Η ιστορία ενός κειμηλίου

«Διασώθηκε φυλαγμένη κάτω από την αγία τράπεζα για περίπου έναν αιώνα. Η αποκατάστασή της έφερε στο φως μίας σπάνιας ομορφιάς ξυλόγλυπτη εικόνα της Παναγίας Ρόδον Αμάραντον».

Ταξίδεψε μαζί με τους πρόσφυγες από το Τριφώνιο της Ανατολικής Θράκης, διασώθηκε φυλαγμένη κάτω από την αγία τράπεζα για περίπου έναν αιώνα και εν έτει 2017 συντηρήθηκε και «ενθρονίζεται» στον φυσικό της χώρο, τον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιασίου Ροδόπης. Αυτή είναι η ιστορία ενός κειμηλίου που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες, μία εικόνα της Παναγίας. Ένα κειμήλιο στο οποίο οι πρόγονοί μας εναπόθεταν ελπίδα, πίστη, προσδοκίες.

Φυλαγμένη κάτω από την αγία τράπεζα του ιστορικού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιασίου, ήρθε στο φως όταν ο ιερέας του χωριού Ιωσήφ, αποφάσισε να προχωρήσει σε μία εκ βάθρων αναβάθμιση του εσωτερικού του ναού. Η κατάσταση στην οποία βρέθηκε με το σαράκι να έχει προκαλέσει φθορές στο ξύλο της, έκρινε απαραίτητη τη συντήρησή της. Η εικόνα συντηρήθηκε με έξοδα του καταγόμενου από το Ιάσιο, κατοίκου Κρήτης και προέδρου του συλλόγου Θρακών Κρήτης Θεοδόση Αμπατζιάνη. Η συντήρησή της έγινε στην Αθήνα με τις εργασίες να φέρνουν στο φως μίας σπάνιας ομορφιάς ξυλόγλυπτη εικόνα της Παναγίας Ρόδον Αμάραντον.

Με μέριμνα πλέον του ιερέα του Ιασίου Ιωσήφ η εικόνα θα «ενθρονιστεί» στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιασίου. Μάλιστα την προσεχή Παρασκευή 28 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ θα τελεστεί αγρυπνία στην εικόνα – κειμήλιο που ακριβοφύλαξαν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Σε αυτήν την τελετή αναμένεται να χοροστατήσει ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 26/7/2017}