Οι 13 πρώτες στολές του Καρναβαλιού 2020

«Όνειρα, χρώματα, μυρωδιές και αρώματα» το κεντρικό θέμα των ΘΛΕ – Θ. Ξυνίδης και Αφ. Κωνσταντινίδου, μιλούν στην «Thraki.com.gr»

«Όνειρα, χρώματα, μυρωδιές και αρώματα» είναι το φετινό θέμα των ΘΛΕ – Καρναβάλι Ξάνθης 2020 και καρναβαλικοί σύλλογοι της πόλης, ετοιμάζονται «πυρετωδώς» για την οργάνωση των «πληρωμάτων» και την διάθεση των στολών.

Η «Thraki.com.gr» παρουσιάζει σήμερα τις 13 πρώτες στολές του Καρναβαλιού 2020.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» για τα κριτήρια με τα οποία βγαίνει ένα θέμα και τις ιδέες από τις οποίες ξεκινούν αυτά, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» κ. Θανάσης Ξυνίδης καθώς και η πρόεδρος των «ΦΙΛΩΝ» κ. Άφρο Κωνσταντινίδου, με τον μεν πρώτο να υπογραμμίζει ότι θα πρέπει το κεντρικό θέμα του καρναβαλιού να βγαίνει από το…καλοκαίρι ακόμη και την δε δεύτερη να ξεκαθαρίζει ότι το θέμα βγαίνει πάντα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου και όχι από μεμονωμένα άτομα.

«ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ – ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ – ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΤΟΛΕΣ»

Ειδικότερα ο κ. Ξυνίδης αναφέρει ότι «το κεντρικό θέμα θα πρέπει να βγαίνει από νωρίς και μετά να κάνουμε εμείς τις επιλογές μας και όλα τα υπόλοιπα, τα κάνουμε μετά. Το θέμα θα πρέπει να βγαίνει από το καλοκαίρι για να μπορούν οι σύλλογοι να προσανατολιστούν επάνω σε αυτό. Κατά την γνώμη μου, επίσης, όλα όσα θα μπαίνουν στην διαδικασία βράβευσης θα πρέπει να είναι και σε συνάρτηση με το θέμα. Πιλοτικά, φέτος καταργούνται αυτά και θεωρώ ότι είναι καλό, γιατί θα είναι υπερ της ποιότητας. Θεωρώ ότι οι σύλλογοι προσπαθούν να κάνουν ωραίες στολές, γιατί δεν απογοητεύονται από την σειρά. Και επειδή θα είναι «ανταγωνιστικό» μέχρι τελευταία για να κάνουν μια ωραία στολή, θα υπερπηδήσουν μια άσχημη κλήρωση μετά. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι ένα καλό μέτρο και ότι με τον χρόνο θα βελτιώσει την ποιότητα των στολών. Θα πρέπει το κεντρικό θέμα να βγαίνει το καλοκαίρι, ώστε οι σύλλογοι να έχουν ένα «στόχο» μέσα στον οποίο θα πρέπει να ενταχθούν, γιατί πλέον αναγκαζόμαστε και εμείς για να μπορέσουμε να πετύχουμε και καλύτερες τιμές αλλά και για να μην «φρακάρουν» οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμαστε για να κατασκευάσουμε τις στολές μας, να φροντίζουμε νωρίτερα. Εμείς, για παράδειγμα, διαμορφώσαμε την λογική της στολής και το που θα κινηθούμε, τον Σεπτέμβρη. Οπότε πρέπει να έχουμε εκείνο το χρονικό διάστημα, μια προοπτική σχετικά με το τι θα κάνουμε. Όλα τα άλλα ας γίνουν αργότερα».

