Αγώνας για να ολοκληρωθούν οι εργασίες στους Ιερούς Ναούς Αγίου Ελευθερίου και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Με αφορμή την Υποδοχή και «Ενθρόνιση» της Εικόνας του Αγ. Ελευθερίου στον ομώνυμο Ι. Ναό… - Οι προϊστάμενοι Εφημέριοι των Ναών, π. Άνθιμος και π. Θεοχάρης, αντίστοιχα, μιλούν στην «Θ»

Μια μοναδική και ολοκαίνουρια Εικόνα του Αγίου Ελευθερίου – δωρεά συμπολίτη μας και φιλοτεχνημένη από τον γνωστό Αγιογράφο της Ξάνθης, κ. Ζαφείρη Καλλίδη –  θα υποδεχθεί το Σάββατο στις 18.00 το απόγευμα ο ομώνυμος Ιερός Ναός, παραμονή της πανηγύρεώς του…

Κατά την ίδια ημέρα, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, η Εικόνα του Αγίου Ελευθερίου θα ενθρονιστεί στον Ιερό Ναό, όπως εξηγεί στην «Θ» ο προϊστάμενος εφημέριος του Ναού, π. Άνθιμος.

Με την ευκαιρία της ενθρόνισης της Ιερής Εικόνας, η «Θ» ανοίγει σήμερα, το θέμα των ελλείψεων των Ιερών Ναών και συγκεκριμένα του Ι.Ν Αγίου Ελευθερίου, αλλά και του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Εφημέριος του οποίου είναι ο π. Θεοχάρης) που βρίσκονται ακόμη υπο έγερση και παραμένουν ημιτελείς, αφού τα χρήματα που απαιτήθηκαν για την αποκατάσταση και την ολοκλήρωση των εργασιών είναι πολλά, ενώ οι εργασίες που έρχονται εις πέρας, «επιτυγχάνονται με την Βοήθεια του Θεού και με την φιλότιμη συνδρομή ενοριτών και μη, παρά τα έτη λιτότητος που διανύουμε».

«ΗΜΙΤΕΛΗΣ Ο ΝΑΟΣ – ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΤΕΜΠΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ»

Πιο συγκεκριμένα ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης, π. Άνθιμος αναφέρει στην «Θ» ότι «ο Ναός ανήκεις τους νεόδμητους, οι οποίο κτίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ και αυτό που συμβαίνει στην Ξάνθη, δεν έχει γίνει πουθενά αλλού. Ωστόσο, μπήκαμε σε χρόνια δύσκολα, χρόνια κρίσης όπου δεν υπάρχει καμία βοήθεια ή κρατική επιχορήγηση, οπότε ο Ναός έχει μείνει ημιτελής, τόσο από μέσα (όπως το τέμπλο και οι αγιογραφίες που είναι ημιτελείς) όσο και από έξω, στην νότια πλευρά του Ναού που παρουσιάζει την εικόνα που παρουσιάζει, αφού ο Ναός αδυνατεί να συνεχίσει τις εργασίες. Υπάρχει φιλότιμη βοήθεια από τους πιστούς, ανάλογα με την κρίση και ανάλογα με το ότι υπάρχουν σπίτια που έχουν έναν εργαζόμενο για παράδειγμα. Όλο αυτό έχει αντίκτυπο και στους Ναούς. Θα είναι Ευχής Έργον να τελειώσουν κάποια στιγμή οι εργασίες, να γίνει το τέμπλο κ.ο.κ».

