Κάλεσμα για καταλήψεις σε σχολεία του Έβρου για τη Μακεδονία – συνθήματα & σφοδρές αντιδράσεις

«Καμπάνια» για καταλήψεις εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, μέσω των social media. Οι διοργανωτές απευθύνουν κάλεσμα μέσω Facebook αλλά και μηνυμάτων στο κινητό στους μαθητές, να κάνουν κατάληψη στα σχολεία τους για τα εθνικά θέματα.

Συγκεκριμένα στον Έβρο, άγνωστοι, σύμφωνα με πληροφορίες, έγραψαν συνθήματα σε τοίχους σχολείων στην Ορεστιάδα, προτρέποντας τους μαθητές σε  κατάληψη, αλλά και στοχοποιώντας καθηγητές και μαθητές που δεν υποστηρίζουν το εν λόγω «εγχείρημα».

Το ζήτημα φαίνεται πως παίρνει μεγάλες διαστάσεις αφού δημιουργεί διχασμό και πόλωση μέσα στα σχολεία, αλλά σοβαρές αντιδράσεις και ερωτηματικά για το ποιοι βρίσκονται πίσω από τις προτροπές για κλείσιμο των σχολείων και πολιτική συσπείρωση των μαθητών.

«Φυσικά και είμαστε απέναντι σε κάτι τέτοιο. Να οργανώνουν τους μαθητές να πάρουν θέση για εθνικά θέματα, τη στιγμή που πολλές φορές μπορεί και οι ίδιοι να μην έχουν πλήρη γνώση, είναι ανεπίτρεπτο. Στην Αλεξανδρούπολη, δεν έχουμε τέτοιου είδους καλέσματα, αλλά υπήρξαν στην Ορεστιάδα», επισημαίνει ο Σάκης Καραγεωργίου Πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Έβρου, συμπληρώνοντας: «τα σχολεία έχουν χίλια δυο προβλήματα, αυτό είναι το πρόβλημα;».

Αλλά σοβαρές είναι και οι αντιδράσεις που προέρχονται από την Ορεστιάδα. «Ιδιαίτερα θορυβημένοι βλέπουμε και ακούμε καλέσματα, υποτίθεται μαθητών και σχολείων, για να κλείσουν τα σχολεία τους, να προχωρήσουν σε κατάληψη (…) Αυτές οι κινητοποιήσεις μεθοδεύονται από φασιστικές και εθνικιστικές ομάδες (…) Δεν έχουν καμία σχέση με τις δημοκρατικές διαδικασίες μαθητών. Δεν έχουν καμία σχέση με διεργασίες στης τοπικής κοινωνίας», επισημαίνει ομάδα πολιτών που υπογράφουν τα λεγόμενά τους ως «Αντιφασιστική – αντιρατσιστική συνέλευση εργαζομένων και νεολαίας Ορεστιάδας».

Να σημειωθεί πως μαθητικές πορείες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Πτολεμαΐδα, τη Λάρισα και τις Σέρρες, τη στιγμή που στο facebook δημιουργήθηκε μια ομάδα με την επωνυμία «Συντονιστική Μαθητική Επιτροπή για τη Μακεδονία», που καλεί σε μαθητική πορεία την προσεχή Πέμπτη 29/11 για την Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη.

Σε επίσημη αντίδρασή του, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, απηύθυνε έκκληση στα μαθητικά συμβούλια, τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων «να απομονώσουν τις φασιστικές κραυγές»

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/,  της Μαρίνας Κριτού, 27/11/2018}