«ΟΙ…ΤΡΕΛΕΣ ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΤΟΥΣ»

Αναφορικά με το φετινό θέμα του συλλόγου, ο κ. Ξυνίδης τονίζει ότι «γενικά ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ έχει μια φήμη του τρελού συλλόγου. Για εμάς δε, το αποκορύφωμα της «τρέλας» είναι ο χορός που κάνουμε την παραμονή το βράδυ (σ.σ. των καρναβαλιών) που είναι ένα γεγονός, αντίστοιχο του οποίου δεν υπάρχει, με την έννοια ότι έχουμε πάντα μια πολύ μεγάλη μαζικότητα. Οι προσκλήσεις μας είναι πάντα sold out. Προσπαθούμε να κάνουμε ένα χιουμοριστικό – καρναβαλικό δρώμενο, ώστε να βάλουμε τους ανθρώπους που θα διασκεδάσουν μαζί μας, στην ψυχολογία του να ξεχάσουν τα προβλήματά τους, να σηκωθούν και να χορέψουν μαζί μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που εδώ και αρκετά χρόνια, το καταφέρνουμε αυτό. Δηλαδή την διαδικασία της «αυτογελοιοποίησης» των μελών του συλλόγου μέσα στα πλαίσια του καρναβαλιού, που τους βοηθά όλους να χαλαρώσουν. Είναι ένα γεγονός από μόνο του. Για εμάς είναι η κεντρική μας εκδήλωση, οπότε επειδή ακριβώς έχουμε μια διαπιστωμένη τρέλα, στις δικές μας εσωτερικές εκδηλώσεις – γιατί έχουμε κάποιες δράσεις όπως το ότι έχουμε βγει κατ΄ επανάληψη στους δρόμους να χορέψουμε κλείνοντας την κυκλοφορία κλπ – ήταν λογικό, αυτές οι…τρελές (και το βάζω στο θηλυκό γιατί συνήθως και οι άνδρες καταλήγουν στο θηλυκό γένος και αυτό βγάζει γέλιο στο καρναβάλι) πρέπει να μπουν σε ένα…κλουβί. Η στολή θυμίζει διάφορα γεγονότα που μπερδεύουν το φύλο και την…νοημοσύνη γενικά, ενώ η διάθεσή μας είναι πάντα «πολύχρωμη». Οπότε το θέμα «το κλουβί με τις πολύχρωμες τρελές» νομίζω ότι ανταποκρίνεται στην στολή και στο μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε. Το μήνυμα είναι πως σε μια τόσο φορτωμένη χρονιά, με τα προβλήματα που υπάρχουν, πρέπει αυτήν την εβδομάδα, εμείς οι Ξανθιώτες να φεύγουμε από την λογική και να χαλαρώνουμε ξεχνώντας τα προβλήματά μας και ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ είναι ένα πολύ καλό «όχημα» για αυτήν την διαδρομή».

«ΜΠΟΧΟ…ΙΝΔΙΑΝΟΙ»

Από την πλευρά της η κ. Κωνσταντινίδου τονίζει ότι «το θέμα φέτος ήταν έτσι που μπορούσες να κάνεις ο,τιδήποτε. Δεν θέλαμε να κάνουμε ακριβώς ινδιάνους, γιατί έχει βγει πολλές φορές ως θέμα από συλλόγους, αλλά θέλαμε από την άλλη να κάνουμε και ένα «Μπόχο» στυλ. Έτσι το…μπερδέψαμε  και θα γίνουμε «Μπόχο Ινδιάνοι», «Μπόχο Τρέλα». Αυτό ήταν το σκεπτικό μας και η απόφαση παίρνεται πάντοτε από το Διοικητικό Συμβούλιο και όχι από ένα άτομο. Ορισμένοι σύλλογοι ακολουθούν την επικαιρότητα. Εμείς δεν το ακολουθούμε, ούτε σατιρίζουμε. Δεν ανακατευόμαστε σε άλλα «χωράφια» όπως η πολιτική ή η εκκλησία. Τα θέματά μας έγκεινται πάντα σε ψυχαγωγία και διασκέδαση για καρναβάλι, δίχως να θέλουμε να μπούμε σε άλλα…θέματα».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 23/1/2020}