ρουμάνους να επισκεφθούν την περιοχή (κάτι που αποδεικνύεται από τις ουρές σε Νυμφαία και Προμαχώνα) .

Ο ίδιος όμως διευκρινίζει ότι κατά την είσοδο των τουριστών, διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ και τελείται μονοήμερη καραντίνα για αυτούς που δίνουν δείγμα (σ.σ. έως ότου ενημερωθούν για το αποτέλεσμα) και 14ήμερη καραντίνα για τους θετικούς στον CoviD -19 ταξιδιώτες.

Επιπλέον ο ίδιος, διευκρινίζει ότι για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν από την περιοχή μας, προς την Βουλγαρία αυθημερόν, δεν ισχύει καμία… καραντίνα!

«ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΥΚΗΣ, ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ»

Ειδικότερα ο κ. Τσώνης ανέφερε στην «Θ» ότι «τα σύνορα στον Άγιο Κωνσταντίνο είναι κλειστά λόγω τοπικής καραντίνας στον Δήμο Μύκης. Για αυτό παραμένουν κλειστά μέχρι νεωτέρας. Μέχρι να πάρουμε οδηγίες από τους λοιμοξιολόγους ότι μπορούν να ανοίξουν τα σύνορα».

«ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ – ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – 14ΗΜΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΤΙΚΟΥΣ»

«Γίνονται δειγματοληπτικοί υγειονομικοί έλεγχοι από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και σε περίπτωση που υποβληθεί ένας σε δειγματοληπτικό έλεγχο, μπαίνει σε μονοήμερη καραντίνα, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του ελέγχου. Σε περίπτωση που είναι αρνητικός, όλα είναι εντάξει. Σε περίπτωση όμως που είναι θετικός, μπαίνει σε 14ήμερη καραντίνα. Ακολουθούνται δηλαδή τα υγειονομικά πρωτόκολλα» συνέχισε ο ίδιος, ενώ σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το πώς κάποιος που έρχεται από την Βουλγαρία ή την Ρουμανία για επτά ημέρες (ή και λιγότερες) θα κρατήσει 14ήμερη καραντίνα, απαντά: «είναι ένα θέμα, που σίγουρα κάποιοι θα ταλαιπωρηθούν, αλλά αυτό που προέχει είναι η ατομική υπευθυνότητα και η υγειονομική ασφάλεια».

«ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ – ΣΤΑ ΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ»

«Η καραντίνα τελείται σε ξενοδοχεία αναφοράς που έχει ορίσει ανά Περιφερειακή Ενότητα, το υπουργείο» εξήγησε ο κ. Τσώνης, υπογραμμίζοντας ότι «προς το παρόν όμως επειδή αυτά τα ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει, μένουν στο μέρος που βρίσκονται. Αν δηλαδή κάποιος έχει κλείσει ένα ξενοδοχείο, θα μείνει μέσα στο δωμάτιο για μια μέρα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ. Σε περίπτωση που είναι θετικά, τηρείται 14ήμερη καραντίνα και γίνονται έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ ότι τηρούν την καραντίνα».

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ»

Ερωτηθείς για το αν κάποιος που επισκεφθεί αυθημερόν την Βουλγαρία και επιστρέψει θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα, ο κ. Τσώνης σημειώνει : «Όχι. Γιατί να μείνεις σε καραντίνα όταν επιστρέψεις; Δεν έχει καραντίνα για τις χώρες που έχουν ανοίξει. Δεν είναι τρίτη χώρα η Βουλγαρία. Δεν νομίζω ότι έχει κάποιος, τέτοιο θέμα. Δεν υπάρχει καραντίνα. Αυτό ίσχυε πριν τις 15 Ιουνίου. Από προχθές άνοιξαν κανονικά τα σύνορα. Πριν τις 15 ίσχυε αυτό και για τους Έλληνες που έρχονταν από την Βουλγαρία (π.χ. φοιτητές). Έπρεπε να μπουν σε 14ήμερη καραντίνα. Για όσους μπαίνουν, γίνονται δειγματοληπτικά τεστ από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ».

«ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ – ΟΥΡΕΣ ΣΕ ΝΥΜΦΑΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ»

Εν τω μεταξύ ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, διευκρίνισε παράλληλα ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αν εξελιχθεί έτσι η κατάσταση, υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας γενικότερα. Χθες και προχθές δηλαδή δημιουργήθηκαν ουρές από Βούλγαρους και Ρουμάνους στην Νυμφαία αλλά και στον Προμαχώνα, όπου δεν είναι δικό μας τελωνείο, αλλά πολλοί δηλώνουν ότι έρχονται στην περιφέρειά μας. Μπαίνουν δηλαδή πολλοί για Θάσο και Καβάλα από τον Προμαχώνα».

«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ»

Τέλος δοθείσης της ευκαιρίας ο ίδιος, ενημερώνει ότι «το θέμα που είχε δημιουργηθεί με τους Σέρβους λόγω αλλαγής των κανονισμών σε ΦΕΚ το βράδυ της Κυριακής που απαγόρευε ως τις 30 Ιουνίου την είσοδο πολιτών τρίτων χωρών από τα χερσαία σύνορα της χώρας, αποκαταστάθηκε. Δηλαδή δόθηκε χθες προφορική εντολή, μετά από ενέργειες και τις δικής μας περιφέρειας και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πια οι Σέρβοι μπαίνουν κανονικά».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 17/6/2020}