Οι Μητροπολίτες της Θράκης, τίμησαν τα 200 χρόνια απο την Επανάσταση στην Ορεστιάδα

Καθώς συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και την Εθνική μας Παλιγγενεσία, η Ιερά Μητρόπολις Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου συμμετέχοντας στη πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ανάδειξη της σπουδαιότητας της πολυσήμαντης αυτής επετείου για το παρόν και το μέλλον του Γένους μας, διοργάνωσε, υπό τήν αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, επετειακές εκδηλώσεις στην Ορεστιάδα, το διήμερο 17 και 18 Απριλίου ε.έ, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή των Θρακών στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 και τιμωμένη προσωπικότητα αυτή του Ιερομάρτυρος Πατριάρχου Κυρίλλου του ΣΤ΄ (1813-1818), ο οποίος στις 18 Απριλίου 1821 απαγχονίσθηκε στην Αδριανούπολη, κατηγορούμενος από την Υψηλή Πύλη, όπως και ο διάδοχος του Γρηγόριος ο Ε΄ (1818-1821), ότι υπέθαλψε το έργο της «Φιλικής Εταιρείας». Στις επετειακές αυτές εκδηλώσεις συμμετείχαν ενεργά και οι τέσσερις Μητροπόλεις της Θράκης.

Κορυφαίο γεγονός του επετειακού διημέρου ήταν το Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος, την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, 18 Απριλίου ε.έ., προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων  Μητροπολίτων Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού. Επίκαιρη ομιλία εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, τον οποίο προηγουμένως προσεφώνησε κατάλληλα ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του παρακείμενου Επισκοπείου Ορεστιάδος, όπου στη συνέχεια φιλοξενήθηκαν οι εργασίες Επιστημονικής Ημερίδος, με θέμα ʺΟ Ιερομάρτυς Κύριλλος ο ΣΤ’- 200 χρόνια από τον απαγχονισμό τουʺ.

Στο τέλος της Ημερίδας διανεμήθη το πρότριτα κυκλοφορηθέν πόνημα του φιλίστορος και φιλογενούς κ. Γεωργίου Ρυζιώτη, με τίτλο «Άγιος Κύριλλος ο Αδριανουπολίτης – Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κύριλλος ο ΣΤ΄ – Η ζωή και το έργο του», που εκδόθηκε πρόσφατα δαπάναις της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου.

Με την ευκαιρία της επετείου αυτής  πραγματοποιήθηκαν επίσης, διαδικτυακά,  δύο ακόμη Επιστημονικές Συναντήσεις·

Το Σάββατο 17 Απριλίου ε.ε., το απόγευμα, Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα: ʺΗ συμμετοχή της Θράκης στον απελευθερωτικό Αγώνα του 1821ʺ.

Το Συνέδριο συντόνισε ο Ελλογ. κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής του ΔΠΘ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Θράκη πριν την Επανάσταση του 1821 και η προετοιμασία του «Μεγάλου Σηκωμού» στον θρακικό χώρο».

Το απόγευμα της Κυριακής 18 Απριλίου ε.έ. πραγματοποιήθηκε, επίσης διαδικτυακά,  Ιεροψαλτικό Συνέδριο, με θέμα: ʺΗ συμβολή του Πατριάρχου Κυρίλλου του ΣΤ΄ στην απλοποίηση της σημειογραφίας της βυζαντινής μουσικής», με Συντονιστή τον Άρχοντα Ιερομνήμονα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Αντώνιο Χατζόπουλο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Παναγιώτης Νεοχωρίτης, ο Πρόεδρος του Ιεροψαλτικού Συλλόγου της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Μαργαρίτης Αστεριάδης και ο Πρόεδρος Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης κ. Πάρης Γκούνας.

Το Συνέδριο έκλεισε ο κ. Κωνσταντίνος Πολίτης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Ελλάδος, με καταληκτήρια ομιλία· «Η θέση της Ψαλτικής τέχνης και του Ιεροψαλτικού λειτουργήματος στο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Από την άναρχη μάθηση στην κατάκτηση διεθνούς κλαδικού προσόντος».

Διαβάστε εδώ λεπτομέρειες για τις ανακοινώσεις και τις εισηγήσεις, και δείτε περισσότερες φωτογραφίες

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 19/4/2021}