Δημοσία δαπάνη η κηδεία του πρώην Μουφτή Μέτσο Τζεμαλή

Είχε πει μεταξύ πολλών: «είναι ντροπή ένας άντρας να χτυπάει τη γυναίκα του» – Πρόταση ονοματοδοσίας δρόμου από τον «Σπάρτακο»

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου 2019 ο Μέτσο Τζεμαλή. Ο αναγνωρίσιμος πρώην Μουφτής Κομοτηνής –ο οποίος παύτηκε από το ΣτΕ λόγω ηλικίας- συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την πηγαία καλοσύνη του, καθώς πάντοτε είχε μία συμβουλή να δώσει από την καρδιά του στους μουσουλμάνους πιστούς αλλά και στους χριστιανούς συμπολίτες του.

«Είναι ντροπή ένας άντρας να χτυπάει τη γυναίκα του. Τι μυαλό και τι πίστη και τι αγάπη έχει όποιος σηκώνει χέρι προς τη γυναίκα του;» ήταν μία από τις ρήσεις του που ανακαλούμε σε πρόσφατη εκδήλωση, χαρακτηριστική των τοποθετήσεών του. Γνωστός για τα τη δράση των για τα δικαιώματα των ανθρώπων, κατά των ναρκωτικών, υπέρ της ισότητας των γυναικών, ο Μέτσο Τζεμαλή θα μείνει χαραγμένος στην ιστορία του τόπου.

Έφυγε από τη ζωή ετών 82, τα ξημερώματα στην Αλεξανδρούπολη, όπου νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Διετέλεσε για περισσότερα από 30 χρόνια Μουφτής Κομοτηνής.

Η κηδεία του έγινε στα Αρριανά, όπου κατοικούσε και μάλιστα δημοσία δαπάνη, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Μπαντίκος, μεταφέροντας την σχετική εντολή του υπουργείο Παιδείας, μαζί με τα συλλυπητήρια της υπουργού Νίκης Κεραμέως και του γενικού γραμματέα Γιώργου Καλαντζή (οι οποίοι απέστειλαν και στεφάνια).

Στα Αρριανά για την κηδεία του πρώην Μουφτή βρέθηκαν επίσης ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων καθώς και ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο κος Στυλιανίδης σημείωσε την προσφορά του εκλιπόντος θρησκευτικού ηγέτη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ευχόμενος φυσικά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Στην κηδεία του πρώην Μουφτή βρέθηκαν επίσης: ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών, ο τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, ο πρώην Μουφτής Διδυμοτείχου Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου, αλλά και ο νυν τοποτηρητής Οσμάν Χαμζά καθώς και ο πρώην Μουφτής Ξάνθης Εμίν Σινίκογλου με τον οποίο ο εκλιπών έδωσε τον κοινό αγώνα αναίρεσης της παύσης λόγω ηλικίας – αγώνα τον οποίο έχασαν.

Η παύση τους, επισημάνθηκε από παριστάμενους στην κηδεία του πρώην Μουφτή, εις απάντηση της ανακοίνωσης περί κάλυψης των εξόδων από το ελληνικό δημόσιο. Οικείοι του εκλιπόντος έκαναν λόγο για «κροκοδείλια» δάκρυα.

Η πρόταση «ονοματοδοσίας» οδού στην Κομοτηνή

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Σπάρτακος» Κομοτηνής –στον οποίο του θανάτου του πρώην Μουφτή- έκανε την εξής πρότασης: «Καταθέτουμε πρόταση στον Δήμο Κομοτηνής να δώσει το όνομα του Μέτσο Τζεμαλή σε έναν δρόμο της πόλης, αναγνωρίζοντας έτσι συμβολικά την πολύχρονη και πολύπλευρη προσφορά του εκλιπόντος, διορθώνοντας παράλληλα και την άσχημη εικόνα που δημιούργησαν οι πρόσφατες ενέργειες της ελληνικής πολιτείας σε βάρος του».

Ποιος ήταν ο Μέτσο Τζεμαλή

Γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1937 στο χωριό Εχίνος του νομού Ξάνθης. Πατέρας του ήταν ο ιεροδιδάσκαλος Χαφούζ Ιδρίς Μέτσο, ο οποίος και του δίδαξε τα πρώτα ιερά γράμματα. Αργότερα, μετά την αποβουλγαροποίηση του χωριού του, τέλειωσε το δημοτικό στο χωριό του και, αφού αποστήθισε το Κοράνιο, έγινε «Χαφίζ».

Συνέχισε τις σπουδές του παρά τον Ιεροδιδάσκαλο Χαφίζ Αλή Ρεσάτ στην Κομοτηνή, και αργότερα μετακόμισε στα Αρριανά του Νομού Ροδόπης, όπου και συνέχισε τις σπουδές του. Παντρεύτηκε την Χατιτζέ και εγκαταστάθηκε εκεί μόνιμα. Αποφοίτησε στο Ιεροσπουδαστήριο Μεντρεσέ στον Εχίνο το 1957 και άρχισε να εργάζεται στα καπνά μέχρι το 1966.

Πήγε με πρόσκληση του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ στην Μεδίνα, όπου σπούδασε Ανώτατες Θεολογικές Επιστήμες στο εκεί Ισλαμικό Πανεπιστήμιο. Αποφοίτησε το 1976 και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1978. Περιόδευσε στα ιερά τεμένη του Νομού Ροδόπης κηρύττοντας τον λόγο του θεού, μέχρι που το 1985 διορίστηκε ως Μουφτής της Κομοτηνής (μέσω προεδρικού διατάγματος). Παντρεύτηκε με την δεύτερη σύζυγό του Ρουκιέ, και έχει δύο κόρες από την πρώτη του σύζυγο.

Ο Μέτσο Τζεμαλή ανακηρύχθηκε το 2017, ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Ισλαμικού Πολιτισμού, εκπροσωπώντας την Ελλάδα

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Θανάση Τσολάκη, 21/12/2019}