Άνοιξε τις πόρτες της η έκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη»

Κανένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης στα εγκαίνια ελέω της ψηφοφορίας Novartis στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων – 90 εκθέτες και διάφορες εκδηλώσεις, με δωρεάν είσοδο και μετακίνηση, το τριήμερο Παρασκευή-Κυριακή

Μπορεί πέρσι να μην πραγματοποιήθηκε, φέτος όμως επέστρεψε η πανελλήνια εμπορική έκθεση «Ανατολική Μακεδονία–Θράκη», τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες απογευματινές ώρες της Παρασκευής 18 Μαϊου, στον εκθεσιακό χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής. Η έκθεση καλείται να κερδίσει το στοίχημα της ανταπόκρισης του επιχειρηματικού κόσμου και επικεντρώνεται στα εξωστρεφή και καινοτόμα αγροδιατροφικά προϊόντα και θα «τρέχει» μέχρι και την Κυριακή 20 Μαϊου στον εκθεσιακό χώρο. Αυτή είναι η 25η έκθεση, έχει στόχευση κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, 90 εκθέτες κυρίως από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ αλλά όχι μόνο, και διοργανώνεται από την ΔΕΘ-HELEXPO σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν πολιτικά πρόσωπα, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικικού κόσμου, ιδιώτες και απλοί επισκέπτες. Επίσης παρευρέθησαν ο μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κος Παντελεήμων, ο αστυνομικός διευθυντής ΑΜ-Θ Ν. Μενεξίδης, ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μ. Σεβδυνίδης, οι ταξίαρχοι  Γ. Χατζηγεωργίου και Λ. Καμπουρίδης, και άλλοι.

Καμία δεν ήταν η παρουσία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς τα μέλη της κυβέρνησης βρίσκονταν στα έδρανα της ελληνικής Βουλής ελέω της ψηφορίας της Novartis. Επομένως, η εικόνα στα εγκαίνια δεν θύμιζε σε καμία περίπτωση τα εγκαίνια του Νοεμβρίου  2016, τα οποία είχαν πραγματοποιηθεί παρόντος του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

«Χαίρομαι πάντα να εγκαινιάζω την έκθεση την οποία κάθε Μάιο όλοι μας προσδοκούμε», είπε πρώτος ο μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κος Παντελεήμων, ο οποίος ευχήθηκε «τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης να είναι αυτά που περιμένουμε για την περιοχή μας κι όχι μόνο».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Αναστάσιος Τζήκας ο οποίος ανέδειξε «πως η έκθεση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν για μας ένα φάρος, για να ξεκινήσουμε κι άλλες τέτοιες εκθέσεις». Σε άλλο σημείο είπε πως «οι κκ. Μέτιος και Γραβάνης γνωρίζουν πολύ καλά τις ανάγκες της περιοχής, έχουμε καλή συνεργασία, κι αυτό φέτος φάνηκε στις 90 συμμετοχές. Και για μας αυτός είναι ο στόχος: Η ΑΜ-Θ να γίνει μία γέφυρα επικοινωνίας όλων των επιχειρήσεων της περιοχής. Θέλω να ευχαριστήσω και τα τοπικά Επιμελητήρια που δείχνουν τον πατριωτισμό τους, αλλά και τον Δήμο Μαρωνείας Σαπών».

Με τη σειρά του καλωσόρισε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Αντώνης Γραβάνης που χαρακτήρισε την πρόταση Μέτιου ως «τιμητική» και τόνισε πως «γνώριζα τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που είχα να αντιμετωπίσω, αλλά όφειλα να αναλάβω δυναμικό ρόλο για την έκθεση που αποτελεί το κορυφαίο εμπορικό και επιχειρηματικό γεγονός της περιοχής». Σε άλλο σημείο είπε πως «εγκαινιάζουμε μία πραγματική έκθεση, με συμμετέχοντες από το Ηράκλειο της Κρήτης ως την Φιλιππούπολη, με πολλές παράλληλες δράσεις και έμφαση στην αγροδιατροφή». Στάθηκε στο ότι «σε όλη την προσπάθεια καταλύτης ήταν η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι επιχειρήσεις και οι εκθέτες που αποτελούν την πεμπτουσία της έκθεσης και δραστηριοποιήθηκαν στην επαναλειτουργία της», ενώ καταληκτικά ευχαρίστησε όλους όσους συνέδραμαν στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, με έμφαση «στα Επιμελητήρια που στήριξαν εμπράκτως και συνέβαλαν τα μέγιστα». «Να ξέρετε ότι από την Δευτέρα ξεκινάμε να εργαζόμαστε για την 26η ΔΕΘ», ήταν το μήνυμά του.

