Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: Εξυγίανση της αγοράς μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού

27.000 επιχειρήσεις και 8.000 ελεύθεροι επαγγελματίας έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία - Ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης αναγνώρισε την επιθυμία πολλών επαγγελματιών τοπικά να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά ανέφερε ότι υπάρχουν εμπόδια που έχουν σχέση με τους όρους

Σε 27.000 επιχειρήσεις και 8.000 ελεύθερους επαγγελματίας μεταφράζεται η ανταπόκριση που έχει έως σήμερα ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε από την Κομοτηνή ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Ο γραμματέας ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε μία ακόμη ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ενημερωτική ημερίδα, που διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής 30 Μαρτίου στον χώρο του  το Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης με θέμα «Ρύθμιση Χρεών Επιχειρήσεων και Ελεύθερων Επαγγελματιών».

Πάνω από 27.000 επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα και περισσότεροι από 8.000 ελεύθεροι επαγγελματίες από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, ανέφερε ο κος Κουρμούσης. Συγκεκριμένα κατά τις 30 εβδομάδες που ακολούθησαν την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (3/8/17-1/3/18) έχουν ξεκινήσει την καταχώρηση αίτησης υπαγωγής 27.093 ενδιαφερόμενοι. Από αυτούς οι 9.079 έχουν καλύψει τα πρώτα βήματα για την υποβολή της αίτησης, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία (ΚΑΔ, κύκλο εργασιών, λογιστικό σύστημα κλπ). Ήδη έχει πιστοποιηθεί ότι 4.374 νομικά πρόσωπα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Στη λογική της διάσωσης των επιχειρήσεων κινείται ο εξωδικαστικός μηχανισμός, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα, όπως και “να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια και τα δημόσια χαρτοφυλάκια από τα χρέη.

Να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα το ποιες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί και ποιες επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες και πρέπει να προχωρήσουν σε άλλες διαδικασίες για να υπάρξει εξυγίανση της αγοράς”. Όσο για τους όρους των ρυθμίσεων, όπως είπε ο κος Κουρμούσης “ο νόμος λέει ότι δηλώνει όλες τις δαπάνες και τις τρέχουσες και τις μελλοντικές για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά.

Κάνεις μία εκτίμηση του τι χρήματα θα χρειαστείς για να πληρώνεις τα χρέη που θα προκύψουν. Αυτά τα χρήματα να υπάρχουν στην άκρη για να πληρώνεις ό,τι προκύπτει και μόνο ό,τι περισσεύει, αφού πληρώσεις όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις, να αξιοποιείται για να πληρώσεις χρέη που έχουν συσσωρευτεί από τα χρόνια της κρίσης”.  

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούσης απέκλεισε το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κριτηρίων λέγοντας χαρακτηριστικά “τα κριτήρια επιβλήθηκαν από τους θεσμούς και είναι πολύ δύσκολο να επανεξεταστούν.

Ενδεχομένως σε επόμενη φάση να μπορεί να γίνει μία συζήτηση. Ωστόσο και πάλι δύσκολα γιατί είναι τα πιο ευνοϊκά κριτήρια σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση. Ενδεχομένως μία τέτοια συζήτηση να φέρει χειροτέρευση των κριτηρίων”. Τέλος για το ενδεχόμενο παράτασης του εξωδικαστικού μηχανισμού και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2018 είπε πως “είναι νωρίς να συζητήσουμε για παράταση” χωρίς  να αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί και το 2019.

Στη διάρκεια της ημερίδας έγινε ενημέρωση για την υποβολή αίτησης  ρύθμισης οφειλών έως 120 δόσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, από τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Business Support Services, Ευστάθιο Λιακόπουλο.

Ο ίδιος έκανε λόγο για “τελευταία ευκαιρία των επιχειρήσεων προκειμένου να μπορέσουν να φέρουν τις χρηματοδοτήσεις τους σε βιώσιμα επίπεδα”. Εκτίμησή του είναι ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και γι’ αυτό, τόνισε “θα πρέπει να κινητοποιήσουμε τον επιχειρηματικό κόσμο να το αξιοποιήσει στο μέτρο του δυνατού”.

Τη δυσκολία στην οποία βρίσκονται πολλοί επιχειρηματίες, ανέδειξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης για να πει πως “η επιχειρηματικότητα είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθεί η χώρα και η περιοχή μας σε τροχιά ανάπτυξης”. Αναγνώρισε την επιθυμία πολλών επαγγελματιών τοπικά να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά ανέφερε ότι υπάρχουν εμπόδια που έχουν σχέση με τους όρους  ένταξης.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 31/3/2018}