Δύο επιχειρήσεις που αντιστέκονται στην κρίση

Με βάση την ντόπια πρώτη ύλη και τους ανθρώπους της περιοχής, σε στενή σχέση με την θρακιώτικη γη και την ιστορία της

Έχουν εκμεταλλευτεί την θρακιώτικη γη και βγάζουν προϊόντα ποιότητας από αυτήν, γι’ αυτό όχι μόνο αντιστέκονται στην κρίση αλλά φαίνεται πως έχουν και ανοδική πορεία, κόντρα σε πολλές δυσκολίες. Πρόκειται για δύο επιχειρήσεις του νομού που χαίρουν εκτίμησης, τα Τυροκομικά Δουκίδη και το Οινοποιείο Κίκονες, που είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε στο πλαίσιο της χθεσινής περιοδείας βουλευτών της ΝΔ στη Ροδόπη, οι οποίοι άλλωστε τα επέλεξαν για να αναδείξουν το success story του τοπικού επιχειρείν στον αγροδιατροφικό τομέα.

Τυροκομικά Δουκίδη: Υπερήφανοι πρεσβευτές της Θρακιώτικης παράδοσης

“Υπερήφανοι πρεσβευτές της πανάρχαιας θρακιώτικης τυροκομικής παράδοσης”. Αυτό το μότο των ανθρώπων στα Τυροκομικά Δουκίδη, που άλλωστε αποδεικνύεται έμπρακτα, καθώς όλα τους τα προϊόντα προέρχονται από τη γη και τα ζώα της Θράκης, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τους τοπικούς κτηνοτρόφους.

Η τυροκομική ιστορία της οικογένειας Δουκίδη ξεκίνησε από τον πρωτοπόρο για την εποχή του Ιωάννη Δουκίδη, που έκανε πράξη το όνειρό του στην αυλή του σπιτιού του στη Ξυλαγανή Ροδόπης, το 1956. Σεβόμενοι την παράδοση και τις αξίες, έχουν κρατήσει την ίδια συνταγή παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, τα οποία είναι μοναδικά σε γεύση.

Πέρα από την ιστορία της οικογένειας Δουκίδη, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία του ίδιου του προϊόντος. Η ιστορία του τυριού ξεκίνησε στην περιοχή της Θράκης και πιο συγκεκριμένα στην ελληνική μυθολογία, ο πρώτος καταγεγραμμένος τυροκόμος είναι ο Κύκλωπας Πολύφημος.

Κίκονες: Το πρώτο οινοποιείο της Ροδόπης

Την ίδια ώρα ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία των Κικόνων, που είναι το πρώτο οινοποιείο που ιδρύθηκε στην περιοχή της Ροδόπης και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004 από τη Μελίνα Τάσσου. Σήμερα απασχολεί επτά μόνιμους εργαζόμενους και δέκα με δεκαπέντε εποχιακούς κατά τη διάρκεια του τρύγου.

Στόχος των σύγχρονων “Κικόνων” είναι να αναβιώσουν την αμπελουργική ζώνη της Θράκης τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό. Γι’ αυτό το λόγο και το οινοποιείο ονομάστηκε “Κίκονες”, προς τιμήν του πρώτου λαού που παρήγαγε ποτέ κρασί στη γη της Θράκης.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 8/9/2018}