Σε τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την «Ευχούπολη»- 12 μέτρα το νέο Χριστουγεννιάτικο δένδρο στην κεντρική πλατεία Ξάνθης

Π. Λύρατζης και Κυρ. Παπαδόπουλος μιλούν στην «Θ»

Στις 9 Δεκεμβρίου θα ανοίξει τις πύλες της η «Ευχούπολη» στην Ξάνθη, προκειμένου να δημιουργήσει την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στην πόλη και να χαρίσει στιγμές χαράς στους μικρούς αλλά και στους…μεγαλύτερους Ξανθιώτες.

Μια «Ευχούπολη» στην οποία όλες οι δράσεις του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης θα είναι εντελώς δωρεάν, ενώ θα την επισκεφθούν και οι καλλιτέχνες Δήμος Αναστασιάδης και Βαγγέλης Κακουριώτης που θα βάλουν στις 9/12 και στις 22/12 αντίστοιχα, την δική τους «νότα» στο χριστουγεννιάτικο «κλίμα», όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Πασχάλης Λύρατζης.

Εν τω μεταξύ ο Δήμος Ξάνθης, θα στήσει το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο ύψους 12 μέτρων, το οποίο ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί αν θα είναι φυσικό ή τεχνητό (καθώς αυτή θα είναι η έκπληξη της ημέρας κατά την οποία θα φωταγωγηθεί). Επίσης ο Δήμος Ξάνθης από την επόμενη εβδομάδα θα δημοπρατήσει τα.. «κουρσάκια» τα οποία θα στηθούν στην πλατεία διοικητηρίου (σε 300 τ.μ.) και όχι στην κεντρική πλατεία, η οποία δεν εντάσσεται στην κανονιστική, όπως αναφέρει στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος.

«ΧΟΡΩΔΙΕΣ, ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ, ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ»

Ειδικότερα όσον αφορά τις προετοιμασίες και το πρόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης ο κ. Λύρατζης αναφέρει στην «Θ» ότι «το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης ξεκινά την «Ευχούπολη» από 9/12 έως 31/12 με πλούσιες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, με χορωδίες, με animaters, με μπαλονοκατασκευές, face painting, ξωτικά, καλλικάντζαρους, Άγιους Βασίλη κλπ. Θα μοιράζουμε καραμέλες και γλυκά στα παιδιά αυτές τις 25 μέρες, θα έχουμε χορωδίες με παραδοσιακά κάλαντα από το Μουσικό Σχολείο, θα έχουμε την χορωδία από το Κέντρο Πολιτισμού, την Βυζαντινή Χορωδία του ΚΠ, παραδοσιακά χορευτικά και δύο συναυλίες με Δήμο Αναστασιάδη και Βαγγέλη Κακουριώτη. Επίσης θα έχουμε την εκδήλωση της φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου η οποία θα συνοδευθεί με την μια από τις δύο συναυλίες. Ουσιαστικά θα έχουμε αυτό που είχαμε και πέρυσι».

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΟΥΜΕ ΜΕ ΟΜΟΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ – ΔΩΡΕΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

«Το Κέντρο Πολιτισμού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πιστό στο «ραντεβού» του κάνει εκδηλώσεις οι οποίες αφορούν τους δημότες και τους πολίτες της πόλης μας. Δεν μπορούμε να συγκριθούμε και ούτε θέλουμε να συγκριθούμε με καμιά άλλη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση όμορου δήμου διότι αυτήν την στιγμή οι εκδηλώσεις γίνονται προκειμένου πρώτα από όλα να χαρούν τα παιδιά, να διασκεδάσουν και να μην ξοδέψουν οι γονείς χρήματα, πηγαίνοντας σε άλλες πόλεις για να μπορέσουν να δουν τα παιδιά τους κάτι διαφορετικό» επισήμανε επίσης ο ίδιος, σημειώνοντας επίσης ότι «όλες οι δράσεις μέσα στην «Ευχούπολη» αλλά και οι δράσεις που κάνει το Κέντρο Πολιτισμού είναι δωρεάν προς το κοινό σε αντίθεση με άλλες χρονιές. Μόνον ο σύλλογος Εβριτών, ο Σύλλογος Κυπρίων και ο Σύλλογος Γενισέας είναι αυτοί που ανταποκρίθηκαν θετικά στο να συμμετέχουν με κάποιες δράσεις μέσα στην «Ευχούπολη». Δεν είχαμε κάποια άλλη ανταπόκριση από συλλόγους, αποκλείσαμε όποιον ζήτησε από το ΚΠ να συμμετέχει στην «Ευχούπολη» πουλώντας πράγματα, γιατί η «Ευχούπολη» εφόσον είναι υπο την αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού θα πρέπει να προσφέρει δωρεάν τις δράσεις στα παιδιά για αυτό και απαγορεύσαμε την πώληση. Το «λουνα παρκ» τοποθετείται από τον Δήμο Ξάνθης έπειτα από δημοπρασία. Αυτές είναι οι εκδηλώσεις μας και αυτές θα συνεχίσουν να είναι τα επόμενα χρόνια διότι θεωρώ πως αυτήν την στιγμή η Ξάνθη έχει Καρναβάλι – ΘΛΕ, Γιορτές Παλιάς Πόλης και «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων». Τρεις πολύ μεγάλες εκδηλώσεις δηλαδή και δεν θέλουμε να κάνουμε την «Ευχούπολη» τέταρτο «πόλο». Θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχει τοπικό χαρακτήρα η εκδήλωση, προκειμένου να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς δημότες αλλά και τα παιδιά. Μην ξεχνάτε ότι τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των παιδιών και για αυτά θα πρέπει να κάνουμε δράσεις. Αφετέρου με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να κρατήσουμε τους Ξανθιώτες στον δήμο μας. Είναι δύσκολοι οικονομικά οι καιροί οπότε προσπαθούμε να κρατήσουμε τους δημότες της πόλης μας εδώ και να δούμε χαρούμενα και ευτυχισμένα τα παιδιά».

«12 ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ – ΣΤΙΣ 3/12 Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ» – ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ»

Από πλευράς Δήμου Ξάνθης ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «θα έχουμε ένα μέτρο ύψους 12 μέτρων.  Το αν θα είναι πλαστικό ή φυσικό δεν θα το αποκαλύψω γιατί αυτή είναι η έκπληξη. Για το λουνα παρκ, ο διαγωνισμός είναι στις 3/12 για τον χώρο που πήρε απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και θα δούμε τι θα γίνει. Θα  στηθεί στα 300 τ.μ πίσω από τον Ι. Ν. Της Του Θεού Σοφίας, στην πλατεία διοικητηρίου. Σύμφωνα με την κανονιστική δεν υπάρχει χώρος της κεντρικής πλατείας που μπορούμε να τον παραχωρήσουμε για αυτήν την δουλειά. Πρέπει να αλλάξει η κανονιστική για την κεντρική πλατεία. Δεν ξέρουμε τι παιχνίδια θα έχουμε. Επιθυμία δική μου είναι να έχει ένα παγοδρόμιο και ένα καρουζέλ. Ενδεχομένως στον διαγωνισμό να μην τα έχει αυτά κάποιος ενδιαφερόμενος και να μπει κάτι άλλο. Δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Όπως επίσης δεν μπορούμε να ξέρουμε και το αντίτιμο που θα μπει από αυτόν που θα πάρει τον διαγωνισμός. Εν τω μεταξύ το τρενάκι θα ξεκινήσει κανονικά στις 6-7/12 με τα δρομολόγια».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 1/12/2018}