Τον Δεκέμβρη τα εγκαίνια του Ρωσικού Κόσμου στο Τμήμα Παρευξεινίων του ΔΠΘ

Μαρία Δημάση: «Ένα Κύτταρο Πολιτισμού και διαρκούς επιμόρφωσης ανοιχτό προς το κοινό»

Εντός του τρέχοντος έτους και ειδικότερα εντός του Δεκεμβρίου, αναμένονται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του «Κέντρου Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού» που θα λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.  

Το Τμήμα Παρευξεινίων του ΔΠΘ, θα αποτελεί πλέον ένα από τα 30 σχεδόν παραρτήματα του Ρωσικού Κόσμου, στόχος του οποίου είναι η προώθηση της ρωσικής γλώσσας και του ρωσικού πολιτισμού.

Ο Ρωσικός Κόσμος, αποτελεί έναν κρατικό φορέα της Ρωσίας, που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2007 από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν , για την προαγωγή της Ρωσικής Γλώσσας, ως στοιχείο εθνικής κληρονομιάς αλλά και ως έναν σημαντικό παράγοντα της Ρωσίας και της Ρωσικής κουλτούρας. Ο φορέας αυτός αποτελεί ένα κοινό πρόγραμμα των εκεί Υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας και πλέον το έργο του χρηματοδοτείται τόσο από κρατικούς όσο και ιδιωτικούς πόρους.  

Το πρώτο επί ελληνικού εδάφους παράρτημα του Ρωσικού Κόσμου

Όπως είχε ανακοινωθεί δια στόματος της προέδρου του Τμήματος Παρευξεινίων κ.Μαρία Δημάση πριν από λίγο χρονικό διάστημα υπεγράφη σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του τμήματος και του Ρωσικού Κόσμου, βάσει του οποίου το τμήμα θα φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του, το πρώτο επί ελληνικού εδάφους παράρτημα του Ρωσικού Κόσμου, με διττό χαρακτήρα, τόσο για την προώθηση της ρωσικής κουλτούρας και πολιτισμού, όσο και την ενίσχυση της ρωσικής κατεύθυνσης του πανεπιστημίου αλλά και της τοπικής κοινωνίας που θα μπορεί να «απολαμβάνει» τα όσα το κέντρο αυτό θα προσφέρει, μέσω σεμιναρίων, συνεδρίων και γενικότερα κοινών ως προς την διοργάνωση εκδηλώσεων, η βάση των οποίων θα είναι πάντα η προώθηση και η ανάδειξη του ρωσικού πολιτιστικού πλούτου.

Το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού, όπως θα ονομάζεται το παράρτημα στο ΔΠΘ, θα είναι μία μόνιμη εγκατάσταση εντός των εγκαταστάσεων του Τμήματος, στην Παλιά Νομική, σε έναν χώρο 52 συνολικά τετραγωνικών, ο οποίος έχει ήδη διαμορφωθεί στην βάση των χαρακτηριστικών που ζητήθηκαν από πλευράς του Ρωσικού Κόσμου και αναμένεται το επόμενο διάστημα να διαμορφωθεί συνολικά. Συγκεκριμένα όπως έκανε γνωστό η κ. Δημάση, ο χώρος ετοιμάστηκε με τη βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν τα έπιπλα αξίας περίπου 8.000 ευρώ αλλά και ο ηλεκτρονικός – ψηφιακός εξοπλισμός επίσης αξίας 8.000 ευρώ που θα ολοκληρώσουν το Κέντρο.

Χαρακτηριστικό άλλωστε αυτού θα αποτελεί η πλούσια ψηφιακή βιβλιοθήκη η οποία θα προσφέρεται τόσο για τους φοιτητές του Τμήματος όσο και για το κοινό, μιας και θα είναι ανοιχτό για όλους, το σύνολο των οποίων θα  μπορούν να εξυπηρετούν δύο εργαζόμενοι που θα στελεχώσουν το Κέντρο, με αυξημένα όπως υπογράμμισε η κ. Δημάση, τυπικά προσόντα, διότι θα αξιοποιηθούν και για ερευνητικούς σκοπούς, εργαζόμενοι, ελληνικής καταγωγής οι οποίοι ωστόσο θα αμείβονται από τον Ρωσικό Κόσμο.

Σεμινάρια, συνέδρια και εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας

Το πρωτόκολλο της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων εμπεριέχει τη δυνατότητα συνδιοργάνωσης πλειάδας εκδηλώσεων, που θα έχουν ως στόχο την προώθηση της ρωσικής γλώσσας και του πολιτισμού, επομένως στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται, όπως εξήγησε ο Επίκουρος καθηγητής του τμήματος κ. Ελευθέριος Χαρατσίδης, έντονη δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, ερευνητικών εργασιών, αλλά και πολιτιστικά δρώμενα, όπως για παράδειγμα θεατρικές παραστάσεις, στη λογική της λειτουργίας του Κέντρου ως ένα «διαρκές κύτταρο επιμόρφωσης και ανατροφοδοτικής μάλιστα επιμόρφωσης» όπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η κ. Δημάση.

Ο κ. Χαρατσίδης αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο ΔΠΘ και τον Ρωσικό Κόσμο και πρωτεργάτης της συνεργασίας των δύο φορέων, όπως επεσήμανε η κ. Δημάση, ο οποίος απολαμβάνει του σεβασμού των υπευθύνων του Ρωσικού Κόσμου, καθώς παρακολουθεί το εγχείρημα από την «γέννησή» του και μάλιστα έχει συνεισφέρει σε αυτό.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.paratiritis-news.gr/, της Νατάσσας Βαφειάδου, 27/10/2017}