Φοβούνται τον Σεπτέμβριο οι έμποροι της Κομοτηνής

Κ. Κωνσταντινίδου πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου: «Οι υποχρεώσεις μας πήραν αναστολή, ο τζίρος μας όμως χάθηκε» – Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι κι ακόμη πιο δύσκολος Σεπτέμβριος, αν δεν ληφθούν υπ’ όψιν οι προτάσεις βιωσιμότητας

Τον Σεπτέμβριο φοβούνται οι έμποροι της Κομοτηνής, όταν θα κληθούν να κοιτάξουν στα μάτια ένα «βουνό» υποχρεώσεων, που μέχρι τότε απλώς αναστέλλονται, εάν δεν υπάρξουν νέα κυβερνητικά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ όταν τα εμπορικά καταστήματα ανοίξουν.

Με την παραδοχή ότι πρώτα απ’ όλα είναι η υγεία και πως οι έμποροι της πόλης τηρούν όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου μίλησε στον «Χ». «Είναι η πρώτη χρονιά στην οποία δεν συζητάμε πως κινήθηκε η αγορά και πόσα τα χρήματα που διέθεσαν για αγορές οι καταναλωτές», παρατήρησε, εξηγώντας ότι «κλειστά καταστήματα» σημαίνει «μηδενικοί τζίροι».

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής (ΕΣΚ) εξηγεί πως οι έμποροι της πόλης χάνουν «μία από τις πιο σημαντικές περιόδους για την αγορά μας», καθώς -εκτός από την πληγή που ισχύει για όλους τους εμπόρους της χώρας, δηλαδή την απώλεια όλου του εορταστικού τζίρου- οι έμποροι της Κομοτηνής χάνουν την περίοδο των Ελευθερίων και το διάστημα ενεργούς καταναλωτικής παρουσίας των φοιτητών, αλλά και των ντόπιων.

Αποδοχή του τώρα – φόβος για το μέλλον

Η κα Κωνσταντινίδου, μιλώντας για το παρόν των καταστημάτων, δηλώνει: «δεν είμαστε αρνητικοί στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση. Θα έλεγα ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο μεγάλη μέριμνα για τους επαγγελματίες, γιατί η κυβέρνηση πήρε πάνω της όλο το εργασιακό μας κόστος για τους μήνες Απρίλιο -και Μάιο όπως μας είπαν- με την προϋπόθεση την οποία βρίσκω πάρα πολύ σωστή, να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας».

Επίσης, μετά τη διόρθωση της άδικης εξαίρεσης επαγγελματιών με άνω των πέντε εργαζομένων, από τα 800 ευρώ, στο μέτρο εντάσσονται όλοι οι επαγγελματίες που απασχολούν μέχρι 20 εργαζομένους. Δίνονται 800 ευρώ ανά ΑΦΜ, εκτός από τις Ανώνυμες Εταιρίες που ακόμη εξαιρούνται του μέτρου. Πάντως, στη μεγάλη εικόνα, η κα Κωνσταντίνου θέτει και τον προβληματισμό: «η κυβέρνηση όμως έκρινε ότι οι υποχρεώσεις μιας επιχείρησης για τον μήνα Απρίλιο είναι 800 ευρώ; Αυτό είναι το κόστος και οι πάγιες ανάγκες μίας επιχείρησης;».

Αυτό που ζητάει ο εμπορικός κόσμος της περιοχής, αλλά και πανελλαδικά, είναι «να μπορέσουμε να ανοίξουμε αξιοπρεπώς τα μαγαζιά μας την επόμενη μέρα της πανδημίας», όπως λέει σχηματικά η πρόεδρος του ΕΣΚ, εξηγώντας ότι πρέπει να ληφθούν τέτοια μέτρα ώστε να εγγυηθεί βιωσιμότητα ετών κι όχι τριμήνου ή εξαμήνου. «Κάθε μέρα που τα καταστήματα είναι κλειστά δεν είναι μία μέρα αναστολής τζίρου, αλλά είναι ένας χαμένος τζίρος», διαμηνύει η πρόεδρος, η οποία εξηγεί πως -όταν επιτραπεί από την κυβέρνηση- θ’ ανοίξουν μεν τα εμπορικά καταστήματα, γιατί «είχαν προετοιμαστεί για τις γιορτές κι έχουν εμπορεύματα μέσα στα μαγαζιά τους, που πρέπει να πληρωθούν», αλλά οι δυσκολίες -και ποιος θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σ’ αυτές- θα φανούν τον Σεπτέμβριο:

«Το θέμα είναι από Σεπτέμβριο, που θα σωρευτούν όλες οι υποχρεώσεις, με αναστολές και αναβολές που έχουν δοθεί, αν θα μπορέσουμε να τις καλύψουμε, γιατί θα είναι πλέον διπλάσιες. Εκεί πιστεύω ότι θα είναι η πιο δύσκολη περίοδος για τον εμπορικό κόσμο, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του».

Οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής

Ο ΕΣΚ έχει σαφή ατζέντα βιωσιμότητας των εμπορικών καταστημάτων. Οι προτάσεις:

-Άμεση ανάγκη θέσπισης ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για όλους τους εμπόρους επαγγελματίες και αποδέσμευση των λογαριασμών προς στήριξη των επιχειρήσεων. Αυτό «το ζητάμε από τα χρόνια των μνημονίων μέχρι και σήμερα, για να μπορέσουμε να δουλέψουμε την επόμενη μέρα», εξηγεί η κα Κωνσταντινίδου.

-Επιδότηση ενοικίου για όλο τον επαγγελματικό κόσμο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020, κατά 100% για την περίοδο που τα καταστήματα είναι κλειστά και μερικώς μέχρι το τέλος του 2020.

-Διαγραφή των παγίων από τις ΔΕΚΟ και των παροχών καθώς και άρσης της υποχρέωσης πληρωμής καθ’ όλη τη διάρκεια της την χρονική περίοδο που ισχύουν οι περιορισμοί και ταυτόχρονα να μην γίνονται διακοπές λόγω οφειλών.

-Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων προς τράπεζες για έξι μήνες καθώς και στήριξη από το τραπεζικό σύστημα για παράλληλη έκπτωση 50% στα τραπεζικά έξοδα συναλλαγών μείωση επιτοκίου δανεισμού ευέλικτες ρυθμίσεις σε επιχειρήσεις που έκλεισαν ή πλήττονται καθώς και αποδέσμευση της Ασφαλιστικής υποχρέωσης από όλα τα επαγγελματικά ακίνητα.

-Αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος της χρονιάς.

-Άμεση έκδοση απόφασης που να αποκλείει super market και υπεραγορές τροφίμων από την πώληση άλλων καταναλωτικών ειδών πλην τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης όπως ήδη έχει γίνει και με τις λαϊκές αγορές. Η κα Κωνσταντίνου καταλογίζει «αθέμιτο ανταγωνισμό προς τα τοπικά καταστήματα» και ζητάει διόρθωση της αδικίας.

-Μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση επιχειρήσεων ανάλογα με τζίρο μέγεθος και θέσεις εργασίας με επιδότηση επιτοκίου από το ελληνικό κράτος και περίοδο χάριτος τουλάχιστον δύο χρόνων. Όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή έχουμε διαπιστώσει ότι αποκλείονται επιχειρήσεις οι οποίες θεωρούνται προβληματικές καθώς και αποκλείονται επιχειρήσεις που δεν έχουν εργαζόμενους.

E-shops έφερε ο κορωνοϊός

Πάντως, ο κορωνοϊός μπορεί να ‘χει σαρώσει με αρνητισμό το επιχειρείν -κι όχι άδικα- αλλά τουλάχιστον έχει φέρει και μία θετική εξέλιξη, που είναι το άνοιγμα e-shops από τοπικά καταστήματα της Κομοτηνής, προς εξυπηρέτηση πελατών αυτή την περίοδο.

Το αρνητικό, όμως, κι εδώ, είναι πως η αγορά της πόλης ήταν ως επί το πλείστον απροετοίμαστη, καθώς η μικρή μειοψηφία των καταστημάτων διέθετε e-shop, ενώ κι η πελατεία των τοπικών καταστημάτων στην πλειοψηφία της δεν είναι συνηθισμένη σε ηλεκτρονικά ψώνια.

Βάζοντας το χέρι στην τσέπη

Τέλος, όλα τα παραπάνω καταγράφονται και με τον ουσιώδη αστερίσκο, ότι το εμπόριο είναι άμεσα συνυφασμένο με την καταναλωτική δύναμη της βάσης, η οποία βαίνει μειούμενη την εποχή του κορωνοϊού. Και κανείς δεν γνωρίζει πόσο άδειες θα ‘ναι οι τσέπες όλων, μόλις τελειώσει η υγειονομική κρίση, κι ασχολούμαστε μόνο με τις οικονομικές επιπτώσεις της. Τσέπες οι  οποίες μόλις άρχισαν ν’ αναρρώνουν από δέκα χρόνια στην πτέρυγα μνημονίων της «εντατικής».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 22/4/2020}