Καταπολέμηση των κουνουπιών – Η σταθεροποίηση της θερμοκρασίας θα σημάνει την έναρξη των ψεκασμών

Β. Λούρμπας: «Χρονιά Δυτικού Νείλου η φετινή – Έτοιμη η ΠΑΜΘ για την καταπολέμηση των κουνουπιών» – «Αποστείλαμε και αίτημα στα Εθνικά Πάρκα,  για την σύμφωνη γνώμη τους», εξηγεί στην «Θ» ο Θεματικός Αντιπ/ρχης Υγείας

Μπορεί ο «νούμερο ένα» προορισμός το Καλοκαίρι για τους Ξανθιώτες αλλά και τους επισκέπτες, να είναι η παραλιακή ζώνη του Νομού Ξάνθης, ωστόσο τον ίδιο ακριβώς προορισμό έχουν και οι ενοχλητικοί θερινοί επισκέπτες.

Ο λόγος για τα κουνούπια, η καταπολέμηση των οποίων θα ξεκινήσει άμεσα, μόλις σταθεροποιηθούν οι θερμοκρασίες, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ κ. Βασίλης Λούρμπας.

Ο ίδιος, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι έτοιμη για φέτος, τονίζοντας ότι ήδη έχουν αποσταλεί και τα σχετικά έγγραφα  στην Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου, Βιστωνίδας και Ροδόπης

«ΧΡΟΝΙΑ…ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ Η ΦΕΤΙΝΗ – ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Λούρμπας, επισήμανε στην «Θ» ότι «περιμένουμε κρούσματα ιού Δυτικού Νείλου. Είναι η χρονιά φέτος. Βέβαια, μέχρι τώρα τα έχουμε πάει πολύ καλά, αν το συγκρίνουμε με τις άλλες περιφέρειες. Για παράδειγμα, η γειτονική μας περιφέρεια, Κεντρικής Μακεδονίας με σχεδόν παρόμοια κλιματολογικά και οικολογικά χαρακτηριστικά το 2021 είχε 48 κρούσματα και το 2022 είχε 225. Σκεφτείτε ότι εμείς το 2022 είχαμε μόνον 5. Πήγαμε καλά. Ήδη, προχθές ζητήσαμε από την Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών (τομέα Α’) και την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου, Βιστωνίδας και Ροδόπης ακριβώς να ξεκινήσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε και – με την εμπειρία που έχουμε- να γίνουν όλες οι ψεκαστικές εφαρμογές όπως πρέπει και να μην κολλήσουμε πάλι στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Μάλιστα το αίτημα εστάλη προχθές ως επείγον και αναφέρει ότι παρακαλούμε για την έκφραση σύμφωνης γνώμης του φορέα, δεδομένου ότι οι εφαρμογές αυτές αφενός είναι υψίστης σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, για την περιφέρειά μας και αφετέρου είναι περιαυτολογικά συμβατές και μέρος των εγκεκριμένων σκευασμάτων για τον σκοπό της καταπολέμησης. Δηλαδή, χρησιμοποιούμε σκευάσματα που δεν επιβαρύνουν την δημόσια υγεία και είναι καθαρά οικολογικά. Περιμένουμε λοιπόν τον καιρό, για να ξεκινήσουμε».

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ – Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΝΥΜΦΩΝ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΟΤΑΝ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ»

«Εμείς κατά τα άλλα, είμαστε έτοιμοι. Έχουμε και την εμπειρία για το ποιες είναι οι πιο ευάλωτες περιοχές, αλλά θέλουμε σύμμαχο και τον καιρό αλλά και τους πολίτες. Όπου υπάρχουν ή αφήνουν στάσιμα νερά, καλό θα είναι να τα καλύπτουν. Ο Μάρτιος είναι λίγο περίεργος μήνας για τους ψεκασμούς, οπότε δεν μπορούμε ακόμη να ρισκάρουμε. Θα δούμε πως θα πάει ο Μάρτιος και μόλις δούμε ότι σταθεροποιούνται οι θερμοκρασίες, θα ξεκινήσουμε την καταπολέμηση στις προνύμφες. Αν ξεκινήσουμε τώρα και περί τα τέλη Μαρτίου έχουμε βροχές, θα πάει άδικα όλος ο κόπος μας» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες γνωρίζουν καλύτερα τα σημεία, αλλά ακόμη καλύτερα τα γνωρίζουν αυτοί που εδώ και χρόνια έχουν αναλάβει τους ψεκασμούς, καθώς και οι κατά τόπους νομίατροι. Όσον αφορά στους ψεκασμούς, κοιτάζουμε όσο μπορούμε να εστιάζουμε σε αυτές τις περιοχές, όπως η Κεραμωτή, το Φανάρι, η Θάσος κ.α διότι έχουμε και πάρα πολύ τουρισμό και δεν πρέπει να διαμαρτύρεται ο κόσμος».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 8/3/2023}