Γιόρτασαν τον Άγιο Μηνά, στήριξαν το Γηροκομείο Κομοτηνής

Η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων της περιοχής (γηροκομείο) έχει χρέη τα οποία επιβαρύνουν τη λειτουργία του

Γιόρτασαν τον Άγιό τους, ενώ ταυτόχρονα στήριξαν και τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων της περιοχής, κοινώς το γηροκομείο Κομοτηνής. Πιο συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στο παρεκκλήσι του γηροκομείου Κομοτηνής εορτάστηκε ο Άγιος Μηνάς, στον οποίο είναι αφιερωμένο το ομώνυμο εκκλησάκι.

Το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία χοροστατούντος του μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κο Παντελεήμονα. Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία με κήρυγμα και επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των ιδρυτών, ευεργετών, δωρητών και τροφίμων του ιδρύματος ιερουργούντος του μητροπολίτου.

Χρεωμένο παρά την κρατική επιδότηση το Γηροκομείο Κομοτηνής

Επιχορηγήσεις ύψους 6,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών 118 Προνοιακών Ιδρυμάτων (Ν.Π.Ι.Δ.) σε όλη τη χώρα, εγκρίθηκαν το περασμένο διάστημα με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανούς Φωτίου. Μεταξύ των ιδρυμάτων που επιχορηγούνται είναι και η μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Χριστιανικού Συλλόγου Κομοτηνής “Η Ορθοδοξία”, ήτοι το γηροκομείο Κομοτηνής με 40.000 ευρώ.

Πάντοτε το γηροκομείο είχε μία επιχορήγηση περί των 100.000 ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια η επιχορήγηση έχει πέσει περισσότερο από το ήμισυ, δηλαδή στα 40.000 ευρώ. Το γηροκομείο ανεγέρθηκε το 1959 με πρωτοβουλία του χριστιανικού συλλόγου η “Ορθοδοξία”, ενώ επί των ημερών του τέως περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη ανακαινίστηκε στο σύνολό του και έγινε μεγάλη επέκταση. Αυτό το διάστημα φροντίζει περί των 25 ηλικιωμένων τροφίμων. Η σύγχρονη μονάδα έχει όμως και υψηλές απαιτήσεις σε χρήματα, με αποτέλεσμα τα χρέη του ιδρύματος να έχουν ξεπεράσει τα 200.000 ευρώ.

Το ίδρυμα έχει μεν ακίνητη περιουσία – χάριν δωρεών που έκαναν ανά τα χρόνια πιστοί, ωφελούμενοι κι άνθρωποι της περιοχής – παρόλα αυτά τόσο το ΕΝΦΙΑ όσο και το ότι αρκετά σπίτια είναι ξενοίκιαστα, έχουν συντελέσει ώστε τα έσοδα του ιδρύματος να μην είναι τέτοια που να μπορούν να καλύψουν τα χρέη του. Μάλιστα, μόνο για την εφορία το γηροκομείο κλήθηκε να καταβάλει περί των 50.000 ευρώ το 2017. Γι’ αυτό και λειτούργησε κουτί στήριξης του γηροκομείου Κομοτηνής, στο οποίο ο καθένας από το υστέρημά του έριξε ό, τι μπορούσε προς ενίσχυση του ιδρύματος.

Ο Άγιος Μηνάς

Κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου η Εκκλησία τιμά την μνήμη των αγίων και θαυματουργών μαρτύρων  Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου πανηγυρίζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός. Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο στα μέσα περίπου του 3ου αιώνα μ.Χ. από γονείς ειδωλολάτρες. Ωστόσο, το ειδωλολατρικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωνε, δεν κατάφερε να σκληρύνει την καρδιά του η οποία, όταν ήλθε η στιγμή, σκίρτησε ακούγοντας την φωνή του «ἐτάζοντος καρδίας καὶ νεφρούς» (Ψαλμοί 7,10) Θεού και έτσι ο, έφηβος ακόμη, Μηνάς έγινε χριστιανός.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 13/11/2018}