«1919-2019» : 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19 Μαΐου 1919 έχει ένα ξεχωριστό συμβολισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Ήταν η αποφράδα ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ πάτησε το πόδι του στην Σαμψούντα , δήθεν για να ειρηνεύσει την περιοχή.  Δυστυχώς αποτέλεσε ορόσημο μιας απάνθρωπης θηριωδίας με 353 000 νεκρούς τα κόκαλα των οποίων, αλειτούργητα- άκλαυτα και άταφα, είναι διασκορπισμένους σε κάθε γωνία της πολύπαθης πατρίδας μας του Πόντου.

Έχοντας συναίσθηση του χρέους και της ευθύνης μας απέναντι στα θύματα  και την Ιστορία του Πόντου εμείς οι απόγονοι εκείνων, φορείς διαφύλαξης της ιστορικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς, τιμούμε με σεβασμό αλλά και στο μέτρο που τους πρέπει την μνήμη τους.

Με το βλέμμα στην θλιβερή αυτή επέτειο στρέφουμε ευλαβικά το νου στα δεινά που επέφερε αυτή  και από τις 12η έως την 19η Μαΐου διοργανώνουμε εκδηλώσεις μνήμης . Είναι μια ακόμα ευκαιρία να ανασύρουμε μνήμες,  να αναλογισθούμε την ιστορία και τον πολιτισμό τους, να τιμήσουμε την μνήμη των προγόνων και να υποσχεθούμε ότι όλοι μαζί θα δίνουμε  τον αγώνα τον καλό, για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής, για την ανάπαυση των ψυχών τους.

Σύλλογοι Ποντίων Ξάνθης

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 8/5/2019}