«Η Θράκη αύριο – με τη ματιά του Τεχνικού Επιμελητηρίου»

Μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή στην ημερίδα του ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το ΤΕΕ-Θράκης διοργάνωσε  Ημερίδα με θέμα: «Η Θράκη αύριο – με τη ματιά του Τεχνικού Επιμελητηρίου».

Στην ημερίδα παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γεώργιος Στασινός ο οποίος τόνισε κατά την ομιλία του ότι το ΤΕΕ ξεκινά από εδώ, πρωτοβουλία ενημέρωσης  με ουσιαστικές προτάσεις και θέσεις, βοηθώντας έτσι να ξεπεραστεί η κρίση που έχουμε μπει την τελευταία δεκαετία. «Ξεκινάμε από την Θράκη, γιατί η περιοχή είναι ιδιαίτερη, έχει γεωπολιτική και αναπτυξιακή σημασία».

Γι’ αυτό σημείωσε πως θα πρέπει να προχωρήσουν όλα τα ενεργειακά έργα, οι αγωγοί και η σύνδεση δρόμων, λιμανιών και σιδηρόδρομου. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το ΤΕΕ, ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους, και οι οποίες θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων. Το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών, ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης στον οποίο θα υπάρχουν όλα τα δεδομένα ώστε να γνωρίζει κάποιος με ποιους όρους δόμησης μπορεί να χτίσει, τα 325 νέα τοπικά χωρικά σχέδια των δήμων, το εθνικό μητρώο υποδομών, στο οποίο θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι δημόσιες υποδομές, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται όπως και το που ανήκουν, είναι τα βασικά στοιχεία τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Για να μπορούμε όμως να μιλάμε για ανάπτυξη, δυο θέματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Η φορολογία και οι εισφορές τονίζοντας ότι χρειάζεται άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών με στόχο το 20%, μείωση της προκαταβολής φόρου που πλήττει όλους τους επαγγελματίες και κυρίως τους μικρομεσαίους, καθώς και  μείωση ή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ακόμα και του τέλους επιτηδεύματος.

Τέλος όπως τόνισε, τίθεται θέμα με τις εισφορές, με το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών να έχουν πρόβλημα λόγω οφειλής.

Για τη συμβολή και το ρόλο του ΤΕΕ – Θράκης μίλησε ο πρόεδρός του Δημήτριος Λουρίκας τονίζοντας ότι το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, δίνει σταθερά το παρόν σε όλα τα τεχνικά ζητήματα της περιοχής και στέκεται όλα αυτά τα χρόνια στο ύψος του θεσμικού του ρόλου με απόλυτη συνέπεια.

Η ανάπτυξη, που όλοι ζητούμε και προτείνουμε και ψάχνουμε, δεν είναι κάτι αφηρημένο. Αφορά συγκριμένες πολιτικές, συγκεκριμένες αποφάσεις, συγκεκριμένα εργαλεία. Που πρέπει να προχωρούν μελετημένα και γρήγορα. Χρειάζεται δουλειά ώστε να δημιουργηθούν δουλειές. Όμως χρειάζεται δουλειά με σχέδιο, με πρόγραμμα, με χρονοδιάγραμμα, με γνώση των συνθηκών, με ρεαλιστικούς στόχους, με φιλοδοξία και συνεχή προσπάθεια, τονίζοντας παράλληλα τη δουλειά που γίνεται στο περιφερειακό τμήμα και τη σημασία όλων των εισηγήσεων, μιας και θα μπορούσε η κάθε μία να αποτελεί θέμα ξεχωριστής ημερίδας.

Τη στρατηγική της ενέργειας στη Θράκη ανέλαβε να παρουσιάσει ο γ.γ. της Δ.Ε. του ΤΕΕ, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, και γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

Τη θέση της Θράκης στον ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισηγήθηκε η πρώην ευρωβουλευτής και μόνιμο μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 2004-2009, κα Νίκη Τζαβέλλα.

Το ρόλο του ΔΠΘ στην ανάπτυξη της Θράκης παρουσίασε ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης.

Τη σημασία της έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη της περιοχής ανέλυσε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου έρευνας και καινοτομίας ΑΜΘ, Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ, κ. Παντελής Μπότσαρης.

Ο ρόλος των νέων τοπικών χωρικών σχεδίων παρουσιάσθηκε από τη συνάδελφο Αρχιτέκτονα Μηχανικό – Πολεοδόμο κα Τάνια Βεζυριαννίδου.

Οι στρατηγικές περιφερειακής ανάπτυξης και πιο εξειδικευμένα για τη Θράκη, παρουσιάσθηκαν από το μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης του ΤΕΕ Θράκης, συνάδελφο Πολιτικό Μηχανικό κ. Παναγιώτη Κουδουμάκη.

Το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων ανέλυσε η εκπρόσωπος της ΔΙΑΑΜΘ Α.Ε. συνάδελφο Μηχανικό Περιβάλλοντος κα Βασιλική Λύτρα.

Τη συμβολή των γεωχωρικών δεδομένων στην ανάπτυξη της περιοχής παρουσίασε ο Επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Βαβάτσικος.

Τέλος τα συμπεράσματα από την ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών του μηχανικού ανέλαβε να παρουσιάσει ο συνάδελφος Πολιτικός Μηχανικός, μέλος του ΣΜΜΙΔΕ Ξάνθης κ. Θεόδωρος Τερζόγλου.

Να σημειωθεί ότι όλες οι εισηγήσεις θα υπάρξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ – Θράκης  http://www.teethrakis.gr/

Από το Γραφείο Τύπου ΤΕΕ-Θράκης

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 13/4/2019}