Ξεκινούν ελληνοσερβικές περιπολίες σε τουριστικά σημεία των δύο χωρών

Οι δύο Υπουργοί επισκέφθηκαν και τον φράχτη στις Φέρες

Στην Αλεξανδρούπολη, το πρωί της Κυριακής 09/10 ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του Aleksandar Vulin. Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η πάταξή της παράνομης μετανάστευσής καθώς «το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, το πρόβλημα της εργαλειοποίησης των δυστυχισμένων ανθρώπων των μεταναστών από την Τουρκία είναι μια πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα. Είναι μια πρόκληση για όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους για ολόκληρη την Ευρώπη, για όλες τις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα για τη γειτονιά μας για τις Βαλκανικές χώρες και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου», όπως είπε ο κος Θεοδωρικάκος.

Αμφότεροι οι υπουργοί καταδίκασαν «την εργαλειοποίηση των παράνομων μεταναστών» και ανακοίνωσαν ότι «ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ενισχύουμε την συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενισχύουμε την αστυνομική συνεργασία προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουμε τους εγκληματίες διακινητές παράνομων μεταναστών»

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ακόμη ότι «μόνο στο 2021 έχουμε συλλάβει πάνω από 1100 διακινητές οι οποίοι είναι πλέον στα χέρια της ΕΛΑΣΔ και αντιμετωπίσουν τις ποινές που τους αξίζει» και εκτίμησε ότι «όλη η Ευρώπη αυτή την εβδομάδα είδε στην Πράγα ποιος είναι με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ποιος τηρεί τη νομιμότητα ποιος κινείται με βάση το μέτρο και τη λογική και ποιος έχει ξεφύγει και με ακραία ρητορική παραβιάζει τη νομιμότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ξεκινούν κοινές περιπολίες της ελληνικής και της σερβικής Αστυνομίας και στις δύο χώρες. Οι περιπολίες θα γίνονται σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, ώστε οι πολίτες της μίας και της άλλης χώρας να αισθάνονται ασφαλείς όταν τις επισκέπτονται.

Ο Σέρβος Υπουργός Εσωτερικών, ανάμεσα στα άλλα εξήρε και τη στάση της Ελλάδας για το γεγονός ότι δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του «ψευδοκράτους του Κοσσυφοπεδίου».

Οι δύο Υπουργοί επισκέφθηκαν και τον φράχτη στις Φέρες.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 10/10/2022}