Ένας μικρός ναός προστάτης των πυροσβεστών

Το μήνυμά τους μετέφεραν ο μητροπολίτης και οι εκπρόσωποι των πυροσβεστών, πλήθος κόσμου έσπευσε στην πρώτη λειτουργία

Ένας μικρός ναός αφιερωμένος στους προστάτες της Πυροσβεστικής δημιουργήθηκε χάρη στην πίστη των ανθρώπων του τόπου και τοποθετήθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής. Τα θυρανοίξια του ναϋδρίου των Αγίων Τριών εν Καμίνω Παίδων, προστατών της Πυροσβεστικής στην έδρα της Πυροσβεστικής ΑΜ-Θ στην Βι.Πε., έλαβαν χώρα με κάθε επισημότητα, το μεσημέρι της Τρίτης 16 Απριλίου, από τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κο Παντελεήμονα.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων οι: Περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής ΑΜ-Θ Ν. Μενεξίδης, αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μ. Σεβδυνίδης, ταξίαρχος Κομοτηνής Ι. Μπόγδος, επικεφαλής πολιτικής προστασίας ΠΑΜ-Θ Κ. Χουβαρδάς, πολιτικής προστασίας ΠΕ Ροδόπης Δ. Παπαλεξίου, πολιτικής προστασίας Δήμου Κομοτηνής Θ. Τζενετίδης, πρόεδρος ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής Νατάσα Λιβεριάδου, αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Ν. Τσαλικίδης, διευθυντής της ΕΤΒΑ στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής Βασίλης Ντάφος, υπ. περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης μαζί με τους υπ. περιφερειακούς συμβούλους της “Περιφερειακής Σύνθεσης”. Ασφαλώς, παρέστησαν οι πυροσβεστικοί που υπηρετούν στην υπηρεσία, πυροσβεστικοί από άλλες υπηρεσίες, διατελέσαντες διοικητές και φίλοι του σώματος. Ξεχώρισε η παρουσία του συντονιστή επιχειρήσεων του Αρχηγείου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Σπυρίδων Βαρσάμη, καθώς και του οικοδεσπότη περιφερειακού διευθυντή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΑΜ-Θ Μάριου Αποστολίδη.

Πυροσβεστική και Μητρόπολη με κοινό στόχο

Κατά το λόγο του, κι αφότου τελέστηκε ο αγιασμός, ο μητροπολίτης έκανε αναδρομή στην πρώτη του γνωριμία με τον κο Αποστολίδη, κατά την οποία ο σεβασμιότατος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Βι.Πε. για να παρατηρήσει …μόνο ένα να λείπει, ένα ναό. Έκτοτε, οι δύο τους συμφώνησαν στον κοινό τόπο, να αποκτήσει η έδρα έναν μικρό ναό, τον οποίο σιγά – σιγά απέκτησε, με τη βοήθεια της μητρόπολης και των πιστών. Ο μητροπολίτης ανέδειξε το έργο που επιτελούν οι πυροσβέστες και τους ζήτησε να προσεύχονται στους προστάτες του σώματος, ενώ δεν δίστασε να κάνει και μία γενικότερη νύξη για την Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, για να πει χαρακτηριστικά: “Η Βιομηχανική μας περιοχή μας πονάει, γιατί έμεινε ένα κουφάρι και δεν έχουμε ανάπτυξη. Ας το ακούσουν αυτό όλοι μας οι πολιτικοί, ότι η Ελλάδα και η Θράκη χρειάζεται ανάπτυξη”.

Ο κος Βαρσάμης από πλευράς του μετέφερε τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια του σώματος σε όλους τους εμπλεκόμενους. “Οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι πάρα πολλές φορές απευθύνονται στον Θεό, για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες στα συμβάντα τα οποία χρειάζεται να αντιμετωπίσουν. Πλέον, οι πυροσβέστες έχουν τη δυνατότητα να στρέφουν την σκέψη τους σε κάτι ανώτερο και να πάρουν δύναμη”. Εξέφρασε, επίσης, την παράκληση και προς την τοπική μητρόπολη, προκειμένου να στηρίζονται περισσότερο οι οικογένειες πυροσβεστών που χάνουν την ζωή τους, εν ώρα καθήκοντος.

“Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας, γιατί μας αξίωσε ο Θεός να τελέσουμε τα θυρανοίξια του ναϋδρίου των προστατών μας Αγίων Τριών εν Καμίνω Παίδων”, είπε από θέσης του ο κος Αποστολίδης, χαρακτηρίζοντας το ναό “μία επιθυμία χρόνων που έγινε πραγματικότητα, κυρίως με την πνευματική και υλική συνδρομή του μητροπολίτη”. Κατόπιν, διηγήθηκε την ιστορία των προστατών του πυροσβεστικού σώματος, οι οποίοι κατάφεραν να νικήσουν τις φλόγες. Μετά τα θυρανοίξια, ακολούθησαν βραβεύσεις όλων όσων συνετέλεσαν στη δημιουργία του ναϋδρίου και παράθεση γεύματος για τους παρευρισκόμενους.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 17/4/2019}