Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες με θέμα την εξόρυξη χρυσού

Με τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων, βουλευτών, ακτιβιστών και πολιτών από τη Χαλκιδική και τη Θράκη θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης, με θέμα τους «περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους από τις δραστηριότητες εξόρυξης χρυσού».

Όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των Ευρωβουλευτών: «Θέλοντας να σπάσουν την απομόνωση των τοπικών κοινωνιών της Χαλκιδικής και της Θράκης, οι δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσκαλούν τοπικούς παράγοντες και πολίτες των δύο περιοχών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να μεταφέρουν στην καρδιά της Ευρώπης το μήνυμα του τί πραγματικά σημαίνουν για το περιβάλλον, τη ζωή των κατοίκων των περιοχών, αλλά και για τις επόμενες γενεές, οι επενδύσεις εξορύξεων χρυσού. Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ενημέρωση και η διεθνοποίηση του προβλήματος και αφετέρου η ανάδειξη άλλων παρόμοιων διεθνών εμπειριών από τη Ρουμανία και την Τουρκία με καλεσμένους που θα μιλήσουν για τις συνέπειες αντίστοιχων επενδύσεων στις χώρες αυτές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ανακοινώσει εξ’ αρχής την πρόθεσή της να επανεκκινήσει τις παγωμένες διαδικασίες εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και την επέκτασή τους στη Θράκη. Πρόσφατα, με ευνοϊκή διάταξη που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση απαλλάσσει την Καναδική εταιρεία Eldorado Gold από την υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής 50 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποκατάσταση των αυθαιρεσιών της. Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις, οι δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να επιστήσουν την προσοχή της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης σε κάτι που θεωρούν ότι είναι καταστροφικό για το περιβάλλον, χωρίς να έχει θετικές συνέπειες για την οικονομία.»

Το παρών στην εκδήλωση θα δώσουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Μάλαμα Κυριακή, Δημήτρης Χαρίτος, Νατάσσα Γκαρά, η πρώην βουλευτής Αικατερίνη Ιγγλέζη, καθώς και ο Δήμαρχος Σαπών, Ντίνος Χαριτόπουλος και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 20 Νοεμβρίου, ώρα 18.30 στην αίθουσα ΑSP 1G2.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.ert.gr/, της Μαρίας Νικολάου, 19/11/2019}