Εκστρατεία κατά της βίας εις βάρος γυναικών και παιδιών “τρέχει” η ΧΕΝ Κομοτηνής

Μεταξύ των δράσεων πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση στο Κέντρο της ΧΕΝ την Τρίτη 24 Οκτωβρίου για τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Η ΧΕΝ ως οργάνωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών, ξεκίνησε από 16 Οκτωβρίου και θα “τρέχει” μέχρι τις 25 Νοεμβρίου καμπάνια που αφορά στη συλλογή υπογραφών από τα κατά τόπους Κέντρα της από μέλη, φίλες  και φίλους.

Σκοπός είναι η ενίσχυση της πίεσης που ασκείται και από άλλες γυναικείες οργανώσεις προς τους εκπροσώπους των κομμάτων, για την επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και των Παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης τα μέλη της ΧΕΝ Κομοτηνής συμμετείχαν σε ενημέρωση – συζήτηση με θέμα “Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης – Η Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και των Παιδιών” που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο της ΧΕΝ Κομοτηνής επί της Σαμοθράκης 14, το απόγευμα της Τρίτης 24 Οκτωβρίου.

Τι ισχύει σε διεθνές επίπεδο

Στις 11 Μαΐου 2017 εκδόθηκαν δύο αποφάσεις για την υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Προσχωρώντας στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να καταπολεμήσει τη βία εναντίον των γυναικών εντός της επικράτειάς της και ανά τον κόσμο, ενισχύει δε το ισχύον νομικό πλαίσιο και την ικανότητά δράσης της.

Η Σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το γεγονός ότι προσχωρεί στη Σύμβαση και η ΕΕ θα εξασφαλίσει τη συμπληρωματικότητα μεταξύ εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου και θα ενισχύσει τον ρόλο της ΕΕ σε διεθνή φόρουμ, όπως η Ομάδα εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (GREVIO).

ΕΕ: Η βία κατά γυναικών σε αριθμούς

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί βάναυση μορφή διακρίσεων και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εμφανίζεται δε σε όλες τις κοινωνίες και όλες τις χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία:

-Μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών

-Μία στις 20 γυναίκες έχει υπάρξει θύμα βιασμού

-Πάνω από το ήμισυ (55 %) των γυναικών έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση

-Μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί ψυχολογική κακοποίηση από τον σύντροφό της

-Μία στις τρεις γυναίκες έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία από ενήλικα στην παιδική της ηλικία

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/,  του Διονύση Βοργιά, 29/10/2017}