Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «εντατικοποιήσει την επιτήρηση του Έβρου»

Την πρόθεσή του να «εντατικοποιήσει την επιτήρηση του Έβρου» ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφορμή για τη δήλωσή του αυτή στάθηκε η ερώτηση που υπέβαλε προς την κυβέρνηση ο επικεφαλής του Μερα25 Γιάνης Βαρουφάκης με θέμα τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Ωρα του πρωθυπουργού» άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί σε όλο τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το εν λόγω ζήτημα, το οποίο η ίδια αντιλαμβάνεται και χαρακτηρίζει ως «μεταναστευτικό» διότι «οι περισσοτέροι που μπαίνουν στην Ελλάδα, έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα» και επειδή «το 2015 το 75% των εισερχομένων ήταν Σύριοι ενώ σήμερα το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί καθως επίσης και μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, από τη Σομαλία από το Κονγκό και από άλλες γειτονικές χώρες», σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού.

Ποια η πρόβλεψη για τον Έβρο

Περιγράφοντας τα τέσσερα σημεία του σχεδίου της ΝΔ για τη διαχείριση του ζητήματος και φτάνοντας στο τρίτο, ο κος Μητσοτάκης είπε: «Η χώρα θωρακίζεται. Στα χερσαία σύνορα εγκαθιστούμε περισσότερα παρατηρητήρια. Εντατικοποιούμε την επιτήρηση του Έβρου, ενώ στα θαλάσσια σύνορα –αυτά που για κάποιους δεν υπήρξαν ποτέ- ενισχύουμε τις δυνάμεις του λιμενικού με πλωτά μεσα, αυξάνουμε το δυναμικό. Προσλαμβάνουμε 400 υπαλλήλους με συμβάσεις έργου στην υπηρεσία ασύλου». Αυτό βέβαια έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αδώνιδος Γεωργιάδη, ο οποίος είπε από τηλεοπτικού βήματος ότι «από τον Έβρο δεν περνάει τίποτα», αλλά είναι και εν μέρει αντιφατικό αφού οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις των συνοριακών φυλάκων για ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα πέφτουν έως τώρα στο κενό.

20.000 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα 

Το ίδιο σχέδιο -πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Μητσοτάκη- προβλέπει τη μεταφορά 20.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Ο κος Μητσοτάκης ειπε συγκεκριμένα ότι «θα μεταφερθούν σε δέκα περιφέρειες της χώρας και θα φροντίσουμε η εγκατάσταση τους να είναι σε συνθήκες αξιοπρεπείς», όμως από την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος που το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απευθύνει προς ιδιοκτήτες καταλυμάτων προς ενοικίαση εξαιρούνται μόνο οι Περιφερειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Με δεδομένο ότι οι Περιφέρειες της Ελλάδας είναι 13, υπολείπεται μία η οποία δεν συμμετέχει στον σχεδιασμό, αλλά παραμένει άγνωστη (ή μιλούμε απλώς για άλλη μία ανακολουθία των πρωθυπουργικών δηλώσεων με αυτές των υπουργών της κυβέρνησης).

Αλλάζει η διαδικασία χορήγησης ασύλου 

Η προμετωπίδα όλου αυτού του σχεδιασμού, πάντως, είναι οι αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης ασύλου. «Καθιερώνεται ένα νέο συμπαγές αυστηρό αλλά και δίκαιο συστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των αιτούντων και με πιο γρήγορες διαδικασίες» είπε ο πρωθυπουργός με βάση το οποίο «ευάλωτοι θα είναι πλέον μόνο όσοι αναφερονται στην οδηγία. Απαλείφεται το μετατραυματικό στρες ως λόγος ευαλωτότητας. Και διορθώνεται ο ορισμός τι συνιστά τελεσιδικία και μεταγενέστερο αίτημα». Στις σημαντικές αλλαγές που φέρνει το νέο σύστημα είναι και το γεγονός ότι «σε περίπτωση που αλλοδαποί κατά την υποδοχη δεν συμμορώντοναι με αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και μπαίνουν σε διαδικασία επιστροφής». 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «δημιουργούμε κλειστά Προαναχωρησιακά Κέντρα (ΠΡΟΚΕΚΑ) για όσους δεν δικαιούνται άσυλο» ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει και ενδελεχή έλεγχο όλων των ΜΚΟ.

Τέλος, ο κος Μητσοτάκης θεωρεί «γενναία πολιτική απόφαση» το γεγονός ότι «δημιουργείται «κατάλογο ασφαλών χωρών καταγωγής και ασφαλών τρίτων χωρών σε συμφωνία με την πρακτική που ακολουθούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη». 

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κου Μητσοτάκη στο βίντεο:

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/ 5-6/10/2019}