Συνάντηση με το νέο Δ.Σ της ΕΒΖ έχουν αύριο οι εργαζόμενοι – απηυδησμένοι οι Ορεστιαδίτες πάνε «με φόρα»

Νέο κεφάλαιο ανοίγει όπως όλα δείχνουν στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αφού έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από στρατηγικό επενδυτή έτοιμο να αναλάβει τα ηνία της ταλαίπωρης ΕΒΖ.

Πρόκειται για το fund 5IB Innovation Brain με έδρα την Ελβετία. Η Εταιρία ανακοίνωσε την υπογραφή εγγράφου προθέσεων με απώτερο σκοπό την εξυγίανση σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της και την κατάρτιση συμφωνίας με την απαιτούμενη πλειοψηφία των πιστωτών, με τη διασφάλιση δικαιωμάτων των εργαζομένων, και υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης διενέργειας νομικού και οικονομικού ελέγχου.

Η τράπεζα Πειραιώς, ως βασικός και μόνος πιστούχος της εταιρείας, με δάνεια 160 εκατ. ευρώ, συμφώνησε στη διαδικασία, που μεταξύ άλλων προβλέπει κούρεμα δανείων από την πλευρά της τράπεζας και δέσμευση για επενδύσεις από το νέο ιδιοκτήτη. Μια διαδικασία που περιλαμβάνει και την ένταξη στον πτωχευτικό κώδικα.

Οι εργαζόμενοι θα έχουν συνάντηση με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΒΖ την  Τετάρτη 8 Αυγούστου στις 11 το πρωί στη Θεσσαλονίκη, και θα ακολουθήσει στις 12 συντονιστικό όλων των Δ.Σ των εργαζομένων για λήψη αποφάσεων ανάλογα με τα δεδομένα που θα τους παρουσιαστούν.

Συνολικά οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια πανελληνίως ανέρχονται στους 220, ενώ στο ζαχαρουργείο Ορεστιάδας απασχολούνται 40 άτομα.

«Μακάρι να μας πουν επιτέλους ότι θα κλείσουν τα εργοστάσια να ξέρουμε κι εμείς τι θα κάνουμε», δηλώνει απηυδησμένος ο Πρόεδρος των Εργαζομένων της ΕΒΖ Ορεστιάδας, Βαγγέλης Μπιμπισίδης. «Τη συνάντηση την επιδιώξαμε εμείς και μας έστειλαν ένα χαρτί ότι την αποδέχονται. Εμείς θα καταθέσουμε τα αιτήματά μας. Τι θα γίνει με τα εργοστάσια;».

Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι βιώνουν και καθυστερήσεις πληρωμών σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους, όπως και οι τευτλοπαραγωγοί.

Η ανησυχία τους αυξάνεται εν όψει και του ενδεχομένου ανασχηματισμού της κυβέρνησης, που θα αλλάξει τα δεδομένα. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης είχε αναλάβει τη δέσμευση κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης με το σύνολο των εργαζομένων πως «δεν θα σας αφήσω έτσι», σε περίπτωση που η λειτουργία όλων των εργοστασίων δεν καταστεί βιώσιμη.

Διαβάστε εδώ για τα ένδικα μέσα στα οποία κατέφυγαν οι αγρότες προκειμένου να εξοφληθούν

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, της Μαρίνας Κριτού, 7/8/2018}