Τρεις ορειβάτες από την Κομοτηνή εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο Διεθνές Φεστιβάλ Παγο-Αναρρίχησης

Στο τέταρτο Διεθνές Φεστιβάλ Παγο-Αναρρίχησης στο Ερζουρούμ της Τουρκίας βρέθηκαν τρεις Κομοτηναίοι, μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής, ο Αρχοντής Εξακοΐδης, ο Αλή Γιακούμπ και ο Χρήστος Καρανίκας.

Η περιοχή, που περιλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά της Τουρκίας,  βρίσκεται σε υψόμετρο 2.000 μέτρων, με τη θερμοκρασία να φτάνει στους -30 βαθμούς Κελσίου, ενώ συνήθως είναι διαθέσιμοι για αναρρίχηση περίπου 80 με 100 καταρράκτες.

Οι αρχές της περιοχής πιστεύουν στις δυνατότητες της ως χειμερινού προορισμού, για αυτό και διοργανώνουν και στηρίζουν το φεστιβάλ αυτό, ελπίζοντας πως θα γίνει προορισμός, για αυτό και καλούν αθλητές από όλο τον κόσμο ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστός.

Αποδέκτες πρόσκλησης φέτος ήταν και οι τρείς αναρριχητές του ΕΟΣ Κομοτηνής, ο οποίος έχει αρκετούς αθλητές που ασχολούνται με ανάβαση στον πάγο, συνήθως όμως σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Το φεστιβάλ στην Τουρκία συγκεντρώνει αναρριχητές από όλο τον κόσμο, και αφού πήραν την πρόσκληση από τους διοργανωτές, ο κ. Εξακοΐδης, που είναι εκπαιδευτής ορειβασίας, μαζί με δύο νέους αναρριχητές του Συλλόγου, αποφάσισαν να επισκεφτούν το Ερζουρούμ, περιμένοντας μια μοναδική εμπειρία.

«Είναι κάτι που δεν βρίσκεις εύκολα, συνθήκες με παγωμένα νερά, στην Ελλάδα» σημείωσε, τονίζοντας πως η αναρρίχηση σε πάγο είναι πιο δύσκολη από την αναρρίχηση σε βράχο, μιας και οι ασφάλειες δεν είναι μόνιμες και ο πάγος γίνεται εύθραυστος ανάλογα και με τις αυξομειώσεις της θερμοκρασία.

Επίσης χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό, όμως πίστες όπως αυτή στο Ερζουρούμ είναι κάτι που ψάχνουν οι λάτρεις αυτού του τύπου αναρρίχησης.

Η διοργάνωση ήταν εξαιρετική, σημείωσε, με όλες τις μετακινήσεις να γίνονται με λεωφορεία του Δήμου, ενώ σε όλες τις αναβάσεις τους είχαν τη συνοδεία ασθενοφόρων και στρατού, κάτι που, όπως τόνισε ο κ. Εξακοΐδης, είναι συνήθης πρακτική στη γειτονική χώρα.

Επίσης οι τοπικές αρχές καλύπτουν τα έξοδα διαμονής όλων των προσκεκλημένων, που αφορούσε τόσο τους τρείς Έλληνες όσο και τους 30 ακόμα ξένους αναρριχητές  (από Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κιργιστάν, Ρωσία και άλλες χώρες) και 60 τούρκους αναρριχητές.

Η όλη εμπειρία, παρά τις λίγες διαδρομές, τους άφησε ικανοποιημένους, για αυτό και ήδη συζήτησαν με τους διοργανωτές για τη δυνατότητα να συμμετέχουν ξανά του χρόνου, όπου ελπίζουν ότι ο χειμώνας θα είναι πιο συνεργάσιμος.

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 21/2/2018}