Το Κέντρο Κοινότητας Σαπών “απλώνει” τις δράσεις του

Φ. Καζάκου: "Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη, αυτό είναι ενθαρρυντικό" – Η εκδήλωση "ας μιλήσουμε για εμάς" στον οικισμό Προσκυνητών αφορμή ανάδειξης του συνολικού έργου του Κέντρου

Αφορμή ανάδειξης του σημαντικό έργου που επιτελεί το Κέντρο Κοινότητας Σαπών, το οποίο έχει “απλώσει” τις δράσεις του σε όλο τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών, στάθηκε η εκδήλωση που παρακολούθησε ο “Χ” το βράδυ της Τετάρτης 1 Αυγούστου στον οικισμό Προσκυνητών. Εκεί, στον φιλόξενο χώρο του πολιτιστικού συλλόγου γυναικών, παρούσης της προέδρου Νίτσας Αγγελακούδη και του προέδρου της τοπικής κοινότητας Προσκυνητών Πάνου Παρασκελίδη, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “ας μιλήσουμε για εμάς”.

“Ας μιλήσουμε για εμάς”

Ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων του ετήσιου προγράμματος του Κέντρου Κοινότητας Μαρωνείας- Σαπών πραγματοποίησε πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών και ενίσχυσης γνώσεων με θέμα “ας μιλήσουμε για εμάς”. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου οι γυναίκες μπόρεσαν να εκφραστούν ελεύθερα, να προβληματιστούν γύρω από την σύνθετη κοινωνική τους ταυτότητα, τα προβλήματα των οικογενειών τους και να τονωθεί η αυτοπεποίθησή τους.

Τις δράσεις μας εξηγεί η Φ. Καζάκου

Υπεύθυνη υλοποίησης των συνοδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας είναι η Φελίνα Καζάκου. “Οι δράσεις ξεκίνησαν από τον Απρίλιο του ’18 και θα ολοκληρωθούν στο τέλος της χρονιάς, περίπου είναι 15 επιπλέον δράσεις που αφορούν συνοδευτικά μέτρα”, μας είπε και εξήγησε πως η φετινή εμπειρία θα βοηθήσει και στο ίδιο το πρόγραμμα, ώστε να είναι ακόμη καλύτερο και στοχευμένο την ερχόμενη χρονιά.

Όσον αφορά στις δράσεις καθαυτές, είναι “ενέργειες εργασιακής ένταξης ανέργων, ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, θέματα κοινωνικά που αφορούν κυρίως την ενδυνάμωση και την υποστήριξη των γυναικών για το οικογενειακό τους περιβάλλον, την καθημερινότητα και τις ικανότητές τους”, όπως είπε η κα Καζάκου, αναδεικνύοντας πως “σήμερα η εκδήλωση είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα και είναι ενθαρρυντικό για εμάς, το ότι σε έναν απομακρυσμένο οικισμό του νομού μας, όπου οι γυναίκες έχουν ελάχιστες δυνατότητες ενημέρωσης για κάποια θέματα, η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη. Χαίρομαι γιατί και στα προγράμματα του Κέντρου Κοινότητας και στα προγράμματα του ΤΕΒΑ η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη”.

Σημαντικό είναι, τέλος, το σχόλιό της πως “το ετήσιο πρόγραμμα δράσης έχει σε προτεραιότητα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας”, γι’ αυτό διαμορφώνεται σε συνεργασία με τους εργαζομένους του Κέντρου Κοινότητας αλλά και με τοπικούς φορείς τον κατά τόπους περιοχών.

Διαδίκτυο και σχολικός εκφοβισμός, η απαραίτητη πληροφόρηση

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η ψυχολόγος Σοφία Ρουσούδη, που μίλησε για την εξάρτηση από το διαδίκτυο και τον σχολικό εκφοβισμό. Δύο φαινόμενα, το πρώτο νέο και το δεύτερο σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, για τα οποία η πληροφόρηση στα χωριά είτε δεν είναι επαρκής είτε δεν είναι σωστή, εξήγησε κατανοητά η ψυχολόγος. “Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο”, είπε για την εξάρτηση στο διαδίκτυο στην σύγχρονη εποχή και μας επεσήμανε πως “συζητήσαμε τα χαρακτηριστικά των παιδιών που είναι εθισμένα και τον τρόπο αντιμετώπισης από πλευράς τους”. Τέλος, διαπίστωσε πως “οι άνθρωποι στην επαρχία διψούν για τέτοιες ομιλίες, τους αρέσουν πάρα πολύ, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό”. Οι γυναίκες ζήτησαν να γίνει ξανά μία τέτοια εκδήλωση, ώστε να έρθουν μαζί με τα παιδιά ή τα εγγόνια τους, να ακούσουν κι αυτά μόνα τους.

“Απλωμένο” σε όλο τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών

Οικονομολόγος και σύμβουλος εργασίας στο Κέντρο Κοινότητας Σαπών είναι η Θωμαή Γιαννούλη, που μας εξηγεί πως όλες οι ενέργειες έχουν μία συνέχεια κι αφορούν όλο το φάσμα της κοινωνίας. Ως παράδειγμα έφερε προηγούμενη εκδήλωση στην Ξυλαγανή για (εν δυνάμει) ελεύθερους επαγγελματίες, νέους ή μεγάλους ηλικιακά.

“Προσπαθούμε να αγγίξουμε διαφορετικούς κλάδους της κοινωνίας, είμαστε από τα Κέντρα Κοινότητας που έχουμε πολλές ειδικότητες”, είπε. Πράγματι στο Κέντρο απασχολούνται νοσηλεύτρια, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, οικονομολόγος, διαμεσολαβήτρια, ενώ διατηρείται και παράρτημα Ρομά. “Ο κόσμος δεν ήταν αρκετά ενημερωμένος για το τί μπορούσαμε να προσφέρουμε και μέσα από αυτές τις δράσεις μας μαθαίνει και ολοένα και περισσότεροι έρχονται σε μας”, διαπιστώνει η κα Γιαννούλη, σημειώνοντας πως “τα θέματά τους είναι προσωπικά και πολλές φορές δεν τα εμπιστεύονται σε άλλους”, αλλά ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται την πλήρη εχεμύθεια που υπάρχει.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο, στις Σάπες, τηλέφωνο 25310 23578, Γεωργίου Γεννηματά 8, Δευτέρα με Παρασκευή και ώρες 7:00 με 15:00, και στην Ξυλαγανή, τηλέφωνο 25333 50015, Πλατεία Ελευθερίας (εντός δημοτικού καταστήματος στην Ξυλαγανή), Τρίτη και Πέμπτη και ώρες 7:00 με 15:00 Μπορείτε να βρείτε το κέντρο στο Facebook στο “Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μαρωνείας – Σαπών” και στο ίντερνετ στο dimosmaroneiassapon.gr.

Δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι και το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 6-12 ετών. “Εδώ και τρεις μήνες τρέχουν εκπαιδευτικά εργαστήρια απασχόλησης παιδιών στις Σάπες και από 1η Αυγούστου και για τρεις μήνες ξεκίνησαν και στην Ξυλαγανή.

Πρόκειται για προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, στα οποία τα παιδιά απασχολούνται εποικοδομητικά”, εξηγεί η Φελίνα Καζάκου.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 4/8/2018}