Ενδοκομματικό θρίλερ στη Θράκη

Εως τη μεσάνυχτα στη Θράκη, στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων εξελισσόταν ένα ενδοκομματικό θρίλερ ως προς την εκλογή μουσουλμάνων και χριστιανών βουλευτών. Στην Ξάνθη, τις δύο από τις τρεις έδρες διεκδικούσαν, με μικρές διαφορές, χριστιανοί και μουσουλμάνοι από τους ίδιους συνδυασμούς, ενώ το ίδιο συνέβη και σε μία περίπτωση στη Ροδόπη. Ειδικότερα στην Ξάνθη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και πάλι πρώτο κόμμα και οι τρεις έδρες κατανέμονται μία στον ΣΥΡΙΖΑ, μία στη Νέα Δημοκρατία και μία στο ΚΙ ΝΑΛ, μάχη στήθος με στήθος έδιναν, έως αργά, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ οι Ζε’ίμπέκ Χουσεΐν και Σταύρος Γιαννακίδης  (με εκλογή του Σταύρου Γιαννακίδη) και από το ΚΙΝΑΛ οι Μπουχάρ Μπαράν και Φώτης Καρανίδης (με τον Μπαράν Μπουχάρ να εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής) . Την τρίτη έδρα καταλαμβάνει ο υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία Γ. Τσιλιγκρής, με το σκηνικό να ανατρέπεται πλήρως ως προς την κατανομή των εδρών, καθώς στις προηγούμενες βουλευτικός εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να κερδίσει και τις 3 έδρες στον συγκεκριμένο νομό.

 

Στον Νομό Ροδόπης, μία από τις τρεις έδρες διεκδικούσαν για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Χαρίτος και ο Οζγκιούρ Φερχάτ

(με τον Δημήτρη Χαρίτο να εκλέγεται τελικά) ενώ τις άλλες δύο κατέλαβαν, για τη Νέα Δημοκρατία ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης και για το ΚΙΝΑΛ ο Ιλχάν Ιλχάν. Στον συγκεκριμένο νομό, όπου ζει ο κύριος όγκος του πληθυσμού της μειονότητας, στις προηγούμενες εκλογές δεν είχε εκλεγεί κανένας χριστιανός βουλευτής, με τον κ. Στυλιανίδη να χάνει τότε την έδρα, μολονότι έλαβε τις περισσότερους ψήφους, λόγω του εκλογικού νόμου. Με βάση τα αποτελέσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τις τρεις από τις πέντε έδρες που είχε στη συγκεκριμένη περιφέρεια στην προηγούμενη Βουλή.. Η προσπάθεια, πάντως, να κατέλθει στις εκλογές σε συνεργασία με άλλους εξωκοινοβουλευτικούς σχηματισμούς το αμιγώς μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης, Φιλίας (ΚΙΕΦ) δεν ευδοκίμησε. Στις ευρωεκλογές το ΚΙΕΦ είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 40.000 ψήφους, γεγονός που του επέτρεψε φιλοδοξίες για κάτι περισσότερο, κάθοδο δηλαδή στις βουλευτικές εκλογές μέσω συνεργασιών που όμως δεν απέφεραν, και έτσι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλούσε τους ομόθρησκούς του στη Θράκη να ψηφίσουν τους μουσουλμάνους υποψηφίους των άλλων κομμάτων, ώστε να υπάρχει ισχυρή εκπροσώπηση της μειονότητας στη νέα Βουλή . Με βάση τα στοιχεία του ΚΙΕΦ, στην Ξάνθη ψήφισε ποσοστό 38% περίπου των μειονοτικών εκλογέων και στη Ροδόπη το 50% επί συνόλου 65.000 ψηφοφόρων και στους δύο νομούς. Ως προς την προεκλογική εκστρατεία στα μειονοτικά χωριά, αυτή περιορίστηκε σε επισκέψεις και ομιλίες υποψηφίων στα καφενεία σε κάποια κεφαλοχώρια, όπως Ιασμος, Εχίνος, Αριανά κ.ά., δεδομένου ότι είναι η εποχή που οι μειονοτικοί απουσιάζουν στα χωράφια για τις γεωργικές καλλιέργειες. 

 

(Πηγή δημοσίευσης:  ΕΦ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 8/7/19)