Καφετέριες και εστίαση: Ανοιχτό ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα – Πότε και πού θα ανοίξουν φέτος τα ξενοδοχεία

«Πρόθεση και επιθυμία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων είναι να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης. Αυτό θα γίνει στην περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και στην περίπτωση που συμφωνήσουν οι ειδικοί, οι οποίοι έχουν και τον τελευταίο λόγο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πότε ανοίγουν οι καφετέριες είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί τους εργαζόμενους σε αυτές, αλλά και όλους όσους έχουν τη συνήθεια να απολαμβάνουν τον καφέ τους στα καταστήματα.

Το πότε ανοίγουν οι καφετέριες στην Ελλάδα με την άρση των μέτρων είναι κάτι που προβλέπεται στο σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ωστόσο μπορεί να γίνει νωρίτερα.

Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 16η ή η 18η Μαΐου. Τότε θα κριθεί η κατάσταση με τα νέα μέτρα.

Ιδιαίτερα αυστηροί θα είναι οι κανόνες υπό τους οποίους θα ξεκινήσουν και πάλι την λειτουργία τους, οι καφετέριες, τα μπαρ και τα εστιατόρια.

Το αρχικό σχέδιο προβλέπει αυτό θα γίνει την 1η Ιουνίου, μαζί με τα εμπορικά κέντρα.

Φυσικά, θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής για το προσωπικό που δουλεύει εκεί, με μάσκες, γάντια και αντισηπτικά.

Από εκεί και πέρα, η λειτουργία τους θα αφορά μόνο εξωτερικούς χώρους, με τα τραπέζια να έχουν ως ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα, με τον μέγιστο αριθμό ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά μέτρα.

Το μάξιμουμ των ατόμων που θα μπορούν να καθίσουν σε ένα τραπέζι, θα είναι τα 4 άτομα.

Πότε και πού θα ανοίξουν φέτος τα ξενοδοχεία

Για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τουριστικούς προορισμούς, η σεζόν στο μεγαλύτερο της τμήμα έχει ήδη χαθεί, όπως εκτιμούν. Για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που θα μπορούν να λειτουργήσουν από τον Ιούνιο, η εικόνα είναι επίσης ρευστή.

Ο χρόνος πλέον κυλάει αντίστροφα. Η αγορά προετοιμάζεται για την προσπάθεια ανάνηψης της τουριστικής ζήτησης και των κρατήσεων, ευελπιστώντας πως ο κρισιμότερος μήνας της περιόδου, ο Αύγουστος, θα έχει κάποιες ικανοποιητικές πληρότητες για τις μονάδες που θα ανοίξουν τελικά. Κομβικής σημασίας όμως για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας θα είναι τόσο η επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων, όσο και νέο το πλαίσιο λειτουργίας των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στα καταλύματα εποχιακής λειτουργίας θα δοθεί το πράσινο φως να ανοίξουν από τον Ιούλιο. Η κίνηση, όπως σημειώνουν φορείς από τον ξενοδοχειακό χώρο, αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής: προορισμοί με σημαντικό μερίδιο οδικού τουρισμού, κυρίως από τις χώρες των Βαλκανίων, όπως για παράδειγμα η Χαλκιδική, θα έχουν σχετικό προβάδισμα. Στους δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Κως, η Ρόδος, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, πολλά θα κριθούν από τις αερομεταφορές και τις συμφωνίες με τους tour operators. Μικρότεροι προορισμοί αναμένεται να στηριχθούν στην εσωτερική κίνηση.

Την ίδια ώρα, μικρά αυτόνομα καταλύματα και βίλες εκτιμάται πως θα προτιμηθούν στις κρατήσεις. Ξενοδοχειακές μονάδες μεγάλης κλίμακας θεωρείται πως θα ανοίξουν αργότερα. Επίσης μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι με έντονη και διάσπαρτη παρουσία εκτιμάται πως θα επιλέξουν ποιες από τις μονάδες που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους θα ανοίξουν τελικά. Πολλά ωστόσο θα εξαρτηθούν από τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο χώρο Τουρισμού θα “κλειδώνουν” μέσα στην εβδομάδα, από πόσες επιχειρήσεις θα τα εφαρμόσουν, και ποιο θα είναι το κόστος της συμμόρφωσης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 11/5/2020}