Ξεκίνησε η κατασκευή νέου κτιρίου στην πανεπιστημιούπολη Δ.Π.Θ.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κατασκευαστικό έργο συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 20 εκ. ευρώ που αναβαθμίζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Στην πρώτη μέρα όπου μπουλντόζες «πάτησαν» το έδαφος της πανεπιστημιούπολης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, βρέθηκε ο «Χ». Πρόκειται για μία πολύ θετική είδηση που έρχεται από το πανεπιστήμιο της περιοχής, καθώς αφορά στην έναρξη κατασκευής ενός πολύ σημαντικού κατασκευαστικού έργου.

Οι εργασίες που ξεκίνησαν χθες αφορούν αρχικά στον καθαρισμό του οικοπέδου που βρίσκεται δίπλα στο υπάρχον κτίριο της Νομικής. Επί ποδός βρέθηκαν τα αρμόδια συνεργεία, ενώ την έναρξη των εργασιών επιτήρησαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Φώτης Μάρης και η αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης Μαρία Μιχαλοπούλου.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης το περασμένο διάστημα προχώρησε σε υπογραφή της σύμβασης κατασκευής με την «Κοινοπραξία Εργομπετόν ΑΒΕΤΕΘ – ΤΕΚ Θεσσαλονίκης Α.Ε», για την εκτέλεση του έργου που αφορά την κατασκευή των «Κτιριακών Εγκαταστάσεων και του Περιβάλλοντος Χώρου της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής» συνολικού προϋπολογισμού 19.365.049,91 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Κατ’ αυτό τον τρόπο «στέγη» θα βρει η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και η Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, που μέχρι στιγμής ήταν διάσπαρτες στις εγκαταστάσεις της Παλιάς Νομικής και σε διάφορα σημεία της πανεπιστημιούπολης.

Το υπό κατασκευή κτίριο

Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους. Στο κτίριο προβλέπεται να στεγασθούν αμφιθέατρα (2×200 θέσεων και 2×140 θέσεων), κεντρική βιβλιοθήκη, μουσείο, 24 αίθουσες διδασκαλίας, 18 εργαστήρια, γραφεία γραμματειών, κοσμητόρων, προέδρων τμημάτων, μελών ΔΕΠ, διοικητικών, κυλικείο, χώροι υγιεινής, αποθηκευτικοί χώροι και χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων.

Στην διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου προβλέπονται εργασίες χωματουργικών, εσωτερικής οδοποιίας, χώρων στάθμευσης, πλακοστρωμένων επιπέδων, εργασιών πρασίνου και Η/Μ εξωτερικών δικτύων (ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων, ηλεκτρικών, κλπ). Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου ανέρχεται σε 23.906 τ.μ. και του περιβάλλοντα χώρου σε 61,4 στρέμματα.

Η διάρκεια κατασκευής του έργου υπολογίζεται σε περίπου 1.000 ημέρες.

Το έτος 2020 θα ξεκινήσει η δημοπράτηση του εξοπλισμού του εν λόγω έργου, συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ με χρηματοδότηση, επίσης, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 5/9/2019}