Η Κομοτηνή μιλά ανοιχτά για την προσφυγική κρίση μέσα από τις ιστορίες ασυνόδευτων ανηλίκων

Το Europe Direct Κομοτηνής αφηγήθηκε «Μονολόγους από το Αιγαίο» για την προσπάθεια των προσφύγων να χτίσουν ξανά την ζωή τους στην Ελλάδα

Με φωτογραφίες και ευφάνταστες δραστηριότητες προσπάθησαν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες 15 νέοι, μέλη του Europe Direct Κομοτηνής σε Street Action που οργάνωσαν εχθές στην Πλατεία Ειρήνης.

Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε φωτογραφική έκθεση με φωτογραφίες που συλλέξανε οι ίδιοι οι εθελοντές από τη βάση δεδομένων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που απεικόνιζε ιστορίες ανθρώπων στην προσπάθειά τους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα, ενώ οι εθελοντές του Κέντρου μετέφεραν το ανθρώπινο δράμα μέσα από τα μάτια των πιο αθώων θυμάτων του πολέμου, των μικρών παιδιών, διαβάζοντας ιστορίες των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, τις οποίες αφηγήθηκαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και καταγράφηκαν και εκδόθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με τίτλο «Μονόλογοι από το Αιγαίο».  

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, εκπρόσωπος από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η συντονίστρια της Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Άρσις – Αλεξανδρούπολη, μίλησε, μεταξύ άλλων, για την ομαλή ένταξη των προσφύγων στο νέο περιβάλλον, την εκπαίδευση, την μέριμνα και τις νέες συνθήκες διαβίωσης.

Τρία χρόνια μετά την έξαρση της προσφυγικής κρίσης η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως εξήγησε ο συντονιστής της, κ. Αντώνης Καλιακμάνης, πήρε την απόφαση να οργανώσει τη δράση για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας γύρω από τον καθημερινό αγώνα των προσφύγων, που μετά την «οδύσσεια» που πέρασαν για να φτάσουν στη χώρα φιλοξενίας τους, όπως η δική μας, καλούνται να επιβιώσουν σε καταυλισμούς με απαίσιες συνθήκες διαβίωσης, βιώνοντας, πολλές φορές ρατσισμό από τους ντόπιους.

Τα παιδιά είναι τα πιο αθώα θύματα του πολέμου, εξ ου και τα μέλη της ομάδας είπαν ότι διάλεξαν να αφηγηθούν πιο συγκεκριμένα τις ιστορίες ανηλίκων που προσπαθούν να επιβιώσουν έχοντας έρθει ασυνόδευτοι στην χώρα μας.

«Οι ανήλικοι είναι αυτοί που δεν είχαν καμία εμπλοκή στον πόλεμο, τώρα όμως βρίσκονται αβοήθητοι και απροστάτευτοι, υποφέροντας περισσότερο από όλους», συνέχισε ο συντονιστής της ομάδας εξηγώντας με νόημα πόσο σημαντικό είναι να ακούσει την φωνή τους και να ευαισθητοποιηθεί «έστω και ένα άτομο».

Οι αφηγήσεις αποτελούνταν από διηγήσεις νεαρών προσφύγων, συγκεντρωμένες από την Υπάτη Αρμοστεία που αποτυπώνουν γλαφυρά τις σημερινές συνθήκες που βιώνουν, ενώ η επιλογή χρήσης οπτικοακουστικού υλικού δεν ήταν τυχαία, αφού οι εθελοντές έκριναν ότι μία απλή ενημέρωση δεν ήταν αρκετή για να αποτυπώσει με ζωντάνια την κατάσταση.

Ο κόσμος, κυρίως νέοι άνθρωποι, σταματούσαν κοιτώντας τις φωτογραφίες που αποτύπωναν τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών, ενώ τα μέλη τους διένεμαν ενημερωτικό υλικό, παρατηρώντας σε γενικές γραμμές θετική ανταπόκριση απέναντι στο Street Action.

Μιλώντας για τα όσα «κέρδισαν» οι ίδιοι οι εθελοντές από τις εκδηλώσεις, εξήγησαν πόσο σημαντικό είναι για αυτούς να έχουν οι νέοι άνθρωποι ενεργή συμμετοχή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όσο το προσφυγικό, ενώ αποκόμισαν πολλά χάρη στην  ευκαιρία που είχαν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό της Κομοτηνής και να ανταλλάξουν απόψεις με αυτό, προσεγγίζοντας το θέμα από πολλές και διαφορετικές πτυχές.