Ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν στη Τουρκία

Εφόσον εξελιχθούν ομαλά οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι Έλληνες θα ρίξουν, άνω των 12 δισ. στην τουρκική οικονομία

“Μετά την επανεκλογή Ερντογάν το περασμένο Ιούνιο, άρχισαν πάλι οι επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος”. Αυτό δηλώνει στο reporter o κ. Παναγιώτης Κουτσίκος πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Αθηνών ενώ εκτιμά ότι “εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν πάνω από 12 δις. ευρώ στη Τουρκία την επόμενη πενταετία 2019-2023. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ύψος επενδύσεων που έχει καταγραφεί σε χώρα του εξωτερικού από ελληνικές εταιρίες”.

Ο κ. Κουτσίκος που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού  Επιμελητηρίου σημειώνει ότι ο φορολογικός συντελεστής στη Βουλγαρία είναι 10% και στη Τουρκία βρίσκεται στο 20%. Σύμφωνα με το κ Κουτσίκο “για την επόμενη πενταετία το συνολικό εμπόριο στη γειτονική Τουρκία θα ξεπεράσει τα 10 δις. ευρώ όταν την προηγούμενη διετία είχε κυμανθεί στα 4,8 δισ. ευρώ”.

Η κατάσταση σήμερα είναι ήρεμη για τις εταιρίες στη Τουρκία

“Εχουν μάθει οι ελληνικές επιχειρήσεις να ζούνε από τις αναταράξεις στην γειτονική χώρα. Ακόμη και τώρα δεν υπάρχει ανησυχία σε μία οικονομία που αναπτύσσεται με 6% κάθε χρόνο, ένα ΑΕΠ που ξεπερνά το 1 τρις ευρώ και ένας πληθυσμός που αυξάνεται κατά 1,7 εκατομμύριο πολίτες κάθε χρόνο και αποτελεί την 7η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης”.

Αυτό δηλώνει  ο κ. Παναγιώτης Κουτσίκος πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού  Επιμελητηρίου και προσθέτει: “Δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι ελληνικές επιχειρήσεις αφενός γιατί οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ και αφετέρου η αγορά της Τουρκίας είναι μεγάλη και όπως έχει δείξει και στο παρελθόν ακόμη και σε πολιτικές αναταράξεις δεν επηρεάζονται οι διεθνείς όμιλοι που έχουν παρουσία πολλά χρόνια και μάλιστα επενδύοντας στη πραγματική οικονομία μέσω βιομηχανιών και εργοστασίων”.

Αυξήθηκαν οι επενδύσεις στην Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στην Τουρκία έφτασαν τις 754, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 45%, αριθμός που αποτυπώνεται σε 250 εταιρείες επιπλέον στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2016- 2017.

Τα ανωτέρω στοιχεία προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας. Σύμφωνα με εκπροσώπους επιχειρήσεων , οι  Έλληνες επιχειρηματίες, βλέποντας την ασφυκτική οικονομική πολιτική που ασκείται στην Ελλάδα, παίρνουν ρίσκα πηγαίνοντας προς το εξωτερικό και κυρίως προς την γειτονική μας Τουρκία. Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία έφθασαν το 2017 τα 1,951 δισ. ευρώ. Πρώτος στη γενική κατάταξη επί των συνολικών εξαγωγών είναι ο τομέας των ορυκτών καυσίμων με 1,073 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 50% των ελληνικών εξαγωγών προέρχεται από αυτόν τον κλάδο. Όσον αφορά τις τουρκικές εξαγωγές στην Ελλάδα, το 2017 έφτασαν τα 1,433 δισ. ευρώ. Πρώτος στις συνολικές εξαγωγές είναι και πάλι ο κλάδος των ορυκτών καυσίμων, αλλά με 173.155.909 ευρώ (δηλαδή αντιστοιχεί σε ένα 12%).

Από την άλλη μεριά, τα βασικότερα προϊόντα που η Τουρκία εξάγει στην Ελλάδα είναι προϊόντα χάλυβα, πλαστικά, οχήματα, ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός αλλά και έτοιμα ενδύματα, έπιπλα. Μεγάλη είναι η αύξηση των εισαγωγών ψαριών από την Τουρκία.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, του Ανέστη Ντόκα, 19/10/2018}