Οκτώβριο και Νοέμβριο στη ΦΕΞ: Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι

Στη Ξάνθη, την πόλη που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, η ΦΕΞ πραγματοποιεί τον μουσικό και όχι μόνο κύκλο εργασιών «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

Ταξιδεύοντας μαζί του, έχουμε ως στόχο τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, αλλά και με την ίδια την πόλη.

Τι ήταν εκείνο που τον γοήτευε; Ποια ήταν τα στοιχεία για τα οποία άλλοτε μιλούσε με τόσο πάθος κι άλλοτε τον εκνεύριζαν;

Στον πρώτο κύκλο των εργασιών «συναντήσεις στην Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» συζητάμε με τους φίλους και συνεργάτες του.  Μας παρουσιάζουν τη δουλειά τους και μας μιλούν για τον Μάνο Χατζιδάκι. Έχουμε καταγράψει περισσότερες από 15 ώρες συνεντεύξεων.

Στον δεύτερο κύκλο «2-3 πράγματα που ξέρω για  τη μουσική & όχι μονο» οργανώνονται εκπαιδευτικές δράσεις με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 1500 μαθητών κάθε χρόνο που είτε επισκέπτονται  το μουσείο για το πρόγραμμα «Μουσική στο Μουσείο» είτε σε δράσεις που οργάνωσε η ΦΕΞ στα σχολεία και σε άλλους χώρους με την συνεργασία των τμημάτων μουσικών σπουδών των πανεπιστημίων: Ιονίου, Μακεδονίας, ΤΕΙ Άρτας, Τσελιάμπινσκ Ρωσίας, Φιλιππούπολης Βουλγαρίας και Αδριανούπολης Τουρκίας.

Στον τρίτο κύκλο «μουσικές συναντήσεις στην Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» παρακολουθούμε εξαιρετικές συναυλίες, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, διαλέξεις, εκθέσεις και άλλες δράσεις κι έχουμε δημιουργήσει εξαιρετικές υποδομές και ένα υπέροχο αρχείο.

Το πρόγραμμα του 2019, Οκτώβριος- Νοέμβριος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 έως και ΔΕΥΤΕΡΑ 14 οκτωβρίου 2019 / Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης – (το σπίτι που γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις)

Με επίκεντρο το ‘συναίσθημα’: πολιτισμικές αναγνώσεις της μουσικής και της ζωγραφικής (τέσσερα δίωρα σεμινάρια για το ευρύ κοινό). Με την Αναστασία Σιώψη, καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με ειδικότητα «Αισθητική της Μουσικής».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 – ΤΡΙΤΗ 15 Οκτωβρίου | Σχολεία Ξάνθης «Μουσικές συναντήσεις στα σχολεία»   Ιόνιο πανεπιστήμιο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 – ΚΥΡΙΑΚΗ 13 Οκτωβρίου | Καπναποθήκη ΦΕΞ  «Σεμινάριο παραδοσιακού τραγουδίσματος» με την Κατερίνα Παπαδοπούλου.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου[21.00] Κτίριο Χατζιδάκι  Συναυλία «Piano & Violin» Ιόνιο πανεπιστήμιο

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Οκτωβρίου [21.00]   Κτίριο Χατζιδάκι Συναυλία «P L A N O | Live Concert» Anna Stereopoulou

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Οκτωβρίου[22.00]  Σπίτι Πολιτισμού, «Tango stories» Εργαστήρι Tango Aires της ΦΕΞ

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 Οκτωβρίου [11.00] Κτίριο Χατζιδάκι, παρουσίαση του CD «Music for two violins». Με τους Duo Zwiegespräche

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 Οκτωβρίου [21.00]  Σπίτι Πολιτισμού Συναυλία «Νότιο Τόξο»

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 Οκτωβρίου [21.00]  Κτίριο Χατζιδάκι Συναυλία «Duo Zwiegespräche» Με τους Duo Zwiegespräche

ΤΡΙΤΗ 15 – ΣΑΒΒΑΤΟ 19 Οκτωβρίου / Μουσείο «Ζωγραφίζοντας τη Λιλιπούπολη»  Εργαστήριο ζωγραφικής ΦΕΞ. 

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 Οκτωβρίου [21.00]  Κτίριο Χατζιδάκι Συναυλία «Γένεσις» Με τον Γιώργο Βολίκα

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 Νοεμβρίου [21.00]  Σπίτι Πολιτισμού Stand up comedy «Α ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ.?!» Με τον Κων/ντίνο Ραβνιωτόπουλο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 Νοεμβρίου [21.00]  Σπίτι Πολιτισμού Συναυλία Arcangel trio

*Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι «προ – φεστιβάλ» εκδηλώσεις.

Ένας κύκλος που ξεκίνησε το  Σάββατο 4 Μαΐου με την ημερίδα «Πολίτης Μάνος» που διοργάνωσαν η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και το αυτοδιαχειριζόμενο ραδιόφωνο Μεταδεύτερο (metadeftero.gr). Στη συζήτηση θα συμμετείχαν άνθρωποι που υπήρξαν στενοί συνεργάτες και φίλοι, και άνθρωποι που έχουν μελετήσει σε βάθος το πολυδιάστατο έργο του: Γιώργος Χρονάς, Γιώργος Αλλαμανής, Δημήτρης Λέκκας, Βασίλης Λαλιώτης, Βασίλης Δίπλας και Κώστας Αδαμόπουλος. Τη συζήτηση θα συντόνισε ο Γιώργος Μητρόπουλος.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με το εργαστήριο και παράσταση του Σπύρου Σακκά. Για μία εβδομάδα, το Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι στην Ξάνθη θα φιλοξένησε το Καλοκαιρινό Εργαστήριο Φωνητικής Έρευνας, το οποίο αποσκοπεί στην εξάσκηση και ειδίκευση της φωνητικής τέχνης, μέσα από Ασκήσεις & Τεχνικής της Αναπνοής, Φωνητική Αγωγή, Κίνησης & Αυτοσχεδιασμού και Ατομικών Μαθημάτων Φωνής.

Αρχείο «Μάνος Χατζιδάκις» 

Το αρχείο περιλαμβάνει χειρόγραφα – παρτιτούρες  – φωτογραφίες, βιβλία, κάρτες & σημειώσεις (100 περίπου τεμάχια)

Το «Φεστιβάλ» η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να συντονίσει τις μουσικές δράσεις στην πόλη μας (και ιδιαίτερα τα φεστιβάλ που οργανώνει η ΦΕΞ) ώστε να διευρυνθεί ο εκπαιδευτικός τους και όχι μόνο χαρακτήρας.

Το Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει τις εξής υποδομές:

  • Συνεργασία με τα τμήματα μουσικών σπουδών των πανεπιστημίων: Ιονίου, Μακεδονίας, ΤΕΙ Άρτας, Τσελιάμπινσκ Ρωσίας, Φιλιππούπολης Βουλγαρίας και Αδριανούπολης Τουρκίας.
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα για τη μουσική καλλιέργεια των μαθητών της περιφέρειας.
  • Ένα αρχείο για το Μάνο Χατζιδάκι και την πόλη της Ξάνθης.
  • Μουσική Βιβλιοθήκη με την προσφορά της Σόνιας Θεοδωρίδου και πολλών άλλων δωρητών
  • Το Πολιτιστικό Ραδιόφωνο Ράδιο Ξάνθη 93,5

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr, 24/9/2019}