1 εκ. ευρώ για επισκευή και συντήρηση των σχολείων του Δήμου Κομοτηνής

Θα αντικατασταθούν και 8 λεβητοστάσια σχολείων, μεταξύ των οποίων του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, όπου φέτος είχε δημιουργηθεί πρόβλημα με τη θέρμανση

Έργο προϋπολογισμού μελέτης 1.000.000 ευρώ προκήρυξε ο Δήμος Κομοτηνής για την επισκευή και συντήρηση των διδακτηρίων του, ένα έργο το οποίο θα λάβει χώρα τόσο το 2018 όσο και το 2019.

Οι επισκευές αυτές αφορούν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια, τα λύκεια και τα ειδικά διδακτήρια του Δήμου Κομοτηνής, και όπως έχει αναφερθεί και παλιότερα, αποτελούν αποτέλεσμα ιεράρχησης των αναγκών, και δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες που υφίστανται.

Μάλιστα ο Δήμος Κομοτηνής συμπληρώνει από τον προϋπολογισμό του το μεγαλύτερο κομμάτι της χρηματοδότησης, μιας και οι πόροι που διαθέτει το Υπουργείο είναι κατά τι λιγότερο από 150.000 ευρώ το χρόνο.

Ακόμα και έτσι όμως υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις που δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν, όταν μάλιστα οι κτιριακές υποδομές «γηράσκουν» συνεχώς και δεν ανανεώνονται, με αποτέλεσμα να έχουν όλο και μεγαλύτερες ανάγκες σε συντήρηση.

Τι εργασίες θα πραγματοποιηθούν

Σύμφωνα με την μελέτη οι εργασίες που είναι απαραίτητες να εκτελεσθούν περιλαμβάνουν οικοδομικές και εργασίες οδοποιίας.

Ανάμεσα σε αυτές είναι η Θερμοπρόσοψη κτιρίων, Αντικατάσταση κουφωμάτων (παραθύρων και θυρών), Επισκευή μόνωσης δώματος με την τοποθέτηση ασφαλτόπανου, Ολοκληρωμένη ανακαίνιση τουαλετών σε ορισμένα διδακτήρια, Ανακαίνιση χρωματισμών εσωτερικών και εξωτερικών, Κατασκευή εξωτερικών βρυσών, Κατασκευή χωρισμάτων από γυψοσανίδα και τσιμεντοσανίδα, Κατασκευή Παιδικών Χαρών στα νηπιαγωγεία με τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας και παιχνιδιών, Τοποθέτηση βιομηχανικού δαπέδου στις αυλές ορισμένων διδακτηρίων, Διαμόρφωση γηπέδων με ελαστική στρώση και διαγράμμιση Διαμόρφωση αύλειου χώρου με την τοποθέτηση ασφάλτου και Επισκευή κιγκλιδωμάτων και θυρών.

Επίσης θα εκτελεσθούν μια σειρά από ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, με αντικατάσταση φωτιστικών φθορισμού με φωτιστικά εξοικονόμησης ενέργειας, τοποθέτηση ακίδων αλεξικέραυνου και αγωγού γαλβανιζέ σιδήρου

διατομής 50 mm2, ανακαίνιση τουαλετών σε ορισμένα κτίρια και αντικατάσταση σωληνώσεων ύδρευσης όπου απαιτείται.

Επίσης θα τοποθετηθούν πυροσβεστήρες, πυροσβεστικές φωλιές σε όσα διδακτήρια απαιτείται σε εναρμόνιση με την κείμενη νομοθεσία ενεργητικής πυροπροστασίας.

Αλλαγές σε λεβητοστάσια

Ακόμα θα ανακαινιστούν τα λεβητοστάσια στο 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, στο 3ο Δημοτικό σχολείο Κομοτηνής, στο 12ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, στο 8ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, στο 6ο-11ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, το 4ο Δημοτικό σχολείο Κομοτηνής, το 5ο Δημοτικό σχολείο Κομοτηνής και το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής.

Να υπενθυμίσουμε πως στο 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής είχαν δημιουργηθεί τα μεγαλύτερα προβλήματα με τη θέρμανση το φετινό χειμώνα, με το σχολείο να ξεμένει από πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που είχε αποδοθεί και στην κακή λειτουργία του λέβητα του σχολείου.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 15/3/2018}