Ηλικιωμένη νεκρή από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Ροδόπη

Η 79χρονη γυναίκα απεβίωσε το περασμένο Σάββατο 18 Αυγούστου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου νοσηλεύτηκε

Ο ιός του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, προκάλεσε τον θάνατο μίας ηλικιωμένης γυναίκας από το νομό Ροδόπης. Η γυναίκα ηλικίας 79 ετών απεβίωσε το περασμένο Σάββατο 18 Αυγούστου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου νοσηλεύτηκε για μικρό χρονικό διάστημα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Στην περίπτωση της γυναίκας η εμφάνιση εγκεφαλίτιδας σήμανε συναγερμό στις αρμόδιες Αρχές. Έγιναν οι απαραίτητοι εργαστηριακοί έλεγχοι και επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής 17 Αυγούστου ότι η ηλικιωμένη έχει προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Μία μέρα μετά η ηλικιωμένη, που αντιμετώπιζε κι άλλα προβλήματα υγείας, απεβίωσε στο νοσοκομείο Κομοτηνής.

Η γυναίκα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του “Χ” ήταν κάτοικος Κοσμίου του Δήμου Κομοτηνής. Στον ίδιο οικισμό εμφανίστηκε κρούσμα εγκεφαλίτιδας και σε 86χρονο κάτοικο του Κοσμίου αλλά δεν επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι ο άνδρας έχει προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η εμφάνιση του ιού, ο οικισμός του Κοσμίου τέθηκε σε στενή επιτήρηση. Εκεί διενεργούνται ήδη απολυμαντικές ακμαιοκτονίες για τα κουνούπια. Ενημερώθηκε ήδη το ΚΕΕΛΠΝΟ και αναμένεται να αποφασιστεί ποιες θα είναι οι περαιτέρω ενέργειες.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 20/8/2018}