Σε επίτιμο διδάκτορα Δ.Π.Θ. αναγορεύτηκε ο Π. Κιτρομηλίδης

Ο καθηγητής του Καποδιστριακού έχει συνδέσει το όνομά του με την σπουδή του Νέου Ελληνισμού

Αφιερωμένη στον νεοελληνικό διαφωτισμό, ήταν η Πέμπτη 8 Μαρτίου, για το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε ημερίδα σχετικής θεματολογίας αφιερωμένη στον καθηγητή Πασχάλη Κιτρομηλίδη και, κατόπιν, η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος.

Στην ημερίδα συμμετείχαν με τις ανακοινώσεις τους οι κκ Δ. Στρατηγόπουλος, Ε. Βαρβούνης, Κ. Χατζόπουλος, Θ. Κούγκουλος, Ε. Ναξίδου, Β. Κοντογιάννη, Ν. Μαυρέλος. Στην τελετή αναγόρευσης παρέστησαν και απηύθυναν λόγο ο αναπληρωτής πρύτανη Π. Μπότσαρης, ο ομότιμος καθηγητής τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Κ. Χατζόπουλος, η κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Δ.Π.Θ. Ζ. Γαβριηλίδου, ο πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Μ. Βαρβούνης, η πρόεδρος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Μ. Τζιάτζη, η πρόεδρος του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών Μ. Δημάση.

Η κα Γαβριηλίδου ανακάλεσε την περσινή συνεργασία της με τον τιμώμενο, ο οποίος είχε παραθέσει στην Κομοτηνή ομιλία σχετική με τον διαφωτισμό. “Η τιμή είναι μεγαλύτερη για το τμήμα και την σχολή μας, στο μέτρο που ένας ερευνητής, δάσκαλος και άνθρωπος με ήθος, αποδέχθηκε την πρόταση του τμήματος”, σχολίασε η κοσμήτορας, ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε το εξής: “Τέτοιες δράσεις καθιστούν την σχολή μας ανάχωμα πολιτισμού”.

“Υπάρχουν ερευνητές, επιστήμονες και διανοητές που αφήνουν ανάγλυφη την σφραγίδα τους και το έργο τους προεκτείνεται στον χρόνο”, είπε ο κος Βαρβούνης, για να αναδείξει ότι ένας τέτοιος είναι και ο κος Κιτρομηλίδης, τα έργα του οποίου χαρακτήρισε ως “μεστά, καλοδιατυπωμένα και άριστα τεκμηριωμένα”. “Η φήμη του έχει ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια της Ευρώπης”, είπε σε άλλο σημείο για τον τιμώμενο τον οποίο και χαρακτήρισε “παράδειγμα προς μίμηση” και “επιφανή Κύπριο επιστήμονα”.

Ακολούθησαν τα λόγια και τον υπόλοιπων προέδρων, καθώς και η εκφώνηση του επαίνου από τον κο Χατζόπουλο, για να έρθει ως συνέχεια η ομιλία του Πασχάλη Κιτρομηλίδη με την οποία και ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση. “Αφιέρωσα τη ζωή μου κυρίως στη σπουδή του Νέου Ελληνισμού”, ήταν η παραδοχή του τιμώμενου, ο οποίος παρουσιάστηκε εμφανώς συγκινημένος από την τιμή.

Η ομιλία του είχε το εξής θέμα: “Η σπουδή του Νέου Ελληνισμού ως επιστημονική πρόκληση”. Η θέση του σχετικά με την σπουδή του Νέου Ελληνισμού, ήταν σαφής, κι αυτή μπορούμε να εξάγουμε ως συμπέρασμα από την ομιλία του. “Συντηρούμε ζωντανή μια ειδικότητα στο ευρύ πεδίο των επιστημών του ανθρώπου, την οποία αν δεν θεραπεύσει με σοβαρότητα η σύγχρονη επιστημονική κοινότητα, κινδυνεύει να εκλείψει”, είπε σε ένα σημείο του λόγου του, για να δεχθεί το χειροκρότημα όλων των παρευρισκόμενων.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 10/3/2018}