“Αυλαία” στα Γρατίναια 2017

Πολυήμερες εκδηλώσεις, για κάθε ηλικία, παρουσιάστηκαν στη Γρατινή

Μια εβδομάδα γεμάτη εκδηλώσεις, πέρασε με επιτυχία στον οικισμό Γρατινής. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο σύλλογος “Ο Γρατίνος” διοργάνωσε εκδηλώσεις που απευθύνονταν προς όλους, στο πλαίσιο των Γρατίναιων 2017. Έτσι, από την Κυριακή 23 Ιουλίου ως και την Κυριακή 30 Ιουλίου, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γρατινής σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής, πρόσφεραν διασκέδαση για τους ανθρώπους του χωριού, όσους κατάγονται από αυτούς και τους πολλούς επισκέπτες.

Η αρχή έγινε στις 23 Ιουλίου, το μεσημέρι με αγιασμό στο δημοτικό σχολείο Γρατινής, ενώ ακολούθησε βραδινό θρακιώτικο γλέντι στο δημοτικό γήπεδο Γρατινής υπό τους ήχους της ορχήστρας του Κουρούδη.

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό σχολείο Γρατινής η παρουσίαση του βιβλίου της Φωτεινής Ναούμ “Υγρή πόλη” κι ακολούθησε στον ίδιο χώρο προβολή ταινίας, καθώς διαμορφώθηκε ένα υπαίθριο σινεμά.

Δυο μέρες μετά, την Τετάρτη, υπήρξαν δρώμενα ειδικά αφιερωμένα στα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, από τις πρώτες απογευματινές ώρες, στο σχολείο Γρατινής, αναβίωσαν παιχνίδια από τα παλιά, ενώ το τουρνουά 3on3 μπάσκετ που ήταν προγραμματισμένο για το ίδιο βράδυ αναβλήθηκε λόγω βροχής, κι αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

Την Παρασκευή στα Πλατανάκια οι σεφ Σοφία Γιαννακοπούλου και Αθανασία Αθανασίου έδειξαν θρακιώτικα μαγειρέματα, προσθέτοντας το γαστρονομικό του ‘λιθαράκι’ στις φετινές εκδηλώσεις.

Την επομένη, Σάββατο, έκανε την εμφάνισή του ο …μάγος, ζογκλέρ και ταχυδακτυλουργός Roger μαζί με την κλόουν Frou Frou, ψυχαγωγώντας νήπια και μικρά παιδιά!

Η αυλαία των φετινών Γρατίναιων έπεσε στην Κυριακή 30 Ιουλίου, όπου τις βραδινές ώρες στην πλατεία Γρατινής έγινε 2η συνάντηση θρακιώτικων συλλόγων νομού Ροδόπης υπό τους ήχους της ορχήστρας “Θρακόμελο”. Στη συνάντηση συμμετείχαν δέκα σύλλογοι, οι Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής, Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής, Σύλλογος Πέπλου, Στέγη Πολιτισμού Φιλότεχνες, Σύλλογος Ροδίτη, Σύλλογος Καρυδιάς, Σύλλογος Γυναικών Κοσμίου, Σύλλογος Γυναικών Γρατινής, Μορφωτικός Όμιλος Ξυλαγανής.

Δ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: “ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑ”

Εκατό είναι τα μέλη του συλλόγου “Ο Γρατίνος”, πρόεδρος στον οποίο είναι ο Δημήτρης Θεοδωρίδης. “Από τα 100 μας μέλη, τα 80 είναι πολύ ενεργά, και διατηρούμε δυο χορευτικά τμήματα, ενηλίκων και παιδικών. Το βάρος έχει πέσει στο παιδικό χορευτικό συγκρότημα, γιατί θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά μας όλα αυτά που παραλάβαμε από τους παλιότερους, την παράδοση, τον πολιτισμό, και ό,τι έχει η Γρατινή”, μας πληροφορεί ο κ. Θεοδωρίδης για τον σύλλογο και τα ιδεώδη του.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr,  του Δήμου Μπακιρτζάκη, 1/8/2017}