Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι δάσκαλοι της Ροδόπης

Διαπιστώνουν ελλείψεις εκπαιδευτικών

Την απόφαση να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες». Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας των ελλείψεων εκπαιδευτικών που παρατηρούνται σε σχολικές μονάδες της Ροδόπης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος. Αντιδρώντας στις εν λόγω ελλείψεις ο Σύλλογος αποφάσισε την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στάση εργασίας και έκτακτη γενική συνέλευση, καλώντας «τους συναδέλφους μόνιμους και αναπληρωτές να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Το ΔΣ του Συλλόγου μας:

Α) Παρατηρεί πως η χρονιά ξεκίνησε με ελλείψεις εκπαιδευτικών και μηδενικούς μόνιμους διορισμούς. Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της χρονιάς τα κενά στο ΠΥΣΠΕ παραμένουν και αυξάνονται καθώς οι προσλήψεις αναπληρωτών δεν επαρκούν για την κάλυψη κάθε αναγκαίου εκπαιδευτικού έργου.

Καταρρίπτεται έτσι κάθε εικόνα ομαλότητας για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς και επιβεβαιώνεται η υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων που η κυβέρνηση συνεχίζει να εκτελεί, στις κατευθύνσεις των πολιτικών επιλογών Ε.Ε., Ο.Ο.Σ.Α., ΔΝΤ και εργοδοτικών ενώσεων, συνεχίζοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η πολιτική αυτή οδηγεί στην απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και τη μεταφορά λειτουργιών της στον ιδιωτικό τομέα με ταυτόχρονη οικονομική επιβάρυνση των γονέων.

Β) Καταγγέλλει πως στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ροδόπης:

 

 • Δεν προσλήφθηκε ο αναγκαίος αριθμός αναπληρωτών για κάθε εκπαιδευτικό έργο.
 • Οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών δεν έγιναν σε όλα τα λειτουργικά κενά όπως αυτά είχαν αποφασιστεί στο ΠΥΣΠΕ αλλά σε ορισμένα μόνο, λιγότερα από τα πραγματικά και οι αναπληρωτές δεν ενημερώθηκαν για να επιλέξουν από το σύνολο των κενών.
 • Δεν υπολογίστηκαν ώρες σίτισης ως διδακτικές στα ολιγοθέσια μειονοτικά δημοτικά ολοήμερα σχολεία.
 •  Ώρες ΠΕ07 δεν εμφανίζονται με αποτέλεσμα την πρόσληψη αναπληρωτών ΜΩ και όχι πλήρους ωραρίου.
 • Η τοποθέτηση των παράλληλων στηρίξεων ακολουθεί την αντιπαιδαγωγική και λογιστική λογική του μοιράσματος μιας παράλληλης σε παραπάνω από ένα παιδιά.

 

Τα παραπάνω διευκολύνουν την απόκρυψη των πραγματικών κενών από την κοινωνία, αυξάνουν την πιθανότητα για μόνιμη χρέωση των ωρών ειδικοτήτων και παράλληλης στήριξης σε δασκάλους με αποτέλεσμα τη μείωση των προσλήψεων και την εξαφάνιση των ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας.

Γ) Αποφασίζει:

Αποκλεισμό – παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης την Παρασκευή 28/9 και ώρα 13:30 για την κάλυψη όλων των κενών και τους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών σε συνδυασμό και με ανάλογες κινητοποιήσεις Συλλόγων ΠΕ σε όλη τη χώρα.

Διευκολυντική στάση εργασίας 13:00 – 16:00 ώστε να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση οι εκπαιδευτικοί του ολοήμερου προγράμματος.

Δ) Καλεί:

 

 • Τη ΔΟΕ να πάρει απόφαση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις.
 • Τους συναδέλφους μόνιμους και αναπληρωτές να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.
 • Τους συναδέλφους παράλληλης στήριξης να ενημερώσουν τους γονείς των μαθητών τους και να τους καλέσουν στην κινητοποίηση.
 • τους Συλλόγους διδασκόντων όλων των σχολείων να μην αναθέσουν ώρες παράλληλης στήριξης και ειδικοτήτων σε δασκάλους.
 • Τους Συλλόγους των ολιγοθέσιων μειονοτικών σχολείων να συντάξουν πρόγραμμα υπολογίζοντας κανονικά για κάθε τμήμα ολοήμερου 5 διδακτικές ώρες σίτισης. Ο Σύλλογός μας θα κινηθεί με κάθε μέσο για τη διασφάλιση της προσμέτρησης των ωρών σίτισης ως διδακτικών σε όλα τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία – όπως άλλωστε συμβαίνει και στα δημόσια.
 • Τους Συλλόγους διδασκόντων να αποτυπώσουν σε πρακτικό τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και να ζητήσουν την άμεση κάλυψη αυτών.

 

Αποφασίζει επίσης:

Πραγματοποίηση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στις 19.00 στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε  για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, για την κάλυψη κάθε εκπαιδευτικού έργου  χωρίς κανένα πλαφόν στην προϋπηρεσία, χωρίς κανένα προσοντολόγιο.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση και την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, 27/9/2018}