Γεγονός η ίδρυση της 4ης Νομικής – στο «κενό» οι αντιδράσεις από τη Θράκη & το ΔΠΘ

Ειλημμένη και ανακοινώσιμη είναι πλέον η δημιουργία της 4ης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Η απόφαση ανακοινώθηκε από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, κατά τη διάρκεια του εορτασμού των 54 χρόνων από την ίδρυση του Ιδρύματος.

Η Βενετσάνα Κυριαζοπούλου ανακοίνωσε την ίδρυση του νέου ακαδημαϊκού τμήματος, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέροντας μάλιστα πως αποτελεί απόφαση του Πρωθυπουργού.

«Κατά το προχθεσινό ραντεβού που είχα στο υπουργείο Παιδείας, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου που είπε ότι είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και δική του να ανοίξει η Νομική Σχολή στην Πάτρα. Μάλιστα με εξουσιοδότησε να το ανακοινώσω στη χθεσινή μας εκδήλωση».

Υπενθυμίζεται πως στην περιοχή της Θράκης είχαν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις, προερχόμενες από τους Δικηγορικούς Συλλόγους αλλά και το ίδιο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και τον τότε Πρυτανεύοντα του Ιδρύματος Σταύρο Τουλουπίδη, ως προς την ίδρυση της 4ης Νομικής.

Το θέμα είχε απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, με τους δικηγόρους να υποστηρίζουν σε ψήφισμα που είχαν εκδόσει πως «το Νομικό τμήμα του Δ.Π.Θ., που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του Περιφερειακού Πανεπιστημίου, είναι αυτό που θα υποστεί την μεγαλύτερη συρρίκνωση και θα οδηγηθεί σε υποβάθμιση και ενδεχόμενη κατάργηση από την συγκεκριμένη εξέλιξη, που δρομολογείται όλως αιφνιδίως και χωρίς διάλογο με τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και τους επαγγελματικούς συλλόγους απονομής της Δικαιοσύνης».

Από ότι φαίνεται οι αντιδράσεις όλων έπεσαν στο «κενό», αφού η 4η Νομική αναμένεται να ανοίξει τις ακαδημαϊκές της πύλες το 2020.

Στο νέο Τμήμα θα περιλαμβάνονται περισσότερο εκσυγχρονισμένες νομικές σπουδές, όπως η νομοθεσία που διέπει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, εμπόριο κλπ.

Πανεπιστήμιο Πατρών & Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, της Μαρίνας ΚΡιτού, 3/12/2018}