Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση «Βιτρίνα» του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση/κοινωνικό πείραμα με τίτλο «Βιτρίνα», η οποία συγκαταλέγεται σε ένα σύνολο εκδηλώσεων που πρόκειται να υλοποιήσει το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25η Νοεμβρίου).

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω δράσης, οι κούκλες της βιτρίνας του καταστήματος In Fashion Collection (Ι. Καβύρη 22) αντικαταστάθηκαν από εθελοντές/ντριες ηθοποιούς, οι οποίοι/ες υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας κας Μαρίας Βίτσα, καθώς και με το ανάλογο μακιγιάζ από το Τμήμα Αισθητικής & Μακιγιάζ του 1ου ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης, και την εκφραστικότητά τους, πρόβαλλαν μια ρεαλιστική απεικόνιση της έμφυλης βίας που υφίσταται 1 στις 3 γυναίκες στη χώρα μας. Οι περαστικοί είχαν την ευκαιρία να αντικρύσουν από κοντά μερικά από τα ορατά και «αόρατα» σημάδια της βίας και να λάβουν έντυπο ενημερωτικό υλικό με τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου. Σκοπός του συγκεκριμένου κοινωνικού πειράματος ήταν να καταγραφούν οι αυθόρμητες αντιδράσεις των πολιτών και να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η έμφυλη βία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που πλήττει βάναυσα τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών που την υφίστανται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης, η κα Κυριακή Γιαλαμά, Ειδική Σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, η κα Παναγιώτα Παρδαλίδου-Δουλάμη, Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας-Παράρτημα Αλεξανδρούπολης, αλλά και πλήθος εκπροσώπων συλλόγων, φορέων, υπηρεσιών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής.

Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κα Δήμητρα Ποτνίδου, Ιδιοκτήτρια του Καταστήματος Ρούχων In Fashion Collection για την άμεση και θετική ανταπόκριση στο αίτημα παραχώρησης της βιτρίνας, την κα Μαρία Βίτσα, Σκηνοθέτιδα για την σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης και την άψογη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, τον κ. Αλέξη Καδόγλου, Επαγγελματία Βιντεογράφο (ALEXIS KADOGLOU VIDEOGRAPHER) για την ακούραστη συμμετοχή του και την προσεκτική καταγραφή των αντιδράσεων τόσο των συμμετεχόντων όσο και των περαστικών, καθώς και τον κ. Δήμο Μπαμπλή, Επαγγελματία Φωτογράφο (BABLIS PHOTOGRAPHY), ο οποίος πραγματοποίησε αφιλοκερδώς τη φωτογράφιση της εκδήλωσης, αποτυπώνοντας με εξαιρετικό τρόπο και ιδιαίτερη ευαισθησία τον πόνο, την απομόνωση και τη μοναξιά που υφίσταται μια γυναίκα-θύμα βίας.

Επίσης, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Χρήστο Κούτρα, Διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ, τον κ. Παναγιώτη Κολοσέντα, Διευθυντή του 1ου ΕΚ Αλεξανδρούπολης, τις μαθήτριες Μαρία Αλματζίδου, Μάρθα Κρομμύδα, Ελένη Γκιοκτσέ, Ευαγγελία Σταμάτογλου, Δέσποινα Νάνου, Βαλεντίνα Μαρμανίδου και Έλενα Κεντέμπροβα, του Τμήματος Αισθητικής & Μακιγιάζ του 1ου ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης, καθώς και την Καθηγήτριά τους κα Εύη Καρδαμήλα, για την αφιλοκερδή επιμέλεια του μακιγιάζ των γυναικών που συμμετείχαν στο κοινωνικό πείραμα και για το πολύ αληθοφανές/σοκαριστικό τελικό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες, όμως, ανήκουν στην κα Ευγενία Τσαντσάνη, την κα Θάλεια Δούκα, την κα Βασιλίνα Βραδέλη και τον κ. Ίωνα Χατζούδη που εμπιστεύτηκαν για ακόμα μία φορά το Συμβουλευτικό Κέντρο και συμμετείχαν εθελοντικά στη συγκεκριμένη δράση, εκπέμποντας με την εκφραστικότητά τους δυνατά μηνύματα προς τους περαστικούς και δείχνοντας με τον τρόπο αυτόν την ευαισθησία με την οποία προσεγγίζουν το κοινωνικό φαινόμενο της έμφυλης βίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέρος του φωτογραφικού υλικού, θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του Νομαρχείου Αλεξανδρούπολης, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 και θα είναι ανοιχτό στο κοινό από τις 18:30 μέχρις τις 21:30, ενώ παράλληλα και στον ίδιο χώρο θα προβληθεί το Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με πλάνα από τη δράση με τίτλο «Βιτρίνα». Η έκθεση φωτογραφίας και η προβολή του ντοκιμαντέρ πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και θα γίνει παρουσία της κας Μαρίας Συρεγγέλα, Γενικής Γραμματέως Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 7/11/2019}