Κυκλοφόρησαν γραμματόσημα βγαλμένα από μικροσκόπιο!

Μια παγκόσμια πρωτοτυπία ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη

 

Μία παγκόσμια πρωτοτυπία εγκαινίασαν από την Αλεξανδρούπολη τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, αφού έγιναν ο πρώτος ταχυδρομικός φορέας ανά τον κόσμο, που διαθέτει στην αγορα σειρά γραμματοσήμων που απεικονίζουν έργα τέχνης βγαλμένα από ιατρικό μικροσκόπιο!

Ο λόγος για τη σειρά «Επιστήμη και Τέχνη μέσα από το μικροσκόπιο» που περιλαμβάνει πέντε γραμματόσημα με έργα τέχνης που έχουν βγει από το μικροσκόπιο της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ιστολογίας και Εμβρυολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κας Μαρίας Λαμπροπούλου.

Η κα Λαμπροπούλου, ούσα παθολογοανατόμος, ασχολείται με την εξέταση ιστών – δειγμάτων βιοψίας, αλλά έχει τη δυνατότητα μέσα από τα πλακίδια του μικροσκοπίου όπου εξετάζει τους ιστούς να διακρίνει εικόνες που μοιάζουν με πραγματικά έργα τέχνης.

Μία μεγάλη σειρά τέτοιων έργων – παραχθέντων από υπό εξέταση ανθρωπινους ιστούς- είχε εκθέσει προς δύο ετών περίπου στην Αλεξανδρούπολη και σήμερα, πέντε από αυτά έγιναν συλλεκτικά γραμματόσημα των ΕΛΤΑ. Η τάση της παραγωγής έργων τέχνης από μικροσκόπιο κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια και είναι γνωστή στην ιατρική κοινότητα, αλλά μέχρι πρότινος όχι στο ευρύ κοινό.

Η παρουσίαση της νέας σειράς έγινε στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης από την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΤΑ Ευφροσύνη Σταυράκη, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: «Δια γυμνού οφθαλμού θα ήταν αδύνατο να δει κάποιος ή και να παρατηρήσει αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Είναι ν’ ανατριχιάζει κανείς και με τη διαδικασία και με το αποτέλεσμα και παράλληλα να διερωτάται. Μα είναι δυνατόν; Είναι να δοξάσει το θαύμα του μέγα σύμπαντος και αποδεικνύει ότι και οι μικρόκοσμοι, μεγάλοι είναι. Σα ν’ αλλάζουν τα μεγέθη μέσα από ένα αιώνιο κύκλο που η αξία μένει πάντα σταθερή. Η ζωή. Αυτή έρχεται να μας θυμίσει σήμερα η κ. Λαμπροπούλου.

Το θαύμα της ζωής που είναι σε συνεχή ροή. Η εικόνες που απεικονίζονται στους πίνακες πολλές φορές είναι και αποτέλεσμα της αντιστροφής του φωτός . Είναι ίσως απ’ τις σπάνιες εκείνες φορές που η επιστήμη φλερτάρει την τέχνη και το αντίστροφο κι εδώ πια το αιώνιο ερώτημα η τέχνη μιμείται τη ζωή ή η ζωή την τέχνη απαντάται ως εξής : Και η τέχνη μιμείται τη ζωή αλλά και η ζωή την τέχνη.  Σας παρουσιάζω σήμερα τα γραμματόσημα που κυκλοφορούν σήμερα είναι η πρώτη μέρα κυκλοφορίας τους, με τον τίτλο ‘Επιστήμη και Τέχνη μέσα από το μικροσκόπιο’».

Η σειρά θα είναι σε κυκλοφορία για τα επόμενα δύο χρόνια και μέσα από αυτήν γίνεται γνωστό όχι μόνο το έργο της κας Λαμπροπούλου, αλλά και του παθολογοανατόμου ως ιατρικής ειδικότητας, μιας και όπως είπε η καλλιτέχνις – γιατρός, η συγκεκριμένη ειδικότητα είναι καταφανώς αδικημένη, αφού οι παθολογοανατόμοι είναι αυτοί που εντοπίζουν τις όποιες παθήσεις-βλάβες μέσα από τα μικροσκόπια τους, αλλά το έργο τους σπάνια αναγνωρίζεται.

Πέρα από τα πέντε έργα της κας Λαμπροπούλου που επιλέχθηκαν ως γραμματόσημα, μερικά ακόμη τυπώθηκαν σε φακέλους και άλλα φιλοτελικά προϊόντα που διατίθενται από τα ΕΛΤΑ.