Με την περιοδική έκθεση «Ήχοι Αρχαίων» συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης

Κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, όπως καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) το 1977. Ο φετινός εορτασμός έχει θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» και έχει ως στόχο την ανάδειξη του ρόλου και της δύναμης των μουσείων στην επίτευξη στόχων που σχετίζονται με την αειφορία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου. 

Με αφορμή την περιοδική έκθεση «Ήχοι αρχαίων», η οποία περιλαμβάνει ένα σύνολο δεκαεπτά ανακατασκευών αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων που χειροποίησε ο Γιώργος Πολύζος, η ΕΦΑ Ξάνθης συμμετέχει στον εορτασμό με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Δ’, Ε’ και Στ’ τάξης  του δημοτικού σχολείου και στοχεύει στη γνωριμία των μαθητών με τα κυριότερα μουσικά όργανα που υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα και στην κατανόηση εκ μέρους τους του σημαντικού ρόλου της μουσικής σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν μουσικά όργανα, να ακούσουν αποσπάσματα αρχαίας ελληνικής μουσικής και να έρθουν σε επαφή με επιλεγμένα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης. 

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 25410-51003 (Ιφιγένεια Αναγνώστου, αρχαιολόγος-μουσειολόγος). Το πρόγραμμα δύναται να επαναληφθεί και πέραν της 18ης Μαΐου, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος.  Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 μαθητές.

Υπεύθυνες εκπ. προγράμματος: Κυριακή Χατζηπροκοπίου, Δέσποινα Σκουλαρίκη

Η Προϊσταμένη 

της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, κ.α.α. Μαρία Χρυσάφη, Αρχαιολόγος με βαθμό Α΄

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 16/5/2023}