Κατόπιν, μίλησε ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Γιάννης Σταυρίδης. «Ο Δήμος μας στηρίζει με κάθε τρόπο την έκθεση τόσο με την συμμετοχή του σε αυτή όσο και για να της προσδώσει έναν αναγεννητικό χαρακτήρα». Σε άλλο σημείο ανέδειξε πως «ο τόπος μας έχει όλους τους παράγοντες της δυναμικής προοπτικής και οι επαγγελματίες της Θράκης είναι πραγματικά ήρωες, γιατί κρατούν την περιοχή μας οικονομικά ζωντανή. Η Πολιτεία οφείλει, αν δεν μπορεί να προσφέρει, τουλάχιστον να μην αποτελεί εμπόδιο». Ευχήθηκε η έκθεση να στεριώσει και να αποκτήσει βαλκανικό χαρακτήρα.

Από πλευράς του ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος ανέφερε: «Από σήμερα και για δύο ημέρες η έκθεση θα αποτελεί έναν χώρο δικτύωσης, προβολής και επαφών για 90 εκθέτες. Επίσης, θα είναι ένας χώρος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για τους πολίτες, με πολλές παράπλευρες δράσεις για την επιχειρηματικότητα». «Η έκθεση είναι μία μεγάλη γιορτή επιχειρηματικότητας, ένας πόλος έλξης για την ευρύτερη περιοχή», είπε σε άλλο σημείο του λόγου του, ενώ δεν έκρυψε πως «σε ένα τέτοιο δυσμενές περιβάλλον,  το να πιστέψει κανείς σε μία περιφερειακή έκθεση, δεν είναι αυτονόητο», αλλά ανέδειξε ότι σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο η διοίκησή του καταβάλλει τα μέγιστα σε αυτή την έκθεση, που έχει «κεντρική κατεύθυνση με προτεραιότητα στην αγροδιατροφή» και κατόπιν ανέδειξε τί έχει κάνει η διοίκησή του για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα κι απαρίθμησε τα βασικά επιτεύγματα της διοίκησής του σχετικά με την παραγωγικότητα και την επιχειρηματικότητα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

Σάββατο 19/5/2018: 11.00: «Από το παγκράτιο ως τη ζούμπα»: Επιδείξεις χορού από τα παιδικά τμήματα των γυμναστηρίων της Κομοτηνής.

18.00: Ημερίδα «Komotini Business Experience»: Μάθε πως οι πετυχημένες επιχειρήσεις σχεδιάζουν και δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες με βάση τις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών.

Κυριακή 20/5/2018: 11.00: «Θρακομακεδονικά μαγειρέματα» (Με την συνδρομή των σπουδαστών και των καθηγητών του τμήματος «Τεχνικός μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (σεφ)» του ΔΙΕΚ Κομοτηνής.

19.00: «Χορεύοντας με την παράδοση»: Παραδοσιακή μουσική και χοροί από πολιτιστικούς συλλόγους.

20.30: Κλήρωση για 2 ταξίδια σε Θάσο και Σαμοθράκη.

Η είσοδος στην έκθεση και η παρακολούθηση των εκδηλώσεων είναι δωρεάν, ενώ υπάρχουν και λεωφορεία – επίσης χωρίς κόστος – από και προς το εκθεσιακό κέντρο. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και ώρες 10:00-21:00

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 19/5/2018}