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Αναφορικά με την Εικόνα του Αγίου Ελευθερίου, που θα υποδεχθεί ο Ιερός Ναός το ερχόμενο Σάββατο το απόγευμα, ο ίδιος τονίζει ότι «στα πλαίσια του ότι ο Ναός είναι νεόδμητος, δεν υπήρχε καμία Εικόνα του Αγίου Ελευθερίου που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως κεντρική Εικόνα, όπως έχουν όλες οι Εκκλησίες. Υπάρχει ένα παλιό Εικόνισμα αλλά είναι μικρό. Οπότε η δημιουργία μιας νέας εικόνας ήταν αναγκαία. Βρέθηκε ένας άνθρωπος, που είχε την ευχαρίστηση να φτιάξει αυτήν την Εικόνα και να την δωρίσει στον Ιερό Ναό. Η υποδοχή και η ενθρόνισή της θα γίνει το Σάββατο 14/12/2019 το απόγευμα από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, ενώ την Κυριακή 15/12/2019 το πρωί, ημέρα Πανηγυρική για τον Ιερό Ναό, θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Σαπών».

«ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΩΝ – ΗΜΙΤΕΛΗΣ Ο ΝΑΟΣ – ΠΕΡΑΣΑΝ 18 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ»

Από την πλευρά του ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, π. Θεοχάρης αναφέρει ότι «έχουμε λίγους μήνες που ανεβήκαμε στον κυρίως Ναό, επάνω. Έχουμε πολλές ελλείψεις. Αυτήν την στιγμή θέλουμε να βάλουμε την θέρμανση και αν με ρωτάτε, ναι, δυσκολευόμαστε οικονομικά όπως όλος ο κόσμος. Εμείς δεν έχουμε μεγάλες προσφορές και χορηγούς. Προέρχονται όλα από το χεράκι των πιστών και με πολύ σύνεση, οικονομία και διαχείριση, αξιοποιούνται ανάλογα όλα αυτά τα ποσά. Εκκρεμεί η θέρμανση, ενώ στο εσωτερικό δεν έχουν ξεκινήσει οι Αγιογραφίες. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να αγιογραφήσουν, αλλά θα πρέπει να συγκεντρωθεί ένας καλός αριθμός για να μπει μέσα το συνεργείο. Αναφορικά με το εξωτερικό μέρος του Ναού, δεν έχουμε σκοπό να τον βάψουμε ούτε να βάλουμε πέτρα. Προέχει να ολοκληρωθεί το εσωτερικό του ναού, να αποσβεσθούν τα χρέη προς τους προμηθευτές (μάρμαρα και άλλα υλικά) και αργότερα θα σκεφτούμε για τον εξωτερικό χώρο, αλλά πολύ αργότερα.  Εμείς μεταφέραμε το παλιό τέμπλο που είχαμε επάνω. Ο Ναός είναι ημιτελής. Έχουν περάσει περίπου 18 χρόνια από την κατεδάφιση μέχρι σήμερα. Δόξα τω Θεώ, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε με το υστέρημα των ανθρώπων. Παλεύουμε νυχθημερόν με τις δικές μας δυνάμεις. Ο ναός αυτός είναι ο μεγαλύτερος μέσα στην πόλη όσον αφορά στα τετραγωνικά. Είναι 800 τ.μ επάνω και κάτω. Επομένως χρειάζονται τα διπλάσια ποσά από αυτά που χρειάζεται ένας μικρότερος ναός. Προς το παρών το κάτω μέρος δεν το αξιοποιούμε. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί το επάνω κομμάτι και εφόσον «ανασάνουμε» λίγο και οικονομικά, να δημιουργηθεί μια αίθουσα για καφέ, ένα παρεκκλήσι για καθημερινές λειτουργίες κλπ. Αυτή είναι η σκέψη μας, αλλά μακροπρόθεσμα. Ας τελειώσουμε αρχικά με την θέρμανση και με τις άλλες εκκρεμότητες. Το εξωτερικό κομμάτι δεν το σκεφτόμαστε καθόλου προς το παρόν, διότι για να βαφεί ο ναός χρειάζονται σκαλωσιές, τόνους χρώματα, οπότε δεν το σκεφτόμαστε. Δεν υπάρχουν χρήματα. Υπόλοιπο «μηδέν» στον Ιερό Ναό. Μας στηρίζουν οι ίδιοι και οι ίδιοι συνταξιούχοι άνθρωποι. Όστις Βούλεται, μπορεί να βοηθήσει».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 12/12/2019}