Αθ. Καραμπίνης: «Θέλουν να κλείσουν το ΔΠΘ…»

Η δημιουργία τέταρτης Νομικής Σχολής, η συγχώνευση ΤΕΙ Καβάλας – ΔΠΘ και το αβέβαιο…μέλλον του πανεπιστημίου. Τι αναφέρει για την υπόθεση με την «πρυτανεία» του, που εκδικάσθηκε στο ΣτΕ

Για την ζημία που θα προκληθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από την δημιουργία μιας τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, αναφερόμενος παράλληλα και στην συγχώνευση του ΤΕΙ Καβάλας και του ΔΠΘ, αλλά και για την προσωπική του υπόθεση αναφορικά με την «πρυτανεία» του και την απόφαση που αναμένεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και εκδικάστηκε πριν από αρκετές ημέρες, μιλά στην «Θ» ο Καθηγητής του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης.

Ειδικότερα αναφορικά με την υπόθεσή του η οποία εκδικάσθηκε στο ΣτΕ (αφού ο ίδιος βρίσκεται σε αποχή καθηκόντων Πρύτανη βάσει της Υπουργικής απόφασης 3412/Ζ2/04.07.2017) ο κ. Καραμπίνης αναφέρει ότι «αναμένω την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ. Πιστεύω ότι θα δικαιωθώ. Έγινε το δικαστήριο και δεν είχαν τι να μου προσάψουν. Το μόνο που ανέφεραν οι συνήγοροι του κ. Γαβρόγλου ήταν ότι με έθεσε σε αναστολή καθηκόντων για να με προστατεύσει επειδή υπήρχαν πολλά δημοσιεύματα εναντίον μου. Δεν είχαν κάτι άλλο. Είπαν ότι «δεν έχουν κάτι να προσάψουν, απλώς ο Υπουργός τον έθεσε σε αναστολή καθηκόντων για να τον προστατεύσει». Θέλω να πιστεύω ότι είναι θέμα εβδομάδων η δημοσιοποίηση της απόφασης, διαφορετικά δεν έχει νόημα, αν εκδοθεί όταν έχω φύγει από Πρύτανης, θα είναι η δίκη ως μη γενόμενη, καταργείται η δίκη άρα πρέπει να εκδοθεί, είτε έτσι είτε αλλιώς. Αλλά δυστυχώς με δικαίωσαν οι εξελίξεις. Βλέπετε τι γίνεται με το πανεπιστήμιο. Το πηγαίνουν για κλείσιμο».

«ΤΟ ΔΠΘ ΚΛΕΙΝΕΙ…»

ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣΑναφορικά με τα όσα συμβαίνουν (με την τέταρτη Νομική Σχολή στην Πάτρα) ο ίδιος αναφέρει ότι «δεν είναι μόνο αυτό το θέμα, απλά αυτό αναδείχθηκε» ενώ αναφορικά με τα περί συγχώνευσης ΤΕΙ – ΔΠΘ, επισημαίνει ότι «όταν συγχωνεύονται όλα τα άλλα εκτός του δικού μας, που πρώτος εγώ το είχα κινήσει και κάνουν ομοειδή τμήματα και από την άλλη μεριά έχει περάσει στα «ψιλά γράμματα» ότι οι φοιτητές που έχουν εισόδημα κάτω από 40.000 ευρώ θα παίρνουν μεταγραφή, το πανεπιστήμιό μας από τους 30.000 φοιτητές θα μείνει με κάτω από 7000, πρακτικά κλείνει, γιατί όλοι θα προτιμούν τμήματα αλλού. Τελείωσε το πανεπιστήμιο. Αυτό ήθελε ο κ. Γαβρόγλου, αλλά με εμένα να φωνάζω δεν μπορούσε να το περάσει. Όταν τα έλεγα εγώ δεν τα πίστευε κανείς και ιδού. Εγώ είμαι εδώ και οκτώ μήνες εκτός και…ήρθαν».

«Ο κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΠΘ…»

«Δεν είναι μόνο η Αθηναίοι. Όλη η Ελλάδα θα επιλέγει την Πάτρα. Είναι πιο κεντρικά. Ακόμη και οι καθηγητές θα φύγουν. Δίνει δικαίωμα στους καθηγητές, όχι μόνο της Νομικής Σχολής αλλά όλου του Πανεπιστημίου να κάνουν μια αίτηση και να φεύγουν και παράλληλα ο αριθμός των εισακτέων θα είναι σταθερός και πέραν αυτού και όσοι μπαίνουν, θα φεύγουν. Ποιος δηλώνει εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ; Από τις καταστάσεις των φοιτητών μας, το 80-85% είναι με εισόδημα κάτω από 40.000 ευρώ. Αυτοί θα καταθέτουν μια αίτηση και θα φεύγουν» συνεχίζει ο ίδιος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν θέλουν την συγχώνευση του ΤΕΙ Καβάλας με το ΔΠΘ, διότι αν συγχωνευθούμε (και εδώ θέλω να επισημάνω ότι ο πρώτος που έκανε πρόταση συγχώνευσης των πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ ήμουν εγώ) δεν θα κλείσει το πανεπιστήμιο. Θα πάρει ακόμη μια «ανάσα» με την ανακατανομή και θα είναι το μοναδικό ίδρυμα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Αυτό ο κ. Γαβρόγλου δεν το θέλει. Θέλει να το κλείσει. Μην ξεχνάτε ότι έχει γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Μην ξεχνάτε ότι όταν ήρθε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας τον είδε ιδιωτικά επί τρεις ώρες. Ας μην τα ξεχνάμε αυτά. Το θέμα δεν είναι λοιπόν ο Καραμπίνης. Το θέμα είναι η Θράκη και ότι θέλουν να κλείσει το ΔΠΘ. Αυτό είναι το θέμα. Όποιοι το καταλαβαίνουν, το καταλαβαίνουν. Το πανεπιστήμιο θα συρρικνωθεί και θα κλείσει».

ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ…

Τέλος ο κ. Καραμπίνης σημείωσε ότι «η πολιτική που εξαγγέλλει ο Υπουργός και ακολουθεί, με νούμερα οδηγεί σε τρομερή συρρίκνωση του πανεπιστημίου και σε πρακτικό κλείσιμο. Όταν θα φύγουν όλοι οι φοιτητές, όταν ιδρύεις άλλες σχολές οπουδήποτε αλλού, όταν ενώνεις ΤΕΙ Ηπείρου με Πανεπιστήμιο Ηπείρου, ΤΕΙ Μακεδονίας με Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Πανεπιστήμιο Επτανήσου, ΤΕΙ Πάτρας με Πανεπιστήμιο Πάτρας και απαγορεύεις να ενωθεί το Δημοκρίτειο, για ποιο λόγο το απαγορεύεις; Μην ξεχνούμε ότι το ΔΠΘ και το ΤΕΙ Καβάλας είναι τα μοναδικά ιδρύματα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Από πού και ως που και με τι επιχείρημα λες ότι το ΤΕΙ Καβάλας πρέπει να ενωθεί με της Θεσσαλονίκης; Άρα παραγκωνίζεις το ΔΠΘ με σκοπό να κλείσει. Όλη η ιστορία του Καραμπίνη, ήταν ότι ο Καραμπίνης τα έλεγε».

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.thraki.com.gr/, 24/02/2018}