Τζέφρι Πάιατ : Η Αμερική θέλει να εδραιώσει την παρουσία της στη Βόρεια Ελλάδα

Την εκ διαμέτρου αντίθετη δήλωση με την «ιστορική» δήλωση Σημίτη που είχε «ευχαριστήσει τους Αμερικανούς» στην κρίση των Ιμίων, έκανε από την Αλεξανδρούπολη ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος «ευχαρίστησε» τρόπον τινά τον Έβρο, που φιλοξένησε μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, για την εκπόνηση ασκήσεων στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε συνάντηση περίπου 60 λεπτών με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς στο πέρας της οποίας δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την παρουσία του στην περιοχή η οποία ετοιμάζεται να γίνει «ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος δεδομένων του αγωγού ΤΑΡ, του διασυνδετηρίου αγωγού με τη Βουλγαρία IGB και του terminal του LNG» είπε ο κος Πάιατ.

Κατέληξε επισημαίνοντας ότι «η επίσκεψη μου στην Αλεξανδρούπολη είναι μέρος της μεγάλης προσπαθειας που κάνει η Αμερική για να εδραιώσει την παρουσία της στη βόρεια Ελλάδα».

Από την πίσω πόρτα στο Δημαρχειο, ο Πάιατ

Μετα την συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη, η αμερικανική κουστωδία (στην οποία συμμετέχουν εκτός από τον Τζέφρι Πάιατ, ο πρόξενος της Θεσσαλονίκης, ένας στρατιωτικός και ένας οικονομικός ακόλουθος) έφτασε το δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης αλλά από την πίσω πόρτα καθώς στην κεντρική είσοδο είχαν συγκεντρωθεί μέλη του ΠΑΜΕ.

Και από το δημαρχείο ο Τζέφρι Πάιατ επαναδιατύπωσε το αυξημένο ενδιαφέρον της Αμερικής για την Αλεξανδρούπολη με τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη να σημειώνει ότι «τα συμφέροντα των Ελλήνων είναι κοινά με των Αμερικανών». Επιπρόσθετα, από τον δημαρχείο ο Τζέφρι Πάιατ ανακοίνωσε το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον της Αμερικής – κάτι που όπως είπε απασχόλησε μεγάλο μέρος της συνάντησης του με το. Δήμαρχο.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 3/10/2018}