5ο Αντάμωμα Γκαγκαβούζηδων στην Ορεστιάδα

Το 5ο Αντάμωμα-Γκορουσμέ των απανταχού Γκαγκαβούζηδων αναμένεται να πραγματοποιηθεί από 15 έως 17 Σεπτεμβρίου στην Ορεστιάδα με συνδιοργανωτές των Δήμο Ορεστιάδας και την Ένωση Συλλόγων Παράδοσης & Δημιουργίας «ΟΙ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ».

Την σχετική απόφαση έγκρισης αναμένεται να λάβει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης στην συνεδρίαση του την ερχόμενη Τρίτη, όπου και είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν. Στο Αντάμωμα αυτό αναμένεται να δώσουν το παρόν Γκαγκαβούζηδες από την Αυτόνομη περιοχής της Γκαγκαουζίας που βρίσκεται στη Μολδαβία με πρωτεύουσα το Κομράτ.  

Θα δώσουν επίσης το παρόν εκπρόσωποι και μέλη των κοινοτήτων Γκαγκαβούζηδων που υπάρχουν στην Ουκρανία και την Βουλγαρία, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως στις Σέρρες και την Δράμα. Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι Γκαγκαβούζηδες, που στον Έβρο μένουν κυρίως σε χωριά όπως η Σαγήνη, η Οινόη, το Θούριο, το Χειμώνιο και φυσικά στην Ορεστιάδα, είναι Έλληνες Χριστιανοί ορθόδοξοι, που μιλούν όμως την τουρκική γλώσσα. Η παράδοση αναφέρει πως προκειμένου να μην αλλάξουν την πίστη τους υπό την… μάχαιρα των Τούρκων, παρέμειναν Χριστιανοί Ορθόδοξοι αλλά άρχισαν να μιλούν τα τουρκικά για να επιβιώσουν. Η αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαβουζίας που βρίσκεται στην Μολδαβία με πρωτεύουσα το Κομράτ, έχει δικό της Κοινοβούλιο και Πρωθυπουργό.

«Τα έθιμα, οι ενδυμασίες ακόμη ακόμη και η διάλεκτος που χρησιμοποιούν οι γκαγκαβούζηδες εκτός συνόρων είναι ίδια και απαράμιλλη με τη δική μας. Αυτό καταδεικνύει την κοινή ελληνική καταγωγή μας» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων, στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο π. Αντώνιος Τσομπανίδης, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Παράδοσης και Δημιουργίας «Οι Γκαγκαβούζηδες», η οποία είχε διοργανώσει στην Ορεστιάδα και το 4ο Αντάμωμα το 2015.

Στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Γκαγκαουζίας Κομράτ, υπάρχει Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού όπου γίνεται εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, όπως και στο Παιδαγωγικό Κολλέγιο του Κομράτ. Εδώ και λίγα χρόνια η Ελλάδα προσπαθεί μέσω του υπουργείου Εξωτερικών να τα αναπτύξει, αν και οι Τούρκοι από την πλευρά τους «ρίχνουν» εκεί πολλά εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου λόγω γλώσσας η περιοχή να θεωρείται δικής τους επιρροής.

Δείτε στο βίντεο ένα μικρό τμήμα των μικρών Γκαγκαβούζηδων μαθητριών που μαθαίνουν ελληνικά, να τραγουδούν κατά την επίσκεψη εκεί του Εβρίτη πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών Κυριάκου Γεροντόπουλου, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή με στόχο να… ενισχύσει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στη Γκαγκαουζία.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 2/9/2017}