Καταστροφή χωρίς προηγούμενο, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Ο «Χ» στα κατεστραμμένα στρέμματα με το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, ξεκινούν νωρίτερα, δηλαδή την Δευτέρα οι εκτιμήσεις χωράφι-χωράφι όπως ενημερώνει ο Δ. Πανταζής – Το 70% των βαμβακοχώραφων από τα οποία πέρασε το χαλάζι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς

Αυτοψία σε αγροτικές εκτάσεις του ν. Ροδόπης έκανε ο «Χ» το πρωί της Παρασκευής 19 Ιουλίου, μαζί με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ. Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ είναι επί ποδός και μάλιστα θα ενεργοποιήσουν μία πιο fast track διαδικασία, προκειμένου οι εκτιμήσεις να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό.

Από Δευτέρα κτήμα – κτήμα οι εκτιμητές

Μπορεί οι δηλώσεις καταστροφών προς τον ΕΛΓΑ να γίνονται μέχρι και τις 25 Ιουλίου, δηλαδή 15 ημέρες μετά την ημέρα της καταστροφής, εάν δεν δοθεί παράταση, ωστόσο οι άνθρωποι του ΕΛΓΑ αποφάσισαν οι εκτιμήσεις να ξεκινήσουν προτού ολοκληρωθούν όλες οι δηλώσεις. Κατ’ αυτό τον τρόπο, κι αρχής γενομένης της Δευτέρας 22 Ιουλίου, οι γεωπόνοι θα διασπαρθούν σε όλες τις πληγείσες εκτάσεις των νομών Ροδόπης και Έβρου, εκτιμώντας τις ζημιές σημειακά.

Τον «Χ» ενημερώνει σχετικά ο προϊστάμενος εκτιμήσεων του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Πανταζής, με τον οποίο βρισκόμαστε σε χωράφι μεταξύ Νέου Σιδηροχωρίου και Καλαμόκαστρου. «Είμαστε εδώ με όλο το επιτελείο του γεωπονικού προσωπικού, 18 συνολικά γεωπόνους εκ των οποίων 3 εποχικοί. Πρόκειται για έμπειρο προσωπικό, το οποίο από την Δευτέρα θα μπει στην μάχη, σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Ξεκινάμε, όπως είναι πάγια πρακτική της δουλειάς μας, από τα επίκεντρα των καταστροφών», είπε, γνωστοποιώντας επίσης: «Λόγω όμως της μεγάλης ζημιάς, οι εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι αιτήσεις». Στόχος είναι να ολοκληρωθούν όσο το δυνατό ταχύτερα, προκειμένου και οι καλλιεργητές να μπορέσουν να οργώσουν ξανά τα χωράφια τους, ώστε να αποφύγουν τα ζιζάνια για την ερχόμενη καλλιεργητική χρονιά, μιας που η φετινή για όσους πέρασε το χαλάζι θεωρείται χαμένη.

«Εμείς θα κάνουμε τα μέγιστα δυνατά ως προς το γρήγορο των εκτιμήσεων και την αποτίμηση της σωστής ζημιάς ανά παραγωγό», δεσμεύεται ο Δ. Πανταζής. Αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης όλων των εκτιμήσεων, αυτό δεν μπορεί ακόμη να γραφτεί μετά βεβαιότητας, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αιτήσεις, προκειμένου να είναι γνωστό σε πόσα χωράφια θα χρειαστεί να βρεθούν οι εκτιμητές.

Ν. Ροδόπης: Καταστροφή χωρίς προηγούμενο

Καταστροφή χωρίς προηγούμενο είναι αυτή που συντελέστηκε, λόγω χαλαζιού κυρίως, στο νομό Ροδόπης. Ο έμπειρος στις εκτιμήσεις κος Πανταζής καταθέτει το χαρακτηριστικό σχόλιο «έχω δει ξανά χαλαζόπτωση τέτοιας έντασης στο νομό Ροδόπης. Ωστόσο, τέτοιας έντασης και τέτοιας έκτασης ταυτόχρονα δεν έχω ξαναδεί. Μπορεί να είναι και πανελλαδικά πρωτοφανές αυτό το φαινόμενο. Μιλάμε για αρκετές χιλιάδες στρέμματα με ζημιές και καταστροφές, οι περισσότερες της τάξης του 100%». 

Γεωγραφικά, χαλάζι μεγάλης έντασης χτύπησε μία ‘παχιά’ γεωγραφική λωρίδα από Ασκητές – Κρωβύλη, έως Ίασμο – Διαλαμπή. Καλλιέργειες αρκετά νότιες στο ν. Ροδόπης τη ‘γλύτωσαν’ για ελάχιστα χιλιόμετρα. Εάν το χαλάζι περνούσε και πιο νότια, θα υπήρχαν ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές.

Αναφορικά με τις υπάρχουσες καταστροφές το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδωσε την πληροφόρηση ότι το χαλάζι στη Ροδόπη ‘χτύπησε’ 100.000 στρέμματα. Εξ αυτών των στρεμμάτων τα καλλιεργήσιμα, με περιθώριο λάθους, εκτιμώνται περί των 60.000. Ασφαλή εικόνα θα έχουμε όταν ολοκληρωθούν οι αιτήσεις και οι εκτιμήσεις.

Αναφορικά με τις καλλιέργειες που επλήγησαν και το ποσοστό καταστροφής, αυτά έχουν ως εξής: Το 70% των πληγεισών καλλιεργειών είναι βαμβακοχώραφα. Τα υπόλοιπα είναι καλλιέργειες αραβόσιτου, ηλίανθου, πασατέμπο, μπάμιες, δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια, καπνά και άλλες. Υπολογίζεται, επίσης, ότι το 70% των βαμβακοχώραφων από τα οποία πέρασε το χαλάζι, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ στα υπόλοιπα οι εκτιμήσεις θα δώσουν την ασφαλή εικόνα.

ΕΛΓΑ: Έρχονται προσλήψεις

Σε μία είδηση της τελευταίας στιγμής, με 150 υπαλλήλους ενισχύεται άμεσα ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων. Το ΑΣΕΠ ενέκρινε τη σχετική προκήρυξη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις. Οι νεοπροσληφθέντες θα υπογράψουν 8μηνη σύμβαση εργασίας. Από τους 150 προσληφθέντες αναμένεται ένας αριθμός να ενισχύσει και το παράρτημα του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 20/7/2019}