ΚΕΔΕ: Δύο μήνες διαβούλευσης για το νομοσχέδιο που αφορά την αλλαγή του “Καλλικράτη”

Κοινή συνέντευξη Πατούλη, Τζιτζικώστα, Κυρίζογλου, Λαμπάκη - Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης: "Η κυβέρνηση μας σε ρόλο αλχημιστή θέλει να μετατρέψει τις πλειοψηφίες σε μειοψηφίες, για να ελέγξουν τα τοπικά συμβούλια"

Δύο μήνες διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την αλλαγή του “Καλλικράτη” ζητάει η ΚΕΔΕ προκειμένου το θέμα να εξεταστεί στα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια, στις περιφερειακές ενώσεις δήμων της χώρας, στην ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, αλλά και σε ένα έκτακτο συνέδριο των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, το οποίο θα γίνει στη συνέχεια.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, την ερχόμενη Τρίτη, αλλά και του επικείμενου συνεδρίου της ΚΕΔΕ και της ENΠE για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

“Στέλνω μήνυμα προς την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, μη διανοηθούν να παρουσιάσουν το νομοσχέδιο ενώ το καταθέτουν την ίδια μέρα ή την επόμενη στη Βουλή. Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για διάλογο διαρροών που αφορούν την απλή αναλογική, ενώ για το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ σημείωσε ότι έχει τεράστια σημασία και πολύ μεγάλη ιστορική αξία γιατί θα αναδειχτεί περίτρανα, ότι η τοπική και η περιφερειακή ανάπτυξη, μέσα από την ευρωπαϊκή εμπειρία, είναι το μόνο μοντέλο που θα φέρει τη χώρα έξω από τα αδιέξοδα. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη για ουσιαστική διοικητική οικονομική αποκέντρωση.

“Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί με την απλή αναλογική, αντιθέτως ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας στους Δήμους και τις Περιφέρειες” είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: “Ακόμη δεν έχουμε δει το σχέδιο και την πρόταση της κυβέρνησης”.

Να δοθεί εγκαίρως στην αυτοδιοίκηση το νομοσχέδιο για την διοικητική μεταρρύθμιση, ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, προκειμένου, όπως είπε, να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και να μην γίνουν αιφνιδιασμοί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης υπογράμμισε: “Είναι φυσικό η αριστερή κυβέρνηση να κρατά τρία χρόνια δημάρχους και περιφερειάρχες στην αγωνία για το τι θα γίνει; Είναι αυτό αριστεροσύνη; Η διοίκηση του υπουργείου απαξιώνει την ΚΕΔΕ. Δεν έχουμε καν δημοκρατία. Η κυβέρνηση μας αισθάνεται ως εχθρούς. Έχει μόνο κατά νου τις επόμενες εκλογές. Σε ρόλο αλχημιστή θέλει να μετατρέψει τις πλειοψηφίες σε μειοψηφίες, για να ελέγξουν τα τοπικά συμβούλια”.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν, επίσης, ο δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, 14/4/2018}