Στην Ξάνθη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας: “Συγκινημένη που βρίσκομαι στην Ξάνθη”

Στην Ξάνθη βρέθηκε από το πρωί της Πέμπτης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην πρώτη της επίσημη επίσκεψη στη χώρα, μετά την ανάδειξή της στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα

Η Πρόεδρος έφτασε το πρωί στην πόλη, όπου την υποδέχτηκαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος,  ο Αντιπερφερειάρχης Ξάνθης Νίκος Εφραιμίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, οι βουλευτές του Νομού Σπύρος Τσιλιγγίρης και Μπαράν Μπουρχάν, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Γαλανόπουλος και ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Αγγελος Ιλλαρίδης.  Την Προεδρο συνοδεύει ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Θόδωρος Καράογλου.

Επίτημη δημότισσα Ξάνθης η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Μετά την κατάθεση στεφάνου στο ηρώο της πόλης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Δημαρχείο με τα πόδια, δια μέσου της 28ης Οκτωβρίου. Το κοινό στο δρόμο υποδέχτηκε την Πρόεδρο σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, καλοσωρίζοντάς την “στην πατρίδα της”, όπως της ανέφεραν Ξανθιώτες.

Στο Δημαρχείο, την καλωσόρισαν ο Δήμαρχος Ξάνθης, ο Αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Μπούτος ενώ κατευθύνθηκαν στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου στην τελετή, στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, υλοποιώντας σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  ανακήρυξε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου Επίτιμη Δημότη Ξάνθης.

«Η Ξάνθη, η Θράκη γενικότερα, υπήρξε και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας, μια γέφυρα φιλίας, ένας τόπος πολυπολιτισμικός, όπου συμπολίτες μας με διαφορετικές θρησκείες συνυπάρχουν ειρηνικά και συνεργάζονται για την κοινή πρόοδο», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την αντιφώνησή της.

«Οι προκαταλήψεις δεν βοήθησαν ποτέ ούτε μπορούν να βοηθήσουν τώρα που οι σύγχρονες κοινές προκλήσεις, όπως αυτές των επιδημιών, του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος και της κλιματικής αλλαγής ξεπερνούν σύνορα και ηπείρους. Προκλήσεις τόσο μεγάλες, ώστε μόνο με διεθνή συνεργασία σε επιστημονικό, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο μπορούν να αντιμετωπισθούν, όπως ολοκάθαρα φάνηκε στην πανδημία», τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.

Ο δήμαρχος Ξάνθης της απένειμε το χρυσό Μετάλλιο της πόλης και παίρνοντας τον λόγο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε το γεγονός ότι κατάγεται από την περιοχή, λέγοντας: «Αποτελεί για μένα μεγάλη χαρά, τιμή και συγκίνηση το ότι βρίσκομαι σήμερα εδώ κοντά σας, στην Ξάνθη. Όλοι γνωρίζετε την αγάπη μου για τη Θράκη, τους ιδιαίτερους δεσμούς μου με την περιοχή αυτή. Έχω ρίζες από εδώ, έχω γευθεί τη ζεστασιά των Θρακιωτών, διατηρώ φιλίες και αξέχαστες αναμνήσεις».

Ακολούθως αναφέρθηκε στην πανδημία υπογραμμίζοντας: «Η πανδημία, που αναστάτωσε τις ζωές όλων μας, ανέτρεψε και τα δικά μου σχέδια να είμαι κοντά σας νωρίτερα. Ποτέ ξανά στην πρόσφατη παγκόσμια ιστορία δεν θρηνήσαμε τόσες χιλιάδες θύματα σε περίοδο ειρήνης και έναν τέτοιου μεγέθους περιορισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η χώρα μας, που δεν θα μπορούσε δυστυχώς να αποτελέσει εξαίρεση, βίωσε και αυτή δυσκολίες και ανθρώπινες απώλειες. Συγκριτικά ωστόσο με άλλες χώρες, αντιμετώπισε με εξαιρετική επιτυχία τον ιό και ανέκοψε την επέλασή του. Αξιοθαύμαστη ωριμότητα και βαθύ αίσθημα ευθύνης επέδειξε και η κοινωνία της Ξάνθης. Οφείλω συνολικά να συγχαρώ τους Έλληνες πολίτες της Θράκης -χριστιανούς και μουσουλμάνους- τόσο για τη στάση τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για την ψυχραιμία και νηφαλιότητα που επέδειξαν στην πρόσφατη ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας στα σύνορα του Έβρου».

Νέα αρχή από την επίσκεψη στην Ξάνθη

Για την επίσκεψη στην Ξάνθη, μετά την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων, είπε ότι σηματοδοτεί τη νέα αρχή. «Η κρίση του κορωνοϊού είναι μια οδυνηρή εμπειρία, με βαρύ κόστος για την κοινωνία και την οικονομία. Αλλάζει τη ζωή και τις συνήθειές μας, σε ορισμένες μάλιστα εκφάνσεις της με διαρκέστερο τρόπο. Μας αναγκάζει σε έναν τρόπο ζωής, που οι συνέπειές του δεν είναι ακόμη δυνατόν να εκτιμηθούν», είπε και πρόσθεσε: «Εκτός όμως από τις αρνητικές συνέπειες, υπάρχουν και θετικές. Εξοικειωθήκαμε με τη χρήση των ψηφιακών μέσων, συνειδητοποιήσαμε πόση σημασία έχουν οι κοινωνικές δομές, το εθνικό σύστημα υγείας, η δημόσια υγιεινή και πρόληψη. Ιδίως τονώθηκε το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης, με την ανιδιοτελή και συγκινητική προσφορά τόσων και τόσων συνανθρώπων μας, στους τομείς της υγείας, των μεταφορών, της ασφάλειας, της τροφοδοσίας και τόσων άλλων, που, αν παρέλυαν, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές για όλους μας. Πρόκειται για θετικά κεκτημένα, που μας γεννούν αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον».

Ειδικότερα για την Ξάνθη και τη Θράκη επισήμανε ότι η γεωγραφική θέση και ο διασυνοριακός χαρακτήρας της είναι τα μεγάλα της πλεονεκτήματα. «Αν αξιοποιηθούν σωστά, η Θράκη μπορεί να αναλάβει ξανά τον ρόλο που για αιώνες διαδραμάτιζε ως πέρασμα, γέφυρα και σταθμός στη διασταύρωση σημαντικών χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, όπου μετακινούνταν άνθρωποι, ιδέες και εμπορεύματα και συνυπήρχαν ειρηνικά διαφορετικοί πολιτισμοί. Για τον λόγο αυτόν, αποτελεί εθνική προτεραιότητα στο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τη Θράκη. Ένα κεφάλαιο που θα αξιοποιεί την γεωγραφική θέση, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού» τόνισε.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Ηρθα στη Θράκη για να αντλήσω δύναμη από εσάς, όπως έκανα από παιδί. Και η παρουσία σας εδώ, το χαμόγελο, το μεράκι και η αισιοδοξία σας, μου δίνει αυτή τη δύναμη. Βρίσκομαι εδώ σε μια εποχή κρίσιμη για τον τόπο και πιστεύω βαθιά πως όταν η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει ενωμένη τις προκλήσεις είναι ικανή για το καλύτερο. Οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε για την επαναφορά του τόπου σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας. Να ανορθώσουμε το ηθικό μας, να απαλύνουμε τις πληγές μας, και να εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον. Μπορούμε, μας αξίζει, είμαι σίγουρη ότι θα το πετύχουμε».

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 28/5/2020}