Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του ΔΠΘ ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης

Συγκινητική και μεγαλειώδης η τελετή αναγόρευσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για τον Νίκο Καζαντζάκη

Μια εξαιρετική Παρασκευή ήταν αυτή που μας πέρασε στην Κομοτηνή, όπου στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης: Από το χειρόγραφο στο κείμενο» που διοργάνωσε το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ,  έλαβε χώρα μία ίσως από τις σημαντικότερες τελετές ανακήρυξης των τελευταίων ετών, αυτή  του Ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόφορου Χαραλαμπάκη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ένα συνέδριο και μία τελετή αναγόρευσης, που μόνο ως δώρα στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην φοιτητιώσα νεολαία του Τμήματος, που κατά κοινή ομολογία, των ίδιων των καθηγητών τους, έδωσε δυναμικότερο παρών από κάθε άλλη φορά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Πρωτίστως για την ευκαιρία να δούμε από κοντά και να ακούσουμε για « την πηγή του λόγου του Νίκου Καζαντζάκη που είναι τα χειρόγραφά του» όπως υπογράμμισε στον σχετικό της χαιρετισμό στην τελετή έναρξης των εργασιών του συνεδρίου η κ. Νίκη Σταύρου, Διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη. Δια στόματος μάλιστα των φοιτητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, του Τμήματος που δούλεψαν στο πλαίσιο του σχετικού σεμιναρίου στο άγνωστο παραμύθι του Κρητικού συγγραφέα τον «Αλαδίνο» υπό την καθοδήγηση του διδάκτορα γλωσσολογίας και επιστημονικού συμβούλου των Εκδόσεων Καζαντζάκη κ. Νίκο Μαθιουδάκη. Και δευτερευόντως για την παρουσία ενός λαμπρού επιστήμονα της γλωσσολογίας και λεξικογραφίας, του  κ.Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, που πέραν του πολύτιμου για τα ελληνικά γράμματα έργου του –το σύντομο βιογραφικό του σημείωμα ξεπερνά τις εξήντα σελίδες – επέδειξε ασυνήθιστη για το «μέγεθός» του μετριοφροσύνη, ευγένεια αλλά και ευγνωμοσύνη, για την τιμή που, όπως επεσήμανε, του έκαναν οι συνάδελφοί του,  η οποία πρωτίστως ανήκει στο ΔΠΘ και κατ’ επέκταση σε όλους εμάς τους Θρακιώτες που το ΔΠΘ ως το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της περιοχής μας εκπροσωπεί.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.paratiritis-news.gr/, της Νατάσσας Βαφειάδου, 6/11/2017}